Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mi a helyzet Fukusimában?

2014.02.12. 12:38 mezojanos

Számos, egyre aggasztóbb hírt hallani mostanában a fukushimai Daiichi nukleáris üzemből szökő sugárszennyezés óceánba szivárgásáról. Sokan azon aggódnak, hogy a szennyezett víz világszerte hatással lesz az óceánok ökoszisztémájára.

GP02DLG_layout.jpg2011. márciusa óta, mióta a Greenpeace a fukushimai nukleáris krízisen dolgozik, rá tudunk mutatni egy-két valóban aggasztó problémára. A Rainbow Warrior, és a helyi halászok és élelmiszer-szövetkezetek mintákat vettek a tengeri élőlényekből Japán partjainál. Független felméréseink egy-két eredménye -  többek közt a halminták elemzései – megtalálható a Radiation Surveys-Fukushima honlapunkon. Számos tengerbiológus és sugárzás-specialista tartozik a csoportunkhoz, akik felfedezéseit és értékeléseit megosztottuk más tudósokkal és egyetemi kutatókkal is.

Jelentős okunk van aggódni a katasztrófa további hatásaival kapcsolatban, mind az emberekre, mind a környezetre nézve. Többek között a megrongálódott reaktorokból a folyamatosan földbe és óceánba szivárgó szennyezett víz, illetve a sugármentesítő tevékenység közben keletkező nagy mennyiségű radioaktív anyag ügye máig megoldaltan Fukushimában.

Továbbá, joggal aggódhatunk a több mint 100 000, életét a pokol tornácán tengető kitelepített lakosért. Közel 3 év elteltével még mindig nem kaptak kártérítést sem a kormánytól, sem a balesetért felelős vállalatoktól. Rengeteg embert tettek ki a jelentősen megemelkedett sugárzási szint veszélyeinek. Ezer négyzetkilométernyi területek szennyeződtek és lesznek még kitéve a baleset miatti, több évtizedekig visszamaradó sugárzásnak.

Ezen felül, előttünk áll az egész tönkrement nukleáris létesítmény leszerelésének kihívása. A megolvadt reaktorok még mindig halálosan veszélyes nukleáris anyagokat tartalmaznak.

Ezek a körülmények önmagukban is elegek ahhoz, hogy megállapítsuk, a jelenleg fennálló helyzet rendkívül súlyos és tarthatatlan.

Terjednek ezen kívül olyan (valóságot nélkülöző) történetek is, melyek a kockázatot felnagyítva potenciális katasztrófák bekövetkeztéről adnak híreket. Az emberek bizalma megtört a hatóságokban (nem ok nélkül!), így könnyű nyugtalanító, de meg nem erősített információt találni a közösségi médiában.

Újabban pletykák keringenek a megrongálódott fukushimai reaktorokban lévő folyamatos nukleáris reakciókról, illetve a csendes-óceáni, valamint USA és Kanada nyugati partjainál lévő óriási radioaktív szennyezésről.

GP02DCC_layout.jpgA Greenpeace utánajárt ezeknek a híreknek és arra a következtetésre jutott, hogy nem igazolhatóak tényekkel. Például, bár hallatlan mennyiségű radioaktív cézium landolt a Csendes-óceánban, ami jelentősen elszennyezte a tengerfeneket és a halállományt a Japán partvidéken, nincs olyan mechanizmus, ami ezt a szennyezést jelentős mennyiségben áthordaná a Csendes-óceánon keresztül, és így az elérhetné az USA, Kanada és Ausztrália partjait. Igen, valóban fellelhetőek radioaktív izotópok nyomai USA vizeiben, de nagyon alacsony szintűek, és a sugárzáshoz való hozzájárulásuk messze a természetes sugárzási szint alatt van.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljes mértékben biztonságosak (nincs olyan alacsony szintű sugárzás, ami 100%-ban biztonságos lenne), de a további kockázatok élő szervezetekre, beleértve emberekre nézve, elhanyagolhatóak. Ez a mérték még nem okoz sem sugárbetegséget, sem deformáltságot, sem az óceán élővilágának tömeges kipusztulását.

Ezért fókuszálunk továbbra is a magában Japánban fennálló problémákra. Itt ma is lehet olyan halat fogni, mely szennyezettsége meghaladja a megengedett határértéket. Noha az ilyen fogások gyakorisága 2011 óta csökkent, továbbra is előfordul, ezzel emlékeztetve a folytonos kockázatra. Ez a tény a tengeri élelmiszerekkel kapcsolatos elővigyázatossági intézkedésekért kiált Japán észak-keleti partjainál, azonban kijelenthetjük: komolyan eltúlzott az állítás, hogy a fukushimai szennyezés kockázatot jelentene USA, Kanada és Ausztrália tengerparti vizeire és ökoszisztémájára nézve.

A blogbejegyzést Jan Beranek, 2014. január 24. cikke alapján készült, melyet itt olvashatsz.

Ezen a blogon kövesd a Greenpeace tevékenységét a fukushimai nukleáris szennyezéssel kapcsolatban, ahol hetente kétszer híreket közvetítünk a régióból. Kövess minket Twitteren és a @nukereaction-on is.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr105810906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása