Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Obama mozgósította az államapparátust a méhek védelmében

2014.08.17. 12:00 Bob_

Barack Obama június végén kiadott elnöki nyilatkozatában elrendelte egy egységes, minden tagállamra vonatkozó stratégia kidolgozását a méhek és más beporzó rovarok védelme érdekében. A szövetségi területeken gazdálkodóknak, a tájépítészeknek, de még a Hadsereg Mérnöki Testületének is azon kell munkálkodnia, hogy az általuk kezelt területeken elősegítsék a méhek fennmaradását és szaporodását.

Barack-Obama-with-a-Bee-in-His-Bonnet--87328_400.jpg

(Manipulált kép a FreakingNews.com-ról.)

A mézelő méhek általi beporzás önmagában évente több mint 15 milliárd dollárnak megfelelő összeggel növeli az USA mezőgazdasági terményeinek értékét. A beporzók aggasztó méretű pusztulása azonban súlyos következményekkel járhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára.

A stratégia részeként több háttérintézmény kutatói fogják vizsgálni a méheket érő környezeti hatásokat, köztük a méhekre ártalmatlannak tartott rovarirtó szerek hatásait is. A településrendezéssel és tájépítészettel foglalkozó szakembereknek felül kell vizsgálni terveiket, és ahol lehetséges, ott növelni kell a telepített növénytakaró sokféleségét, hisz a sokféle növény más-más időpontban biztosíthat élelmet a méheknek. A nagyüzemi termelőknek haladéktalanul, már az idei szezonban minimalizálniuk kell a növényvédő szerek használatát, később pedig méhekre kedvező gazdálkodási gyakorlatokat kell bevezetniük.

A Fehér Ház által kiadott memorandum egyértelműen bizonyítja, hogy az USA-ban már felismerték a méhek munkájának jelentőségét, és azt, hogy eltűnésük katasztrofális következményekkel járhat.

A Greenpeace azért küzd, hogy a kormányok Európában, illetve Magyarországon is tegyenek gyakorlati lépéseket a beporzó rovarok megmentése érdekében.

A memorandum teljes szövege itt olvasható.

(Az eredeti angol nyelvű változat pedig itt elérhető.)

Írta: Márta Krisztina


1 komment

Címkék: obama méhek méhpusztulás jó dolgok USA

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr416606881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.08.17. 12:24:46

Késő. Az atombomba előrébb való volt, pedig Einstein szólt időben:)
süti beállítások módosítása