Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A fizikusok megnyugtatnak

2011.03.18. 10:26 Bob_

Ma reggel - ahogy a szokásostól eltérően az elmúlt egy hétben mindig - bekapcsoltam a televíziót, hogy a reggeli készülődés közben is informálódjak a japán nukleáris katasztrófáról. 7:33-tól az MTV Ma reggel című műsorában Lukács Béla fizikussal beszélgetett Obersovszky úr, amely először felháborított, majd eléggé elszomorított és végül e bejegyzés megírására is aktivizált.

Leginkább azt nem tudom felfogni, hogy miért egy fizikussal beszélgettek az atomenergia jövőjéről! Beszélgethettek volna a lehetséges kiváltó okokról, a lezajlott és még függőben lévő folyamatok veszélyességéről, de az atomenergia jövőjéről?

A tisztelt professzor a ’váratlan’ szökőár kapcsán elmondta az élő műsorban, hogy nem gondoltak mindenre, hiszen nem lehet mindenre gondolni. Ilyen az ember. De talán szökőár-veszélyes helyen „nem érdemes” tengerpartra építeni atomerőművet.

Arról ugyan nem beszélt, hogy tervezési hiba – emberi mulasztás – természeti katasztrófa hármas csapás párosult az atomlobbival szembeni (megalapozott) általános lakossági bizalmatlansággal és ez komoly, az INES szerint már -egyesek szerint 5-ös, mások szerint 6-os szintű nukleáris katasztrófát okozott.

Obersovszky úr elmondta, hogy „környezetvédelmi szempontból szerethető az atomerőmű, nade..” Atyaúristen! 1971 óta küzd az atomenergia ellen a Greenpeace és állítja, hogy az atomerőművek túl veszélyesen működve, túl drágán, túl kismértékben és túl sokára csökkentik az üvegház-kibocsátást a Földön és a hulladékuk elhelyezésére a világon sehol nem tudtak biztonságos végleges megoldást kitalálni!

Az interjúban 6:53-nál „A japánok azok nem idegesek, Japánban nyugalom van” – mondja Lukács úr, aki egészen biztosan kiváló fizikus, de nem figyeli a híradásokat, amik arról számolnak be, hogy külföldi cégek képzett, tapasztalt alkalmazottaikat megpróbálják kimenteni a térségből, s a 35 milliós Tokyo lakossága igyekszik délebbre, külföldre menekülni; a CNN szerint „példátlan exodus” történik. Nem feltétlen közvetlenül a nukleáris katasztrófa tényleges veszélyei miatt, hanem azért, mert köztudott, hogy az atomipar több alkalommal meghamisította az ellenőrzések jegyzőkönyveit és a világ legveszélyesebb emberi tevékenységéről nem transzparensen, hanem a tényleges kockázatokat elhallgatni, kisebbítve adott számot. Nem várnak tőlük mást most sem.

7:00-től a fizikus úr ráadásul olyan kulturantropológiainak tűnő fejtegetésbe kezd arról, hogy miként vannak a japánok, európaiak és amerikaiak nevelve - amit én nem tudok értelmezni.

Egyértelműen sugárzott a műsorból, hogy ezek az emberek nem értik: új korszak kezdődött a világ energiapolitikájában, hiszen médiafogyasztók milliárdjainak szeme előtt foszlott semmivé Csernobil óta iszonytató PR munkával gerjesztett bizalomépítés az atomerőművek biztonságáról, ahogy azt Rohonyi Péter kampányosunk tegnap a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságában is elmondta.

Arról persze egy hanyag félmondat sem hangzott el, hogy az atomenergiának van alternatívája, hiszen Angela Merkel sem véletlenül jelentette be, hogy Németország 7 német atomreaktort leállít a japán nukleáris katasztrófa után, majd néhány nap múlva bejelentette azt is, hogy országa szakít ezzel a veszélyes energiatermelési móddal és nem ért egyet a franciákkal és nem megoldás a jövő generációkra hagyni a veszélyes radioaktív hulladékok kérdésének megoldását.

Remélem, hogy ennél színvonalasabb társadalmi párbeszéd alakul ki hazánkban is erről a kérdésről és a beszélgetések témáit, a feltett kérdések megegyeznek a meghívott vendég szakértélmével és szaktudásával. És azt is remélem, hogy globálisan és Magyarországon sem (atom)fizikusok döntik el, hogy milyen módon megtermelt energiát fogyasztunk majd!
 


11 komment

Címkék: katasztrófa atom technológia atomenergia vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr462749962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rézkalapács 2011.03.18. 13:35:14

A fizikusok okos, őszes bácsik, akik nagyon megtanulták a 70-es, 80-as évek szovjet csúcstechnikáját, azóta is azt tudják a legjobban, úgyhogy tényleg nagyon kompetensek és megnyugtatóak. :-/

fixilány 2011.03.18. 13:46:14

Én például csak nekik hiszek atomügyben. A zöldek csak rémszítgetni tudnak, holott az atomenergia biztonságos, mint ahogy azt minden felnőtt ember tudja.
:-)

Az ilyen riporereket meg hol tenyésztik? Miért nem szorongatta meg azt a hülyét, ahelyett hogy doroboljon vale?

Apóca48 2011.03.18. 20:47:41

Vajon a tervezők házai milyen közel vagy távol találhatók az un.OBJEKTUMOKTÓL?
És vajon miért?
Tudom, a kérdés.....költői.

Zöld_Dani 2011.03.19. 13:01:30

@Apóca48: Simán lehet, h közel. Ne felejtsd el, ők jóval többet mászkálnak ott, és akkor is szívják fel a jó kis plusz sugágárzást, ha nincs semmi baj.
Nietsche mondta, h semmiség az, amit az ember másoknak hazudik ahhoz képest amit magának. Vagyis szerintem a többségük őszintén hisz abban, h az atom biztonságos, hiszen ezt tanulta, ezt tanította, ebből él, ezért fizetik, ebben él az összes barátja, stb.
A többségük őszintén hiszi amit mond.

Takács Ferenc (bp.) 2011.03.19. 15:35:39

Csernobilt még lehetett egy iparilag fejletlen ország hanyag munkamoráljára kenni. Na de ugyanezt dumát már nehéz lesz elsütni a japánokkal kapcsolatban.

Apóca48 2011.03.19. 19:23:33

Bobnak igaza van!
Nem is írtam volna,ha nem értenék vele nagyon is egyet.Csak hozzá tettem a magamét.
Apróság persze.
Zöld Daninak....Nietsche első mondata nagyon is igaz. A baj csak az,hogy a többségük őszintén stb.
elhitték amit hazudtak nekik (@Zöld_Dani: "semmiség az, amit az ember másoknak hazudik!!!"
Hittek a hazugságban?---biztonságos,tanulta,TANÍTOTTA,ebből él--ezért fizetik...
Hát ez elég lehangoló!
De a kommented építő és figyelmes.
Apóca

Paulo Gergő 2011.03.20. 01:04:56

Hogy nyugalom van Japánban, az nem igaz. Ott is ugyanúgy félnek az emberek, és el vannak keseredve. A különbség annyi lehet Európához képest, hogy ott nem kezdtek el fosztogatni, és nem mentek egymásnak. Ilyen értelemben gondolhatta a nyugalmat a fizikus úr.
Ez a katasztrófa megmutatta, amit én mindig is úgy gondoltam, hogy egy atomerőmű sohasem lehet eléggé biztonságos. Természetesen nem lehet minden lehetséges veszélyre felkészülni. De nem is kell, mert ha víz-, szél-, vagy naperőművet építünk, az legfeljebb összedől, de globális katasztrófát nem okoz. És ott van még a másik óriási hibája az atomenergiának, hogy a keletkező hulladékkal nem tudnak mit kezdeni.
A lényeg ebben a történetben szerintem is az, hogy az atomerőműveket minél gyorsabban megújuló energiaforrásokra épülő energiatermeléssel kell helyettesíteni.
Lukács Béla elméleti fizikusnak pedig megbocsátható, hogy mást lát ebben, mint egy gyakorlati gondolkodású ember. De szerintem sem baj, hogy nem ő fog dönteni az atomenergia jövőjéről :-).

Emiksz 2011.03.20. 14:23:35

Csak Magyarországon átlag kb. ezren halnak meg közlekedési balesetben évente.

Miért nincsenek még a gépjárművek betiltva?
Valahogy a zebrán átsétálva nekem sosem az jut eszembe, hogy jajj, ha Pakson valami gáz lesz...

Bob_ 2011.03.20. 20:12:45

@Emiksz: nem tudom, hogy a kocsik miért nincsenek betiltva, ezen még nem gondolkoztam sokat.

Viszont bármikor elmegyek a paksi vagy a mohi atomerőmű közelében, folyton az pörög az agyamban, hogy mi lesz, ha ezekkel történik valami....
Mit mondok majd unokáimnak (remélem lesznek) róla? Mit mond majd mikor sorolom, hogy miként próbáltuk a hatékony energiafelhasználást elérni, az erőforrás pazarlást radikálisan csökkenteni, a kevésbé veszélyes energiatermelési módokat elterjeszteni? El tudja majd az akkori világban képzelni, hogy milyen politikai-gazdasági-tudományos szövevényes ellenérdekeltséggel és az általa működtetett PR-gépezettel küzdöttünk?

Remélem az akkori világban már az is hihetetlen őrültség lesz, hogy a mi korunkban megkérdőjelezhetetlenül hisz mindenki a végtelen gazdasági növekedés lehetőségében és alapvetés, hogy gazdasági növekedés csak egyenes arányosan növekvő energiafelhasználással érhető el....

Mindezt egy véges és erősen fogyatkozó erőforrásokkal rendelkező bolygón!

Világoszöld 2011.03.21. 19:38:18

@Emiksz: Ne hasonlítsd össze a kettőt. Akkor lenne jogos összehasonlítani a gépjárműveket, és az általuk okozott haláleseteket, az atomerőművekkel ha úgy reklámoznák az autókat, hogy azok soha, semmilyen körülmények között nem okoznak halálesetet, azokban soha nem lehet meghalni. Csernobil óta más sem folyik a csapból, minthogy atomkatasztrófa soha nem lesz, ez lehetetlen. Aztán mégis lett.

Világoszöld 2011.03.21. 19:39:46

Egy Cobra11 szintű autópályás tömegbaleset után nem jönnek az autógyárak, hogy ilyesmi többé nem fordulhat elő. : )
süti beállítások módosítása