Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az indonéz esőerdők és tőzeglápok és a norvégok

2010.10.29. 08:31 Kattica005

Számos, a biodiverzitás, az emberi jogok és az éghajlat védelméért harcoló, valamint az őslakosokat képviselő civil szervezettel együtt a Greenpeace felszólította Indonézia és Norvégia kormányát, hogy számolják fel a kiskapukat abban az egymilliárd dolláros megállapodásban, melynek értelmében az indonéz kormány azonnali moratóriumot rendel el természetes erdeinek további felszámolására.

Olyan ültetvények telepítése miatt, melyekből pálmaolajat, valamint papírt állítanak elő, a jelenlegi állami engedélyezés és az illegális fakitermelés elpusztítja Indonézia szénben gazdag tőzeglápjait és esőerdeit. Ezek felszámolása jelentős mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, ráadásul az őslakosok területeit és jogait is megsértik, ami társadalmi feszültségekhez vezet. Mindemellett a veszélyeztetett fajok természetes élőhelyei is egyre szűkülnek.


Az erdőirtás a globális üvegházhatású gázkibocsátások nagyjából egyötödéért felelős. Megszüntetése központi szerepet töltene be az éghajlatváltozás megállításáért folyó küzdelemben, mivel benne rejlik a legnagyobb potenciál gyors és jelentős mértékű kibocsátás csökkentések elérésére.
 „A mai napon az indonéz döntéshozók rendelkezésére bocsátottuk azokat a minimális követelményeket és iránymutatókat, amelyeket civil szervezetek is elismernek, és melyek egy hatékony moratóriumhoz szükségesek. Norvégia és Indonézia tárgyalásai az erdők és a tőzeglápok megóvása érdekében megváltoztathatnák a történelem menetét, és lendületet adnának az emberiségnek napjaink legnagyobb válságainak – úgymint a trópusi esőerdők irtásának, a fajok kihalásának és az éghajlatváltozásnak – megoldásához” – mondta Berry Nahdian, a Föld Barátai (Friends of the Earth) indonéz tagszervezetének ügyvezető igazgatója.
Kumi Naidoo egy jakartai sajtótájékoztatón nyilatkozott azt követően, hogy a Greenpeace Rainbow Warrior (Szivárványharcos) hajójának, mely a„Turn the Tide tour of Southeast Asia” (Fordítsuk vissza az eseményeket Délnyugat-Ázsiában) elnevezéssel indult útjára, az indonéz kormány bármiféle elfogadható ok nélkül megtagadta az országa vizeire való belépést.
A Greenpeace csalódottan veszi tudomásul, hogy a Rainbow Warriort még nem engedték be az indonéz vizekre, hogy üdvözölhesse Susilo Bambang Yudhoyono elnököt és kormányának szándékait egy kétéves moratórium kinyilvánítására a tőzeglápok és erdők ültetvényekké való átalakítására vonatkozóan, mely egy igen fontos lépés a jó irányba.
Reméljük, hogy a hatóságok nemsokára megadják a szükséges engedélyeket, hogy felhívhassuk a figyelmet erre a nemcsak Indonézia, de az egész Föld népessége és környezete számára kulcsfontosságú ügyre.
 


Szólj hozzá!

Címkék: erdő nemzetközi

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr92401912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása