Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Homályban tartva: GMO-jelölés és tiltás Nyugaton 3.

2013.02.26. 11:16 EPSPS (törölt)

A cikksorozat előző részeiben a tavaly novemberi kaliforniai népszavazásról, az idei washingtoni kezdeményezésről, és más államok korábbi vagy újra aktuális GMO-jelölési törekvéseiről, termesztési tilalmairól esett szó. A mostani befejező részben az Európai Unióban és azon belül a Magyarországon érvényes jelölési szabályozásokat és tilalmakat vesszük át. Ezután összegezzük, hogy a jelölés miért olyan fontos a fenntarthatóság és jövőnk szempontjából.

Az Egyesült Államokkal szemben az európai helyzet korántsem olyan bizonytalan első látásra: az EU tagállamai az 1829/2003/EK szabályozás értelmében kötelesek minden géntechnológia segítségével előállított élelmiszeripari terméken jelölni ennek tényét.

16.jpgForrás: www.centerforfoodsafety.org

Van azonban egy kivétel, ami aggasztó. Az élelmiszer- és takarmánytermelők nem kötelesek jelölni a génmódosított szervezetek jelenlétét, ha azok mennyisége nem haladja meg összetevőnként a 0,9%-ot, feltéve, hogy a szennyeződés véletlen vagy technológiailag elkerülhetetlen volt. Ez az érték hibahatárként szolgál, mivel a betakarítás, tárolás és szállítás során előfordulhat, hogy a génmódosított termék összekeveredik a hagyományossal vagy a bioval.

A 0,9%-os küszöb ésszerűnek tűnik, mivel valóban nagyon nehéz a szántóföldtől az asztalig minden részfolyamatot hermetikusan végezni. Ha ez a 0,9%-os határérték nem létezne, akkor rengeteg termelő veszítené el megélhetését, mivel a tökéletes biztonság érdekében drága ellenőrzési mechanizmusokat és infrastruktúrát kellene előteremteniük és üzemeltetniük. Ilyen szempontból ez a rendelkezés fontos érdekvédelmi célokat szolgál.

17.jpgForrás: ec.europa.eu

A másik oldalon viszont ez a 0,9% a rendkívül egyértelmű és szigorú szabályozást felhígítja. Ha egy termék egyik összetevője pl. 0,7%-ban géntechnológiai eredetű, akkor az végeredményben mégis génmódosított, mivel a GM-élelmiszerek nem egy bizonyos százalék után válnak egyik pillanatról a másikra génmódosítottá, hanem vagy a kezdetektől fogva azok vagy sem. Nem úgy van, hogy valami 0,9%-ban még nem káros és nem is érdekes, de ha eléri a 0,91%-ot, akkor már az.

Az európai szabályozás 0,9%-os kiskapuja annak példája, hogy a jogi és gazdasági rendszerek nem képesek lekövetni a természet és az élet valóságát, azt csupán durván modellezik. Ha egy zsák takarmányban egy szem is GMO, akkor az onnantól kategorikusan GMO, mivel összességében nem tiszta, és nem lesz senki, aki egyesével megvizsgálja, kiválogassa azokat a magokat. Egyszerűbb a 0,9% tartása.

Egyszerűbb, viszont a fogyasztók számára nem biztonságos, mivel azonnali visszaélésekre adhat lehetőséget. 2006-os kutatásuk során több húsipari terméket találtunk áruházak polcain, amelyek egyes összetevőiben a 3%-ot is elérte a génmódosított eredetet aránya, és ez a címkén mégsem volt feltüntetve.

18 GMO_kisokos-banner.jpg

A tavalyi év végén megjelent GMO Kisokosunk csak részben könnyen használható útmutató a génmódosított termékek elkerüléséhez. Másodsorban rámutat arra is, hogy hiába az EU-s jogszabályi kötelezettség, a gyártók közül szinte egy sem tüntette fel, hogy terméke tartalmaz-e génmódosított összetevőket a 0,9%-os küszöb felett. Feltételezhetjük, hogy megkereséseinkre azért nem válaszoltak több ízben sem, mert sikerült a 0,9% alatt maradniuk.

De ha mégsem? Ha mégis többet tartalmaznak ezek a termékek? Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mivel a gyártók ellenőrzése tagállami hatáskörbe tartozik, 2006-ban pedig már kiderült, hogy a hazai hatóságoknak nincs kapacitásuk minden egyes terméket egyesével megvizsgálni, ez nem is várható el tőlük. Amit viszont fogyasztókként elvárhatunk, az a gyártók felőli átláthatóság, és ezt a feltételt sok cég teljesítette is, mikor megkeresésünkre érdemben válaszoltak, ezért zöld színezést kaptak a GMO Kisokosban.

19 www.20minutes.fr.jpgForrás: www.20minutes.fr

Termesztési szempontból szerencsére nem ilyen kérdéses a helyzet. Az EU-ban összesen csak kettő haszonnövény vetése engedélyezett, a Monsanto 810-es Bt-kukoricája és az EU-ból visszavonuló BASF Amflora-burgonyája. Magyarország viszont GMO-mentes övezet, itthon kivétel nélkül moratórium tiltja a génmódosított haszonnövények vetését: a MON810-et 2005, az Amflorát 2010 óta. Ezek a szabályozások azonban csak a termesztésre vonatkoznak, az EU-ban és ezért Magyarországon is egyébként majdnem 50 különböző, importból származó génmódosított haszonnövény engedélyezett élelmiszeripari felhasználásra. Egy jól működő jelölés szükségessége ezért vitathatatlan.

Összefoglalva, az Egyesült Államok hatalmas elmaradásban van az Európai Unióhoz képest is, viszont az sem igaz, hogy az uniós szabályozások teljes biztonságot szavatolnának. Ha a szennyezés véletlenül vagy technológiailag elkerülhetetlen úton történt, az összetevőnkénti 0,9%-os küszöb jelenleg megfelelő érdekvédelmet jelent a gazdálkodóknak és gyártóknak, mivel teljesíthető feltételeket szab az ellenőrzés és az ezt kiszolgáló erőforrások tekintetében. Nem védi meg viszont a fogyasztót, mivel nem garantálja a tökéletes GMO-mentességet.

A határértékek nem képesek lekövetni a természet és az élet történéseit, ilyen értelemben mindig tökéletlenek, önkényesek maradnak a valóság sokféleségével és meghatározhatatlanságával szemben. Általában nem is örökre rögzített számok, ezért változásuk sokszor az engedélyező bizottság korábbi inkompetenciáját jelzik az újabb tudományos eredmények tükrében.

20 GP0VTL.jpg

A valóság ellenőrzésére és bizonyos vonalak meghúzására viszont feltétlenül szükség van, mivel a valóság részét képezik az országok élelmiszertermelése feletti monopóliumra törekvő géntechnológiai vállatok is, a Monsanto, a Cargill, a DuPont, a Syngenta, a Bayer, a DOW és a BASF is. A valóságot ellenőriznünk kell döntéshozókként és civilekként is, szem előtt tartva közös fenntartható jövőnket, ami csak akkor lehet valóban minőségileg jobb, ha tudatosítjuk, hogy az élelmiszer bizalmi termék. A nagyipari, vegyszeres és sokszor génmódosításra épülő mezőgazdaság tönkreteszi a bolygót, és egyoldalú, kiszolgáltatott függésben tartja az embereket.

A megoldás az ökológiai gazdálkodás, ami megérti a kölcsönös, szükséges függőségeket és ennek tudatában képes mezőgazdaságot művelni, gondolva a földre, a vízre, a levegőre, az élőlényekre, köztük az emberre és a még meg nem született, ezt megöröklő világra. Ahhoz, hogy ebbe az irányba elmozdulhassunk, még sokat kell tenni, de mi ezt látjuk az egyedüli, erkölcsileg is helyes útnak.

21 GP042L8.jpg

Az út egyik első lépése viszont a meglévő rendszerek élhetőbbé tétele, így a szántóföldtől az asztalig tartó élelmiszeripari gyakorlat környezeti és egészségügyi szempontból is jobbá tétele, a folyamatok átláthatóságának növelése. Csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy amit megeszünk, azzal nem okozunk kárt környezetünknek, saját magunknak és a jövőnek. A génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése a tudás és a választás szabadságát jelenti, a mindennapok igazságosabbá tételét. Ennek szükségessége megkérdőjelezhetetlen a fenntarthatóbb és jobb élet érdekében.

22 GP020GC.jpg


35 komment

Címkék: politika civil amerika gazdaság magyarország tudomány eu egészség európa bojkott demokrácia gmo mezőgazdaság demonstráció génmódosítás élelmiszer félrevezetés monsanto ökológiai gazdálkodás agroecology ecological farming

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr415065152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f72t 2013.02.26. 12:24:26

fantasztikúsan jó cikk de nekem lenne eg kérdésem. Ha Magyarország GMO mentes övezetnek számit akkor hogy lehet hogy a Monsantonak szinte minden megyében van kereskedelmi ügynöke? Szerintem ez potenciális veszélyt jelent hogy egyszer csak "telejesen véletlenül" megjelenek a génmodositót növények és megfertözik a rendes állományt. Hiszen tudjuk hogy erre volt már példa más országokban.

Bob_ 2013.02.26. 16:03:52

Kedves f72t, olyan hatalmas méretű cég, hogy nyilván nem kizárólag génmódosított növények előállításával és terjesztésével foglalkozik. Pl. agrokemikáliákat is gyárt, sőt korábban szinte inkább az volt a fő tevékenysége.
Azt sem mondhatnám, hogy passzívan figyelgetnék, hogy mi történik a világban, lásd pl. ez egy viszonylag aktuális katalógusuk www.vetomagbolt.hu/custom/vetomagbolt/image/data/katalogusok/Monsanto_arjegyzek_2012_2013_vetomagbolt.pdf
Nem árt tudni, hogy kitől vesz az ember vetőmagot. Vagy kiét nem.

f72t 2013.02.27. 13:09:50

@Bob_: Telesen egyetértek miután vegyi anyag előállítással foglalkoztak és foglalkoznak most is. Hiszen mindenki által most már köztudott, hogy a gmo növényeikhez csak az ö kemikáliái használhatok. De igazából én azt nem értem, hogy egy olyan céget ami már világhírű felháborodást keltett mért kell be engedni és hagyni, hogy folytassa tevékenységét

Bob_ 2013.02.27. 13:37:30

@f72t: Gondolom nehéz nem beengedni, az EU-csatlakozás után ilyesmit sztem nem is lehet. Vásárolni viszont nem muszáj tőlük. Sőt.

pandava 2013.02.28. 18:56:13

@f72t: "Hiszen mindenki által most már köztudott, hogy a gmo növényeikhez csak az ö kemikáliái használhatok."

És hol olvasol ilyeneket, mond!? Mert ez nem igaz.

A monsanto kedvenc kemikáliája, a glifoszfát az ő találmánya, de mióta a szabadalmi védettsége lejárt vagy 20 éve, kismillió cég gyártja.
Még az is lehet nálunk is, mert ugye itthon is használják, GMO nélkül is.

"Glyphosate is marketed in the United States and worldwide by many agrochemical companies in different solution strengths under many tradenames: Accord, Aquaneat, Aquamaster, Bronco, Buccaneer, Campain, Clearout 41 Plus, Expedite, Fallow Master, Genesis Extra I, Glyfos Induce, Glypro, GlyStar Induce, GlyphoMax Induce, Honcho, JuryR, Landmaster, MirageR, Pondmaster, Protocol, Ranger, Rascal, Rattler, Razor Pro, Rodeo, Roundup, I, Roundup Pro Concentrate, Roundup UltraMax, Roundup WeatherMax, Silhouette, Touchdown IQ.[27][28][29][30]

Manufacturers include Dow AgroSciences; Du Pont; Cenex/Land O’Lakes, Helena, Platte, Riverside/Terra, and Zeneca."

EPSPS (törölt) 2013.03.01. 09:51:17

@pandava: Valójában nem számít, most már kié a glyphosate gyártási joga; a GMO-termelők döntő többsége azt használja, kisebb részük glufosinate ammoniumot vagy régebbi szereket.

Ehhez kapcsolódó tanulmányunk:

www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Herbicide-tolerance-and-GM-crops/

Abban viszont igaza van f72t-nek, hogy a glyphosate volt az aranytojást tojó tyúk és a Monsanto is tudta, hogy a szabadalom lejárta után csak úgy lesz versenyképes a glyphosate forgalmazásában, ha köti az akkor feltörekvő GM-et a már jól ismert a gyomirtóhoz.

pandava 2013.03.01. 17:06:48

@EPSPS: ha lehet hinni a wikipediának, akkor a monsanto bevételének csak 10%-a származik a glifoszfát hatóanyagú gyomirtókból, 50%-a pedig a glifoszfát toleráns GM növényekből.

Ezért a valóságot talán helyesebben leírja ha azt mondjuk: Monsanto is tudta, hogy a szabadalom lejárta után elveszíti az aranytojást tojó glifoszfát tyúkját (monopóliumát), ezért glifoszfát tűrú GM növények fejlesztésébe kezdett. Ebben ismét piacvezetővé vált.

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 11:49:31

Dr. Györgyey János - Tudomány, áltudomány és hisztéria a génmódosítás körül
www.youtube.com/watch?v=BqpGtBqq_XY

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 11:50:09

@f72t:

régebben nem kellett efféle "tudományos" körítés a szocialista eszmék propagálásához...

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 11:52:18

@f72t:

felháborodást?

futótűzként terjed ez a technológia...

kevesebb mint 20 év alatt több mint 160 millió hektáron jelentek meg a GMO növények...

hatalmas fogyasztói igény van erre... páratlan sikertörténet ez...

gigabursch 2013.03.07. 12:25:31

@ofen001:
Tévedés:
Fogyasztói igény nincs.

Kereskedői igény van rá, meg politikai igény.

A fogyasztóknak meg lenyomják a torkán.

Azért ez a kettő nem ugyanaz.

gigabursch 2013.03.07. 13:07:25

@ofen001:
00:02:42
A haszonszerzésről. lehet, hogy sok embernek nagy haszna keletkezik abból, hogy nem kerülhet forgalomba, viszont az engedélyezéssel még kevesebbek jutnának extraprofithoz, ráadásul még többen részesülnének a káros hatásaiból.

00:08:00
Az nem kérdés, hogy a képviselő hülye, de:
Az első félrevezetés? Akkor a kukoricabogár ellen mit is termelnek a GMO-kukoricák? Túróstésztát?
A másik hazugság? Csak így tud a növényi konkurenciával szemben fellépni

Így kell ügyesen féligazságokat mondani.
A féligazság meg nem az igazság fele, hanem maga a hazugság - mint az közismert.

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 14:48:42

@gigabursch:

Györgyey - veled szemben - ért ahhoz amiről beszél:)

"Dr. GYÖRGYEY János
Tudományos főmunkatárs
Növénybiológiai Intézet
Növényi Sejtosztódási és Stressz Adaptációs Csoport

Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Magyar Tudományos Akadémia"

www.szbk.u-szeged.hu/personal_page.php?id=nb_gyj%C3%A1

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 14:54:17

@gigabursch:

de ha már a Greenpeace blogban vagyunk, talán az alábbi ex-greenpeace igazgató véleménye is érdekes lesz itt:

Golden Rice and Greenpeace's Crime Against Humanity
Greenpeace has openly and aggressively spread misinformation about Golden Rice since it was first invented and has continued to do so at every opportunity.

www.greenspirit.com/index.cfm

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 14:59:04

@gigabursch:

2010-ben 925 millió ember éhezett a Földön...

www.worldhunger.org/articles/Learn/world%20hunger%20facts%202002.htm#Number_of_hungry_people_in_the_world

erősen kétlem, hogy nekik le kéne ezt nyomni a torkukon...

+ a modern állattenyésztés már az EU-ban is leginkább GM SZÓJÁT használ...

tele van minden MAGYAR bolt GM cuccon hízlalt állatokból származó élelmiszerrel...

talán ma is ettél ilyet...

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 15:04:22

@gigabursch:

így talán már bejön a Greenpeace alapító, egykori Greenpeace vezető vélemény:

Greenpeace co-founder Dr. Patrick Moore rips 'Greenpeace's Crime Against Humanity' for opposing Golden Rice which can eliminate vitamin A deficiency
www.climatedepot.com/a/17410/Former-Greenpeace-cofounder-Dr-Patrick-Moore-rips-Greenpeaces-Crime-Against-Humanity-for-opposing-Golden-Rice-which-can-eliminate-vitamin-A-deficiency

Zöld_Dani 2013.03.07. 17:22:05

@ofen001: Ja, Györgyei tudja mit beszél:
Györgyey János is sokkal őszintébben fogalmaz, ha nem egy újságban érvel, hanem szűkebb körben nyilatkozik meg. Egy szegedi tudományos fórumon birtokunkban lévő hangfelvétele szerint ugyanis szó szerint ezt mondta: „a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.”
nol.hu/velemeny/20110813-genmodositott_tudosok

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 17:52:18

@Zöld_Dani:

Kedves Dani!

Minek kell a kollektivista propagandához ez a zöld körítés? :)

Mellesleg a magántulajdon szentségén (vagy legalábbis relatív biztonságán) alapuló (relatíve) szabad piac az utóbbi 200 évben milliárdokat emelt ki a nyomorból...

ezzel szemben kollektivista barátaink több mint 100 millió ember éhhalálához járultak hozzá a XX. században...

néhány illusztris példa több mint 60 millió halottal...

en.wikipedia.org/wiki/Russian_famine_of_1921

en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1932%E2%80%931933

en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1946%E2%80%931947

en.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine

Zöld_Dani 2013.03.07. 18:04:55

@ofen001: Gyorsan túltetted magad azon, h az általad semleges szakmai tekintélyként hivatkozott arc nyíltan bevallja, h bullshit az összes szép érv a GMO-k mellett, és az egész lényege az, h pár piszkos cég még többet keressen.

pandava 2013.03.07. 20:28:47

@Zöld_Dani: tudom, sose foglalkoztok a GMO növényeket termesztő földművesekkel, de a fejlett nyugaton ők is többet keresnek a GMO-val. Azt sem hiszem, hogy a gonosz monsanto mindenhatósága miatt van az, hogy minden magyar gazdaboltban lehet kapni glifoszfát alapú gyomírtót.

Bob_ 2013.03.14. 23:51:22

@pandava: a "fejlett nyugat" földműveseit látogatta meg Michael Hart, hogy lássa a génmódosított csodanövényeiket és a gazdák fantasztikus életét. Javaslom Neked is: www.youtube.com/watch?v=Q9441fVMR4Y

Glifozát-alapú gyomirtó kapcsán: Ilyenek miatt lehet még kapni: www.youtube.com/watch?v=Q9441fVMR4Y

De ajánlom a témában Erősödő kétségek (Growing doubt) című Greenpeace filmet: www.growingdoubt.org/

Ezeket természetesen Györgyei úrnak is mind ajánlom, @ofen001

Bob_ 2013.03.14. 23:57:13

@ofen001: A futótűzként terjed és példátlan sikertörténtet ez - egyáltalán nem igaz.

Kontinensünkön például mindössze két génmódosított növény termeszthető. Ebből az egyiket (Amflora génmódosított burgonya) mindössze 26 hektáron termesztették, úgyhogy a gyártója elhagyta Európát.
A másikat (MON810 génmódosított kukorica) lényegében csak Spanyolországban ültetik jelentősebb mértékben, újraengedélyezése évek óta nyúlik, csak nyúlik......

Ennyit a sikertörténetedről. Amiről Te beszélsz, az főleg az amerikai kontinensen történik. De ott is óriási változások vannak, erről szól a 3 blogbejegyzés. És ez: www.growingdoubt.org/

Bob_ 2013.03.15. 00:06:45

@ofen001: Mindenki próbál szabadulni az USA által ránkerőltetett génmódosított szójától. www.kormany.hu/hu/palyazat-gyakornoki-poziciok-betoltesere/palyazat-gyakornoki-pozicio-betoltesere#/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyuttmukodes-kezdodik-a-gmo-mentes-szoja-termeszteseert-a-duna-tersegeben

A propagandát Te nyomod, "a GMO megszünteti az éhezést" az egyik klasszikus. Nem szünteti meg, sőt fokozza a függést néhány amerikai agrár/vegyipari/biotech óriáscégtől, akik az élelmiszerlánc első elemének, a vetőmagnak kontrolljára törnek.

Patrick Moore-t több témában idézheted és még fogják sokan. A világ minden sikeres szervezeténél lehetnek olyanok, akik nem kapnak vezető szerepet és átállnak a másik oldalra, ahol tejbe-vajba fürösztik. Patrick Moore szinte minden Greenpeace kampányban az ellenfelet segíti: a Monsanto-t, az esőerdőt írtókat, az atomenergia fanatikus híveit, stb. Van most egy új Patrick Moore is, azt hittem, hogy őt is beidézed. De hátha még...

Bob_ 2013.03.15. 00:15:26

@ofen001: Sokat elárul Györgyei videójáról, hogy több mint egy év alatt vagy 107-en tudták eddig megnézni.

Ha a génmódosítás tényleg ilyen ütős lenne, mint ahogy próbálod elvakítani az embereket "hatalmas fogyasztói igény van erre... páratlan sikertörténet ez... "
akkor miért küzdenénk körmükszakadtáig az amerikai kötelező GMO-jelölés ellen pl. ezek a cégek: www.empowernetwork.com/withdee/files/2012/11/No_on_Prop_371.jpeg ???

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 12:57:04

@Bob_:

"Kontinensünkön például mindössze két génmódosított növény termeszthető"

ja mert a többit TILTJÁK

TILTÁS nélkül futótűzként terjedne:)

pontosan ezért TILTJÁK:)

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 13:01:28

@Bob_:

"A másikat (MON810 génmódosított kukorica) lényegében csak Spanyolországban ültetik jelentősebb mértékben, újraengedélyezése évek óta nyúlik, csak nyúlik......"

már megint az adminisztratív TILTÁS körül ugrabugrálsz...

és egy szót se ejtesz arról, hogy a LOBBI-harcok egy sor szabály NEGATÍVAN diszkriminálja a GM termékeket Európában...

persze mindezt a fogyasztók "érdekében":))) és a többi ilyenkor szokásos neofasiszta, ökopopulista bullshit:)))

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 13:02:05

@KAP = hülyeség:

és egy szót se ejtesz arról, hogy a LOBBI-harcok MIATT egy sor szabály NEGATÍVAN diszkriminálja a GM termékeket Európában...

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 13:02:44

@Bob_:

még mindig ott vagyunk, hogy ha nem TILTJÁK akkor futótűzként terjed:)

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 13:04:34

@Bob_:

"sőt fokozza a függést néhány amerikai agrár/vegyipari/biotech óriáscégtől,"

bakker kezdődik a zöldre mázolt kripto-marxista szeminárium:)

KAP = hülyeség (törölt) 2013.03.15. 13:07:43

@Bob_:

kizárólag csak az állami TILTÁS/szabályozás/ szubvencionálás dimenzióban tudsz gondolkodni

gondolom az EU agrárpolitika című FÖRTELEM is tetszik neked:)))

Fields of Gold: Lifting the Veil on Europe's Farm Subsidies
vimeo.com/6184633

fuck.the.system 2013.03.15. 16:48:57

@KAP = hülyeség: a KAP a greenpeace-nek se tetszik, bár gyanítom, más a bajotok.
De ha a GMO-k ártalmatlansága messze nem bizonyított, egészségügyi kockázatai közül viszont számos bizonyított, akkor az ilyen esetekben állami titlásnak van helye.

Én legalábbis ne, szeretném, ha a piacra bíznák, h termelnek-e veszélyes élelmiszereket az országomban. Azért fizetem az adót, hogy ne engedjék.

pandava 2013.03.16. 16:16:13

@Bob_: Te Bob! Ezzel a GMO dologgal olyan mély hittel és áhítattal foglalkozol, hogy már fel se tűnnek neked az evilági dolgok?:)

A videódban azt mondja a földműves: miután elvetettük, de még mielőtt kikelt volna, lepermeteztük kikelés előtti gyomirtóval, aztán 2-3 hét múlva Gramoxone-al… mert HA hagyjuk, hogy kibújjon a gyom és AKKOR megyünk végig rajta GLIFOZÁTTAL, sokkal, sokkal gyengébb lesz a termés.

Ebből úgy tűnik, glifozát csak akkor kell, ha az első két kezelés valamilyen okból kifolyólag nem volt hatékony és gyomosodik a kukorica.

Az anti GMO manus úgy érzi össze kell foglalnia az elmondottakat, mert nem beszélt elég egyértelműen a földműves: vetés előtt lepermetezik talajban felszívódó gyomírtóval aztán Gramoxone-nal közvetlen VETÉS ELŐTT, aztán pedig Roundappal (glifozát – pandava)

Téged nem zavar, hogy a két kijelentés egymásnak teljesen ellentmondó? (elég rosszul értem az angoljukat, a feliratra hagyatkoztam)

„Glifozát-alapú gyomirtó kapcsán: Ilyenek miatt lehet még kapni:” erre ugyan azt linkelted, szóval továbbra is kíváncsian várom, miért?

Bob_ 2013.03.20. 22:30:47

@KAP = hülyeség:

- ne csodálkozz, hogy negatívan diszkriminálják a GMO-t. Mert nem tud meglenni egymás mellett a GM és az egyéb vetőmagot termesztő gazda. Mert koegzisztencia nincs. Úgyhogy nem csoda.

@fuck.the.system : Márcsak a következők miatt sem lehet bízni a "bízzuk a fogyasztóra a döntést" ötletekben:
www.empowernetwork.com/withdee/files/2012/11/No_on_Prop_371.jpeg
maplight.info/eimages/Prop_37_update_081512.png
Ha kell és van tét, akkor a hatalmas tőkeerejű agrár-vegyipari-élelmiszeripari óriáscégek megveszik a médiát www.noprop37.com/files/Prop37_Newspapers_All.jpg és ott állsz a polc előtt, még nagyító is van nálad az összetétel vizsgálatához, de nem tudod elkerülni a GM-összetevőket.

Nem tetszik nekem sem a KAP. Rengeteg nagy értéket tönkretesz és fillérek jó célra visszaadásával kompenzál.

@Pandava: :-) bármi lehet. Én mindenesetre úgy érzem, hogy egyre nagyobb dózisban kell bevetni a vegyszereket és egyre több félét, mert a glifozát-hatóanyagú már annyira nem üt. Kialakulnak ellenálló gyomok. www.weedscience.com/summary/MOA.aspx?MOAID=12 és a veszélyes spirál gyorsul.

pandava 2013.03.25. 20:55:33

@Bob_: Kösz a linket!

Van ott egy érdekes grafikon: www.weedscience.com/Graphs/SOAGraph.aspx

Eszerint pedig nem is annyira a glifozát (glycin) van spirálban, hanem az "ALS inhibitors", de az valami nagyon durván. Az nem nagyobb gond?
süti beállítások módosítása