Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

­­­­­­­­­A méheknek is van darázsdereka? – Érdekességek a méhek világából

2014.08.21. 13:20 Greenpeace Magyarország

600px-Bee_pollinating_peach_flower.jpg

Már több mint 8000 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon azok, akik felismerték a méhek munkájának jelentőségét, és fontosnak tartják a megporzást végző rovarok megmentését. Az örökbe fogadott méhecskéknek köszönhetően már 33 méhmenedék épült, amelyeket az ország több pontján, kertekben, közterületeken, városokban és kistelepüléseken már el is kezdtünk kihelyezni. Örülünk, hogy sokan vannak, akik csípik a méheket, ezért összegyűjtöttünk számukra néhány érdekességet a méhek világából.

Mik azok a kövér, szőrös sárga-fekete dongók?

A sokak által látásból már ismert színes bundájú „dongók” a poszméhek. Leggyakrabban a narancssárga-fekete csíkos példányokkal találkozhatsz. A poszméhek zömök testű, mokány kis rovarok, melyek – dacolva az elemekkel – hideg, szeles, kellemetlenül nyirkos időben is képesek repülni, ellentétben a háziméhekkel. Kora tavasszal, az első virágokon is a poszméheket látni leggyakrabban.

600px-Bumblebee-2009-04-19-01_free.jpg

Gondoltad volna, hogy a paradicsomot valószínűleg egy poszméhnek köszönheted?

A paradicsomvirág portokja olyan, mint egy borsszóró. A háziméh nem fér hozzá a pollenhez, a nagyobb és nehezebb poszméhek azonban miniatűr rezgő „kütyükként” kirázzák és megfürdetik szőrös testüket a virágporban. Nyugat-Európában a poszméhek lárváit a katicákhoz hasonlóan bedobozolva árulják.

Láttál már kék színű dongót?

A kék fadongó hatalmas, ragyogóan kék rovar. Első pillantásra feketének tűnik, de ha rásüt a nap, azonnal láthatóvá válik csillogóan fémes, sötétkék színe. A fadongók termetük ellenére egyáltalán nem agresszívak. Békésen gyűjtögetik a nektárt és pollent a virágokról. A méretüket és testsúlyukat kihasználva olyan virágokban is elérik a nektárt, melyeknél az egy hosszú cső végén található. A fadongókat angolul „ácsméheknek” hívják, mert fészküket az elhalt fákban építik.

Tudod, hogy mire való a haskefe?

A méheknek különböző pollengyűjtő készülékeik vannak: csáptisztítók, kosárkák és kefécskék. Kosárkákat például a poszméhek viselnek, haskefét pedig a művészméhek. Ezek valójában különleges szőrképletek a hátsó lábszáron vagy a hason, melyek segítenek a pollent összegyűjteni és szállítani.

600_Honey-Bee-Flowers-Widescreen.jpg

Megporzás rovarok helyett rázóasztallal vagy ecsettel

Vannak területek, ahol már nincsenek méhek és vadon élő beporzók, ezért más utakat keresnek a megporzásra. Rázóasztalokat, vagy a növényekre felszerelt mini vibrátorokat használnak. Sőt: Kína délnyugati részén kézzel, kis ecsettel végzik a körte- és almafák megporzását, mivel a házi és vadon élő méheik szinte teljesen kipusztultak. Ezeknek a módszereknek azonban egyike sem olyan hatékony, mint az eredeti rovarmegporzás.

600px_Pollinating_a_peach.jpg

Tudod, mi a darázsderék?

A méheknél és a darazsaknál a potroh első és második szelvénye között van egy befűződés. Ez a darázsderék. Ettől a rovar potroha nagyon hajlékonnyá, jó irányíthatóvá válik, ami segíti a peterakást.

A méhek nemcsak fel-le csapkodnak

A méhek szárnya úgy működik, mint egy propeller, amelynek a lapátjai maguk is forognak. Nemcsak felfelé és lefelé csapkodnak vele, hanem előre-hátra is, méghozzá hihetetlen sebességgel, 230-szor lendítik másodpercenként. Így tudnak elegendő felhajtóerőt generálni ahhoz, hogy szárnyméretükhöz képest nehéz testüket felemeljék. Ahhoz hogy haladni tudjanak, szárnyaik mozgási síkját nem vízszintesen, hanem ferdén állítják be. A New Scientist nevű amerikai tudományos folyóirat videóján jól követhető a szárnyak mozgása:

600_szarnyak.jpg

Ha szeretnél tenni valamit a méhekért, akkor az otthon könnyen megvalósítható javaslatokat itt megtalálod; és csatlakozhatsz a Greenpeace méhmentő kampányához is a www.csipemameheket.hu oldalon.

Írta: Márta Krisztina
Fotók: Wikimedia Commons, www.scottishartistandhisgarden.blogspot.com


Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek méhek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr16603843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása