Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az éghajlatváltozás nem változott

2010.03.23. 09:50 Imádott Zerka

Nem kérdőjelezhető meg az éghajlatváltozás, és az azt előidéző emberi tevékenység az IPCC hazai bizottsága szerint - derült ki abból az állásfoglalásból, amelynek összegzését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2010. március 18.-án juttatta el az MTI-hez. 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) nemzeti bizottsága a héten elfogadott állásfoglalásában ismét megerősítette, hogy nem kérdőjelezhető meg az éghajlatváltozás, illetve várható súlyos hatásainak erősödő veszélye, valamint az, hogy a mostani éghajlatváltozási folyamat elsődleges okozója az emberi tevékenység.
Mindezidáig nem merült fel olyan tudományosan alátámasztott eredmény, amely cáfolná a testület által közreadott leglényegesebb megállapításokat - világítottak rá a magyar és nemzetközi szakemberek.

 

 

A 2007-es tanulmány felülvizsgálatára azért van szükség, mert több hibát is tartalmazott,így Hollandia tengerszint alatti területeinek aránya 55% helyett 26%, a folyók áradása miatt veszélyeztetett területek aránya 29%, a Himalája gleccsereinek 2035-re becsült végleges olvadási ideje is téves. A túlzó adatok nagyrészt régebbi, elavult tanulmányokból lettek kiemelve. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az IPCC elnöke, Radzsendra Pacsauri a  világ legrangosabb akadémiáinak nemzetközi szervezetét, az Akadémiák Közti Tanácsot InterAcademy Council (IAC) kérték fel a héten, hogy vizsgálja felül az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületén (IPCC) belüli folyamatokat és eljárásmódokat. Céljuk a közbizalom visszaállítása, hangsúlyozzák, hogy a jelentésben szereplő bakik nem kérdőjelezik meg a tanulmány azon állítását, mi szerint a klímaváltozást emberi tevékenység idézte elő.

Az elmúlt két évtizedben az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek sokat gyarapodtak, ezek alapján még határozottabb lépésekre van szükség mind a kibocsátáscsökkentés, mind a változásokra való felkészülés tekintetében. A nemzetközi klímapolitikai együttműködés célja a korábbiaknál sokkal ambiciózusabb közös célok és kötelezettségek meghatározása, valamint az, hogy ezek elérése érdekében minden fél vállaljon arányos felelősségét és teljesítse feladatait - hangsúlyozta a bizottság.

Mexikóban számokban is kiderül, hogy az államok mennyire érzik magukat érintettnek a klímaváltozás mérséklésére irányuló harcban.

 

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: klíma ipcc

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr831855393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása