Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Devecser, aktivistáink szemével

2010.10.15. 08:31 Lars_108

A múlt héten történt vörösiszap-kiömlés óta a Greenpeace sok aktivistája utazott el a katasztrófa sújtotta területekre. Segítettek a folyadék-mintavételezésben, mérték a levegő tisztaságát és a vízminőséget, felvételeket készítettek illetve a helyi lakosságnak való közvetlen segítségben is részt vettek. Amivel a helyszínen szembesültek, az egyszersmind felkavaró, elszomorító és dühítő.

Olyan helyeken is ott van a vörösiszap, ahova eredetileg ki sem ömlött. Devecser határától 5 kilométerig vörös az autóút a sok kihordott iszaptól. A településről való kilépéskor ugyanis senki nem mossa le a távozó járműveket. Az Ajka felé vezető út, és mellette a növényzet vöröslik a szennyezéstől. Ráadásul még Ajkán is parkolnak olyan autók, amiknek a kerekén ott virít a vörösiszap. Az ilyen mértékű felelőtlenségnek még senki sem tudja milyen ára lesz a jövőben.

A legmegdöbbentőbb dolog talán mégis a tájékoztatás teljes hiánya. A lakosság nagy része továbbra is maszk nélkül végzi a megszokott napi tevékenységét vagy saját otthonának tisztítását. Ebédjüket sokszor kint fogyasztják el a szabadban, miközben a száraz idő miatt a szennyezett por száll a levegőben mindenütt. Van, akinek keze és lába is meg van égve, de továbbra is kesztyű nélkül, vagy lyukas cipőben végzi a munkáját. Többen panaszkodnak arra, hogy nagyon fáj a szemük, de védőszemüveget senki nem tud adni nekik.

Nem csak a helyi lakosság nincs tisztában a szennyezés káros hatásaival és a védekezés lehetőségeivel. A katasztrófavédelmi feladatokat ellátó emberek sem viselik néha a védőfelszereléseket, illetve egyikük aktivistáinktól kérdezte meg, hogy milyen típusú maszkot kéne használnia. A helyiek pedig nem kapnak válaszokat, és nem tudják kihez fordulhatnának segítségért. Elképesztő szervezetlenség mindenütt.

Nem csak a segítségre szorulók nem kapnak tájékoztatást, de még azok sem, akik azért utaznak le a helyszínre, hogy segítséget nyújtsanak. Sok szeretnének tenni valamit, de ott nem tudják megmondani, hogy pontosan hol van szükség a segítségre.

A szakértők folyamatosan érkeznek a helyszínre, mindenki a felelősöket keresi, az egész világ ránk figyel és a média is napi 24 órában a vörösiszap katasztrófával foglalkozik. A helyi lakosság viszont nem tudja mit lélegzik be, mi kerül a szemébe, mivel van elárasztva az otthona és mit kéne tennie. Azonnali teljes körű tájékoztatásra és gyakorlati tanácsokra van szükség, nem pedig üres, ám megnyugtató szavakra.


12 komment

Címkék: katasztrófa akció aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr762371020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világoszöld 2010.10.15. 14:44:14

A szervezetlenséget csak megerősíteni tudom. A templom melletti parókia remek kiinduló bázis, ott van sok ember, kaja, védőfelszerelés. Sok ember=információ. Folyamatosan megy ott a nyüzsgés. Ha végképp nem találnánk senkit, fel kell venni a védőfelszerelést, és elindulni egyedül, csatlakozni egy másik csapathoz lapátolni, vagy csak simán bemenni egy házhoz, megkeresni a slagot, és lehet locsolni az utcát. A kis utcákba ritkán megy be a locsolókocsi, a forgalom viszont nagy, ezerrel száll a por.

sara98 2010.10.15. 22:19:14

Olvasom a tanácsaitokat,hogy miként járjanak el a térségben élők.Mi Ajkán élünk (tározótol kb.1.5km-re légvonalba)és nekünk senki nem tanácsol semmit, csak nyugtatgat,hogy eddig is ezt szivtuk. Mi a véleményetek hány km-re fujhatja el a szél ezt a port. Mindenki mást mond. Itt senki nem hord maszkot. Nem akarunk feleslegesen izgulni, de felelőtlenek sem szeretnénk lenni.Van-e értelme elmenni? meddig? milyen messze? Ezek foglalkoztatnak bennünket.

swednews 2010.10.17. 11:59:57

Èn Svédországból olvasom a cikkeket és próbálok tájékozodni a történtekröl. Amit eddig tudok az szörnyü tudatlanságra utal az ottlakók és a felelös személyek körében. Olyan tehetetlenségben vagyok, szeretnék valami eröteljesebbet csinálni, szörnyü hogy sok szegény ember igy ki van szolgáltatva, nem tudnak nem mernek tiltakozni a határozatok ellen. Pld. visszaköltözés, a termelés ujrainditása (anélköl hogy valamit változtatnának)az információ hiánya....... Mit lehet itt csinálni? Miért nem perelték be a károsult emberek a vállalatot? Nincs egy ügyes ügyvéd Mo.-on? Ki fogja ezeknek az embereknek megtériteni a kárát? Itt valahol alapvetö hibák vannak!!! Miért nem publikálja a Greenpeace a cikkeit, pld. helyzetjelentéseket... Nem sokan találnak el a web-oldalra. Több aktivitást!!!!! tiltakozást!!!!!! Nem lehet hagyni hogy több száz/ezer ember, felnött, gyerek hosszutávon megbetegedjen, megmérgezödjön nonchalant viselkedés és tudatlanság miatt! Please!!! - do something more!!!

swednews 2010.10.17. 12:02:15

@Világoszöld: Elkeseritö és felháboritó!! Hogyan elhetne ezt megakadályozni?

mani80 2010.10.19. 18:44:20

én itt lakom Devecserben! nagyon örülnék ha a GP végezne még méréseket itt Devecserben,nem tudom mennyire biztonságos itt maradnom 2 gyermekemmel!senki nem közöl adatokat,bosszantó ahogy nem foglalkoznak velünk,azt gondolom,jogunk van tudni,mennyire káros itt a levegö!!!!70m-re állt meg az iszap a háztól!most már itt is minden iszap mert a teherautók itt járnak el!most nem engednek ide környezetvédöket,nem engednek méréseket végezni!vajon miért????ha valaki mégis jönni akar szivesen segitek bejutni Devecserbe,nagyon fontos lenne tudni van-e itt jövönk!!!minket nem vitt el az iszap ,nem kapunk segitséget,még 1l ecetet sem mert mi nem vagyunk károsultak ,mellékes hogy az egész város vörös mert az autók széthordják,lehullik a kocsikról, nálunk már az udvarra is befolyt!elmenni....tudom ezt kellenne tennem,de nagyon nehéz,az albérletek a környéken a duplájára nöttek!!!!szeretném ha ez csak egy álom lenne,felébrednék ,és vissza kapnánk a nyugodt kis életünket,kimehetnénk bicajozni a fiaimmal......!

Vay M 2010.10.19. 19:33:56

@mani80: Szia!
Ha kapunk engedélyt friss méréseket végezni, akkor a napokban megyünk újra Devecserre. Ha esik az eső, akkor a por viszonylag jól meg van kötve, ebben az esetben nem annyira veszélyes az ott tartózkodás, de egyébként nem ajánlott. Amiket a hatóságok mondtak, - ha lehet aludjanak az emberek emeleten, ne vegye a kisgyerek a kezét a szájába- eléggé önmagáért beszél.
A későbbiekben bizonyára azon fog múlni a terület veszélyessége, h mennyire tudták feltakarítani az iszapot.
Itt van egy összeállítás arról, h a jelenlegi információink szerint milyen veszélyek vannak, miként kell védekezni:
greenpeace.hu/up_files/128696757420101013_porszennyezes.pdf

Ha lesznek új adataink, akkor újra elmondjuk, hogy szerintünk mitől és mennyire érdemes tartani.

Vay M 2010.10.19. 19:37:57

@swednews: Hát mit lehet erre mondani. Persze igazad van, és tekerünk ahogy tudunk. Amiben elég biztosak vagyunk, azt publikáljuk, mindjárt megy a honlapra egy háttéranyag a jogi felelősséggel kapcsolatos kérdésekre. Ügyvédek tudtommal vannak, akik segítenek a károsultaknak, de az még nem látszik, h mit lehet tenni. Most a legfontosabb az azonnali veszélyek kezelése.
S h mit lehet segíteni? Hát például támogathatod a munkánkat, nem egyszer kizárólag pénzkérdés, h tudunk-e egy-egy veszélyes anyag jelenlétére rákérdezni a labornál akkor, amikor port, iszapot, vizet, talajmintát elemzünk.
tamogatas.greenpeace.hu/tamogatas-modjai

Vay M 2010.10.19. 19:39:53

@sara98: Ajkán is fogunk mérni mindenképp, remélhetőleg még a héten. Addig nem tippelgetnénk. Az biztos, h az autók által beiszapozott út mellett a por biztos veszélyes, de valószínűleg nincs olyan nagy mennyiség, amitől komolyan aggódni kell. Ha tartósan a tározó felől fúj a szél, akkor persze más a helyzet.
Ha lesznek onnan is megbízható méréseink, kidoboljuk őket.

Vay M 2010.10.20. 14:46:21

ezt is érdemes megnézni, egy másik beszámoló a helyszínről:
hungary.indymedia.org/node/17678

drienovac 2010.10.21. 09:59:26

Tévedések elkerülése végett: ha a marónátron nincs semlegesítve, akkor megszárad és por formában továbbra is jelen van! Ha a légutakba kerül, akkor a greepeace honlapon ismertetett módon tönkreteszi a légutakat, a koncentrációtól függően. A kár a tüdőben majdnem visszafordíthatatlan, a tartós hatás pedig ki tudja, mit okoz! Ilyen típusú vizsgálatokat még Auschwitzban sem végeztek, hogy mi történik, ha maró lúgot lélegeznek be tartósan kis dózisokban emberek. Kizártnak, hogy a teljes mennyiséget képesek lettek volna mentesíteni, azaz savval közömbösíteni, még a településeket sem sikerülhetett teljesen, hát még a környező szántókat!

mani80 2010.10.25. 20:08:09

sziasztok!ma a hozzáértök elmondták nekünk :a levegö szennyezettsége nem veszélyes az egészségünkre de figyelemmel kisérik a térséget......nyugodtan éljünk itt tovább.....nem hiszek nekik!mikor jöttök újra mérni?itt több ezer ember él,nyilt titok sokkal többen haltak meg mint ahogy azt mondják,lehet 10év múlva mind betegek leszünk,itt gyerekek is vannak ,van bátorságuk a gyerekek egészségével játszani?kérlek ha tudtok gyertek mérni!!!!!!

Greenpeace 2010.10.26. 14:05:48

@mani80: Voltunk nemrég, a héten lesznek új eredmények. Mindenképp közzétesszük őket, akár jók, akár rosszak.
süti beállítások módosítása