Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Csendes gyilkosok

2013.06.20. 22:48 Zöld_Dani

Az idei lehet az az év, mikor végre rádöbbenünk, hogy szénnel elektromos energiát előállítani nem csak hatékonytalan, az éghajlatváltozás miatt tarthatatlan, szennyező, de emberéleteket is követel. A napokban jelent meg a Stuttgarti Egyetem és a Greenpeace közös jelentése, a "Csendes Gyilkosok". Beszédes cím, csak egyetlen döbbenetes adatot idézünk belőle: a szenes erőművek évente 22 000-nél is több ember korai haláláért felelősek Európában. Az olyan országokban (ilyen például Lengyelország), ahol nagy a szén aránya az energiatermelésben, több ember hal meg az erőművek miatt, mint közúti balesetben. Emberéleteket, a kiesett éveket, napokat, szeretteink betegségét nehéz pénzben kifejezni, minden egyes ember értékes. Egy számot mégis érdemes megjegyezni: a HEAL egészségüggyel foglalkozó nemzetközi szervezet 43 milliárd euróra becsüli évente a széntüzeléls miatti egészségügyi költségeket. szen.jpg

Annak ellenére, hogy a bányászat és a szenes erőművek káros hatása egyre ismertebb, a cégek és kormányok újabb erőművek létesítését tervezik. A Csendes Gyilkosok jelentés 50 új erőmű potenciális hatását is vizsgálta. Ezek az engedélyeztetés vagy építés fázisában lévő erőművek korszerűbbek ugyan, de még így is további 2700 ember életét adnák hozzá évente az amúgy is súlyos veszteséglistához.
Az elavult szénerőművek és az őket támogató kormányok maguktól nem fognak véget vetni a szennyezésnek. A Greenpeace aktvistái most a lengyelországi Turow-ban egy olyan létesítményre irányítják a figyelmet, mely önmagában évente (!) ötszáz ember korai halálozásáért felelős. Az erőmű szimbolikus jelentőségű: a PGE lengyel állami cég tulajdona, amely a legnagyobb szennyező Európában. A veszélyes akció képeit itt lehet nyomon követni: https://www.facebook.com/greenpeacepl
A szénerőművekből kikerülő korom, aeroszolok, savas gázok, nehézfémek és más szennyezőanyagok messzire eljutnak, és sokáig, akár 30-40 évig a légkörben maradnak. Tízezreknek okoznak krónikus légúti betegséget, allergiát, daganatot, trombózist, akár halált. Közben kezünk ügyében van a megoldás: a megújuló energiaforrások felhasználása nem okoz káros kibocsátást, hosszú távon nem is drágább! A Greenpeace és magánemberek arra szólítják fel a kormányokat és a szennyező cégeket, hogy zárják be a piszkos erőműveket és térjenek át a megújuló energiákra.
Te is segíthetsz, hallasd a hangodat, hogy véget vessünk a szénkorszaknak! Most minden szavazat számít:
http://stoptruciu.pl/en/

A Greenpeace nem hagyja ennyiben, nemsokára újabb helyszínről jelentkezünk hírekkel egy újabb nagy szén elleni megmozdulásról...


1 komment

Címkék: egészség akció szén piszkos energia szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr925369587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.06.21. 00:17:27

hanem ide

a légszennyezés káros hatása egyértelmű, de nehezen számszerűsíthető

a bányaszerencsétlenségekben maghalt emberek száma azonban tagadhatatlan

www.cbc.ca/news/world/story/2010/10/07/china-mine-bosses-safety.html

+ 20 év munka egy mélyművelésű bányában egyenes út a szilikózis felé...
süti beállítások módosítása