Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Azt akarják elhitetni veled, hogy a fukusimai nukleáris katasztrófa már a múlté, holott továbbra is velünk él

2017.03.10. 18:48 Greenpeace Magyarország

Ma hat éve, hogy eltűnt 15 000 ember, és tízezrek élete örökre megváltozott. Japán északkeleti részét óriási földrengés rázta meg, majd az ezt követő hatalmas cunami tengerparti városokat mosott el. A következő napokban rettenetes hírek érkeztek: az egyes számú fukusimai atomerőműben robbanások történtek, több reaktorban is megolvadt az üzemanyag, az atomerőmű tágabb környezetét radioaktív szennyezés borította be.

134375_238511.jpg

A katasztrófa velünk él.

Az atomkatasztrófa túlélői továbbra is félelemben és bizonytalanságban élik mindennapjaikat, családjuk egészsége és jövőjük miatt aggódnak. A nők viselik a terhek legnagyobb részét: a mai napig megválaszolatlan kérdésekre keresik a választ, és nehezen tudják feldolgozni a történtek miatt érzett, mélyen gyökerező dühöt és igazságtalanságot.

A Greenpeace már a 2011-es atomkatasztrófa után két héttel elkezdte a sugárzásmérést a szennyezett területen, és folytatta azt az elmúlt hat évben is. A legutóbbi mérés során az atomerőműtől 30-50 kilométerre fekvő Ítate falu egyes házaiban és azok környezetében gyűjtöttek adatokat [1]. Azt találták, hogy néhány helyen akkora sugárdózis éri az ottlakókat, mintha minden héten mellkasi röntgenvizsgálaton esnének át – azzal a feltevéssel, hogy az emberek csak a megtisztítottnak nyilvánított területeken tartózkodnak, és nem mennek a mindeddig érintetlenül hagyott, továbbra is erősen szennyezett helyekre, amelyek Ítate összterületének mintegy 76%-át teszik ki.  

134374_238513.jpg

Ennek ellenére Abe Sinzó kormánya azt tervezi, hogy 2017 márciusában-áprilisában visszavonja a falu és a környező települések kitelepítését előíró határozatokat, egy évvel később pedig a családok számára folyósított kárpótlást is megszünteti. Ezzel azoktól is megvonná a lakhatási támogatást, akik a kijelölt zónákon kívülre települtek. A támogatástól függő emberek számára így nem maradna más választás, mint hogy visszatérjenek korábbi lakhelyükre.

A nukleáris katasztrófa leginkább a nőket és a gyerekeket sújtja, mivel fizikailag sérülékenyebbek a sugárzásnak való kitettséggel és a katasztrófa egyéb hatásaival szemben. A kitelepítés közösségeket és családokat szakított szét, a nőket és a gyerekeket is megfosztva a közösségi kapcsolatoktól, valamint a támogatás és védelem egyéb forrásaitól. A nemek között tátongó bérszakadékkal együtt (a legutóbbi OECD-felmérés szerint Japánban a harmadik legnagyobb a nemek közötti bérkülönbség), az atomerőmű-baleset nyomán kitelepített nőket – különösen az eltartott gyermeküket egyedül nevelő anyákat – nagyobb mértékben veszélyezteti a szegénység, mint a férfiakat.

Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, a nők lehetnek a mélyreható változások motorjai. Habár a nők politikailag és gazdaságilag is marginalizált helyzetben vannak, ők azok, akik leghatározottabban követelik a változást a kormánytól és az atomipartól.

Az anyák nemcsak Fukusimában, hanem más településeken is kiállnak a japán kormány paternalista intézkedéseivel és döntéseivel szemben; céljuk, hogy megvédjék gyermekeiket, és egy atomenergiától mentes jövőt követeljenek a jövő generációk számára. Atomellenes mozgalmat indítottak, ülősztrájkokat szerveznek a kormányzati hivatalok előtt, jogi lépéseket tesznek, és a bíróságon tanúskodnak;, összefognak, hogy együtt harcoljanak jogaikért.

134376_238509.jpg

Csatlakozz a japán nők atomellenes mozgalmához! Álljunk ki együtt a jogaikért és jövőjükért!

Írta Joneda Juko, a Greenpeace Japán ügyvezető igazgatója.

[1] Ez 39 mSV és 183 mSV közötti értékű sugárzdózisnak való kitettséget jelent mintegy 70 éven keresztül, 2017 márciusától kezdődően. Ez az érték nem tartalmazza azt a nagyon magas dózist, amelyet Ítate település lakói közvetlenül a nukleáris baleset után kaptak a rendkívül megkésett kitelepítés miatt. Noha a Greenpeace a helyben mért nagyon magas érték miatt már 2011. március 27-én Ítate evakuálását sürgette, az intézkedésre egészen április 22-ig várni kellett, maga a kitelepítés pedig egészen júniusig elhúzódott.


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa évforduló atomenergia szolidaritás fukusima

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr1012328357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása