Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Vízimalmok, kaláka, önkéntes tábor, élelmiszer-önrendelkezés Pápateszéren

2013.08.02. 14:31 Toma001

Pápateszér ha nem is az ország közepe, de egy valamiben vezető helyen szerepel hazánkban: itt volt megtalálható a legtöbb vízimalom az országban, szám szerint 25. Pápateszér fekvése (a Kisalföld és a Bakony találkozása, 3 patak biztosítja a megfelelő és állandó vízfolyást, a kisalföldi területek pedig rendkívül kedvezőek a búzatermesztésre) lehetővé tette azt, hogy a XVIII. és a XIX. században ilyen jelentős vízimalom ipar épült ki ebben a kis Veszprém megyei faluban. Mára sajnos teljesen megszűnt a malomipar a településen, egyes vízimalmok mára teljesen eltűntek, sokuk nagyon romos állapotban maradt meg az utókornak.

A győri székhelyű Reflex Környezetvédő Egyesület egyik hosszú távú projektje a pápateszéri vízimalmok történetének feltárása és bemutatása, tanösvény kialakítása. Szintén tervezik, hogy működőképessé tegyenek vízimalmot a településen azáltal, hogy a helyi fiatalokat bevonják a rekonstrukcióba és a későbbi üzemeltetésbe. A cél ugyanis az, hogy a felújítás a helyben lakóknak biztosítson megélhetést, az élelmiszer-önrendelkezés megteremtésével.

A projekt keretében augusztus 11 és 17 között Pápateszéren megrendezésre kerül egy vízimalom tábor, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek Pápateszér történelmi vízmalmaival, részt vehetnek az egyik korábban működő malom 5:1 arányú működő másának elkészítésében, malomtúra tanösvény kialakításában. Lesznek továbbá szakmai programok, vízimalmok bemutatásáról, fontosságukról, élelmiszer.önrendelkezésről és más kapcsolódó témákról.

Az esemény meghívott vendégei lesznek többek között Fülöp Ádám és Tóth Márton, akik beszámolnak a franciaországi pékinasi tapasztalataikról: Mitől jó egy kenyér? Miért van reneszánsza Franciaországban a régi gabonafajtáknak, a malomköves malmoknak és a kovászos kenyérnek? Kik azok a gazdapékek és miért harcolnak? Hogyan jutottak el a gazdák a vetőmag-önrendelkezéstől a helyi, közösségi élelmiszer-önrendelkezésig?

A tábor minden korosztály érdeklődői számára nyitott, a részvétel és az ellátás ingyenes! Ha az esemény felkeltette érdeklődésed és jelentkeznél vagy csak további információra lenne szükséged, akkor keresd Nagy Pétert az npluszp@gmail.com e-mail címen!

Még több információ a Reflex honlapján a vízimalom projektről: http://reflex.gyor.hu/menu/17/

Az esemény megtalálható a Facebook-on is:
https://www.facebook.com/events/270650676410816/

(a kép illusztráció, nem a pápateszéri malmok egyikét ábrázolja)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr685438557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása