Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hódok akadályozták meg az olajkatasztrófa terjedését

2013.04.30. 08:41 boldogember

A hódok súlyos égési sérüléseket szenvedtek, miután megakadályozták a kiömlő olaj terjedését

Az utahi Willard Bay Nemzeti Park hat hódját joggal nevezhetjük szuperhősöknek, miután megállították az olaj beszivárgását az öbölbe és a mocsárba. Sajnos hárman közülük életüket veszítették, miközben a család azt a gátat építette, amelyik megállította az olaj terjedését.chevron hód.jpeg

A 27 000 gallonnyi (több, mint 121 000 liter) kőolaj egy megrepedt Chevron csőből kezdett el szivárogni múlt héten. A cső Salt Lake City és Spokane, WA, között fut. Az elmúlt három év alatt a cső háromszor sérült meg eddig.

A hódokat az észak utahi Vadállat Rehabilitációs Központba szállították. Az önkéntesek hat órán át tisztították az állatokat, hogy teljesen megszabaduljanak az olajtól és 40 flakon Dawn mosogatószert használtak fel a célra.

Három hód égési sérüléseket szenvedett, bőrük és szemük is károsodott, szőrük nagy része kihullott. Ők speciális ellátást és gyógyszereket kapnak, hogy sebeik megfelelően begyógyuljanak és megelőzzék a szövődmények kialakulását. Kettő közülük még nincs egy éves sem, a harmadik hód pedig fiatal anyuka.

Az egyik hód még múlt hét végén is gyomorrontással és légzési nehézségekkel küszködött. A másik kettő látszólag jobban érezte már magát: elkezdték körbejárni ketrecüket és étvágyuk is visszatért. A gondozók véleménye szerint a hódok állapota napról-napra javul, és remélik, hogy a hódokat végül visszaengedhetik a szabadba.

„A hódok mindennapi életéhez tartozik, hogy megvédjenek más állatokat és növényeket, ugyanis ők a természet otthon teremtői” – mondta Phil Douglass, a Vadvilág Erőforrásai Intézetének szóvivője.

Szerinte a hódok gátépítő munkájának köszönhető az is, hogy Utahban élnek jávorszarvasok, akik csak álló vízből szeretnek inni. A gátak a pisztrángoknak is kedveznek, mivel hidegen tartják a vizeket, és a környező területek is többféle növény nő.

Utah kormányzója Gary Herbet elfogadhatatlannak tartja a mostani olajszivárgást. Követeli a Chevron cégtől, hogy felelősségteljesebben végezze munkáját ezek után. Az olajóriást 400 000 amerikai dollárra, azaz csaknem 90 millió forintra büntették meg a két korábbi szivárgásért.

A Chevron cég sajnálatát fejezte ki a balesettel és a környezetre gyakorolt káros hatással kapcsolatban. Több mint 130 emberük foglalkozik jelenleg az olaj feltakarításával.


Szólj hozzá!

Címkék: állatok olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr285246784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása