Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Obama beindult - reméljük nem csak szóban!

2013.07.06. 18:12 majcsi

Obama elnök a Georgetown egyetemen tartott múlt heti beszédében a hallgatóságnak szegezett egy alapvetően fontos kérdést, melyet a jövőben minden energiapolitikai döntésnél meg kell fontolni, nevezetesen, hogy a klíma szempontjából milyen hatása van egy-egy adott projektnek.

Bátor, ütős beszéd volt. A klímaválság kapcsán elhangzott elnöki beszédek legjobbika, akár Obamát, akár az összes eddigi elnököt nézzük. A Greenpeace támogatói már évek óta hajtogatják az elnöknek: minél később foglal állást, annál tovább gyűrűzik a klímaválság. A múlt heti beszéd bizonyítja, hogy – bár megkésve, de - elérkezett az a pont, amikor végre nyilvánosan is az embereket támogatja a fosszilis-üzemanyag iparral szemben.

Büszkén állunk Obama elnök mellé a szén-dioxid-szennyezés elleni harcban, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a harcot nem lehet csupán szavakkal megnyerni.

OBAMA CIKK szélerőművek.jpg
Obama elnök a következőképpen keretezte a Keystone XL olajvezetékkel kapcsolatos döntést:

Ez a projekt csakis akkor szolgálja nemzeti érdekeinket, ha nem növeli a szénmonoxid-szennyezést. Az olajvezeték klímára gyakorolt nettó hatása fogja eldönteni, hogy ezt a projektet továbbengedjük e.
Nyilvánvaló, hogy ebben a felállásban nincs jövője a Keystone olajvezetéknek, a hidraulikus olajkiemelésnek (fracking), a sarki fúrásoknak, sem pedig annak, hogy a közterületeket eladjuk az olajiparnak. Ezen projektek mindegyike szignifikánsan káros a klímafolyamatok szempontjából, és nem szolgálja nemzeti érdekeinket.

- Az Oil Change International idén közreadott jelentése szerint, ha a Keystone XL olajvezeték működését engedélyezik, az évente 181 millió tonna széndioxid-egyenérték kibocsátását vonja maga után. Ez pedig 37.7 millió autó kipufogógázának, vagy 51 szénerőmű kibocsátásának felel meg. Klímára gyakorolt hatás? Szerinted?

- „Fracking" technológia (hidraulikus törés)? Ha a földgáz elégetésének hatásai mellett végre számításba vesszük azt is, milyen következményekkel jár a kitermelése, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy - ha a klímára gyakorolt hatásokat nézzük - a földgázhasználathoz kapcsolódó metánszennyezés súlyosságában akár meg is előzheti az olaj- és szén- okozta széndioxid szennyezést,. Ennek fényében a fracking híd lehet... egy sehová sem vezető híd!

- Alaszkában szemet szúró, milyen károsak a Shell olajfúró platformjai, ám az Északi-sarkon is egyre nyilvánvalóbban látszik a fúrások klímára gyakorolt hatása. Ha tovább folytatjuk a fúrásokat a törékeny sarki tájakon, az északi jeges terület nagyon hamar el fog tűnni a térképről. Ez pedig beteszi az ajtót bolygónk természetes hűtőrendszerének, és továbbgyűrűzik a klímakatasztrófához vezető ördögi kör.

- Ha pedig fillérekért elkótyavetyéljük a köztulajdonban lévő szenet – az is óriási veszteség a klíma szempontjából. Az USA növekvő szénexportjából származó kibocsátás legalább annyi, ha nem több kibocsátással jár, mint az ország bármely egyéb hazai fosszilis-üzemanyag projektje.

Ahogy beszéde végén az elnök megjegyezte:

Egy napon a gyermekeink és gyermekeink gyermekei a szemünkbe néznek, és azt kérdik majd: amikor még lehetett, megtettünk mindent, hogy egy tisztább, biztonságosabb és stabilabb világot hagyjunk rájuk? És szeretném, ha azt mondhatnám: igen, mindent megtettünk. Ti hogy vagytok ezzel?

Igen, Elnök Úr, mi is ezt szeretnénk. És rettentően örülünk, hogy Ön is!

Phil Radford, a Greenpeace USA ügyvezető igazgatójának blogbejegyzése alapján


4 komment

Címkék: politika amerika klímaváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr475391267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 20:58:47

"Büszkén állunk Obama elnök mellé a szén-dioxid-szennyezés elleni harcban"

és közben SZÉNDIOXIDOT lehetek ki ti "szennyező" organizmusok:)

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 21:04:35

hát röhejes ez a világ:)

Obama's Africa trip will cost taxpayers $100 MILLION
rt.com/usa/obama-africa-trip-cost-176/

ez lenne a "klímaváltozás" elleni "harc"?

REPÜLŐVEL SZÁLLÍTJÁK MÉG A LIMUZINJÁT IS!!!

egy komplett KÓRHÁZ utazik vele!!!

STB.:)

igazi "KLÍMAKATASZTRÓFA":)

egy kitűnő videó a "klíma-" és "emberbarát" elnök vakációjához:)

Obama Family's African Vacation
www.youtube.com/watch?v=w70b0airyhE

Zöld_Dani 2013.07.08. 17:46:20

@calabria007: Köszönjük a rendkívül szellemes és színvonalas hozzászólást.

calabria007 (törölt) 2013.07.09. 10:05:44

@Zöld_Dani:

a poszt kapcsán nehéz színvonalról beszélni:)
süti beállítások módosítása