Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az olaj- és szénipar támogatta a klímaszkeptikus "független" tudóst

2011.07.28. 10:18 Toma001

Amikor Dr. Willie Soon amerikai klímaváltozást tagadó asztrofizikus 2003-ban ellentmondásos tanulmányt írt, melyben megkísérelte megkérdőjelezni a történelmi hőmérsékleti rekordokat, mindenki felvont szemöldökkel jelentette ki, hogy a tanulmányt voltaképpen az Amerikai Petróleum Intézet támogatta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor 2007-ben társszerzőként írt tanulmányában, melyet mellesleg senki nem nézett át, azt állítja, hogy a Sarkvidék és a jegesmedvék nincsenek kitéve a globális felmelegedés hatásainak, rájöttünk, hogy az ExxonMobil és a milliárdos Koch fivérek fizették ezeket az írásokat.
   
A dolog mélyére ástunk tehát, és több mindenre is rájöttünk – sokkal több mindenre. Ezekről a
Dr. Willie Soon karrierjéhez Koch, valamint a nagy olaj- és szén nagyvállalatok adták a hátszelet  című új esettanulmányban olvasható. Nem csak a Nagy Olaj adott több százezer dollárt Soonnak, de a Nagy Szén is – kiváltképpen a Southern Company, Amerika és a világ egyik legnagyobb szénégető áramszolgáltatója.


 
Elképzelhető, hogy ez az oka annak, hogy Soon (egy asztrofizikus) újabban op-ed-eket, vagyis a szerkesztői hasáb mentén megjelenő véleményt formáló „független” cikkeket ír arról, hogy a higany ártalmatlan, és a szén higanykibocsátása elenyésző, mellesleg megjegyezve persze azt is, hogy erős szakértelemmel bír a higany, valamint a közegészségügy területén.  

A június 28.-i
Reuters storyban a Southern Company hárít .

Soon karrierje során szinte mindvégig alá volt rendelve az üzemanyagiparnak.  A dokumentumokat  munkaadója, a harvardi Smithsonian Astrophysics Observatory (SAO) tette számára hozzáférhetővé, ami szintén mutatja, hogy 2002 óta semmilyen hagyományos egyetemi forrásalapból nem részesült új finanszírozásban.

Azóta minden a Southern Company, a Koch fivérek alapítványa, az ExxonMobil és az Amerikai Petróleum Intézet (API) körül forog – vagyis 2001 óta összesen 1 millió dollárt meghaladó összeg körül.  A SAO-nál lévő kollégájával, Sallie Baliunasszal ugyanis 2001 óta 1,153,000, dollárt keresett és ebből csak 842,000 dollár származik hagyományos forrásból. 

Vajon ezek a cégek összedolgoztak? Az API már 1994-ben elkezdte Soon munkáját pénzelni (csak 1991-ben diplomázott le).  Az API mellé később csatlakozott a Mobil Foundation, majd az áramipar kutatási részlege, az Electric Power Research Institute (EPRI). Az Egyesült Államok áram-szektorát a szén dominálja.

1998-ban az API, az ExxonMobil és a Southern Company összeült számos további olajvállalattal és kiötlötték a Globális Klíma Tudomány Kommunikációs Terv kidolgozását, hogy keresztbe tegyenek a klímatudománynak és a Kiotói Megállapodásnak, ami akkor már rég körvonalazódott. "Győzelmet akkor aratunk majd, ha az átlagpolgárok 'megértik' (felismerik) a klímatudomány bizonytalanságait"... olvashatjuk a tervben. A "bizonytalanság" volt a vesszőparipájuk a médiában is. Feltérképezték, melyek legyenek a fő nagyvállalatok, melyek a non-profit szervezeteket és az élvonalban lévő csoportokat anyagilag támogatják, hogy a tudósokat olyan irányba tereljék, hogy mindenki számára üdvözítő hírekkel szolgáljanak a globális felmelegedési válsággal kapcsolatban.  Még ha ez a 'botrány' ott is ékeskedett a New York Times címlapján, feltételezzük, hogy így is- úgy is megteszik.

Összeültek-e tehát, hogy biztosítsák Willie Soon munkájának további pénzelését, amikor látták, hogy tanulmányaiban azt boncolgatja, hogy tulajdonképpen nem a szén-dioxid szintjének emelkedése, hanem a nap okozza a sarki felmelegedést? Vajon jó befektetésnek ítélték meg Soont (és Baliunast) vállalataik számára?

2003 körül Soon látta, hogy Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change) megkezdte következő, azaz a negyedik klímatudományi összefoglalóján, vagyis a Negyedik Helyzetértékelő Jelentésén (AR4) való munkáját.  Egy másik dokumentum is a Greenpeace birtokába került, egy kollégáknak írt levél, mely a jelentés eredményeinek, különös figyelemmel a Working Group 1 (a tudomány) aláásásának kidolgozására irányuló terv.  "… Remélem, hogy magunk között elkezdhetjük tárgyalni, mit tehetünk a negyedik helyzetértékelő jelentés gyengítése érdekében..."  - írta.   

A levél egy sor klímaváltozást tagadónak, és két olyan főnek szól, akik nem szerepelnek a tagadó „tudósok” listáján. Csak két nevet– "Walt" és "Randy" nevét tudtuk beazonosítani a címmel – ők ketten az Exxon munkatársai, akik az éghajlatváltozás tagadási kampány támogatásának középpontjában álltak. Valóban, Randy Randol egy Exxon-os, aki 1998-ban többek asztaltársaságában dolgozott a cselszövéseken. 

Willie Soont a tagadó-ipar karolta fel. Ezen a héten ismét beszélni fog a  Heartland Institute éves "Denialpaloozaján".  A találkozó és a szervezetek "szponzorai" több millió dolláros támogatást kaptak az ExxonMobil, a Koch Industries, a Scaife Foundation és más nagyvállalatoktól, 'free-market' és kormánytól független, rendelet-ellenes támogatóktól.  (erről hamarosan bővebben).

Mindeközben az Exxon számos éghajlatváltozás-tagadó támogatását megvonta.  Tegnap délután több mint egy hónapos késéssel megjelent az Exxon legfrissebb "Worldwide Giving Report"-ja.  Ebben leleplezik, hogy több hivatásos éghajlatváltozást tagadót is elbocsátott az egyik legnagyobb támogató, az ExxonMobil Alapítvány. Az eddigi évi 3.5 millió dollárt is elért Exxonos támogatás, melyet ezeknek a klímaváltozást tagadó szócsöveknek fizettek, most az évi 1millió dollár alá esett.  Az Exxon a MAI NAPIG pénzel olyan éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, mint amilyen a washingtoni Heritage Foundation és az American Legislative Exchange Council, az olyan fő éghajlatváltozás-tagadókat, mint amilyen az Egyesült Államokbeli Annapolis Center, az Atlas Foundation és még mások, 2010 óta a jelek szerint nem pénzel.   

A Dr. Soon Smithsonian Astrophysical Observatoryjának támogatása is elmarad, amint azt az Exxon híreire adott válaszokból is megtudjuk:

Mother Jones: "Did ExxonMobil Break Its Promise To Stop Funding Climate Change Deniers?"  by Kate Sheppard
Reuters: 
“US climate skeptic Soon funded by oil, coal firms”  by Tim Gardner 
ClimateWire (előfizetés): 
Power companies fund anti-climate research on 'solar variability' by Evan Lehmann

Kert Davies a Greenpeace Egyesült Államok Igazgatója. Ez a bejegyzés a Greenpeace USA honlapján jelent meg 2011 Június 28-án

 

Fordította: Csíkszentmihályi Melissa

 


4 komment

Címkék: tudomány korrupció olaj szén exxon antizöldek szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr293065342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki76 (törölt) 2012.05.18. 11:26:00

„Sarkvidék és a jegesmedvék nincsenek kitéve a globális felmelegedés hatásainak”

Mi ez a kettős mérce???

OK, a jegesmedvék tényleg szívnak, más állatfajok azonban sokat profitálnak a globális felmelegedésből…

Egyébként is az arktikus régióban egyáltalán nem szokatlan a radikális klímaváltozás, a jelenlegi állapot mindössze recens és efemer…

Észak Európa 20 ezer évvel ezelőtt több ezer méter vastag jégtakaró alatt leledzett jegesmedve mentesen…

És a dolgok normál menete szerint néhány ezer év múlva újra több ezer méter vastag jégtakaró alatt leledzene jegesmedve mentesen… (a holocén interglaciális üvegházhatás nélkül nem tart örökké...)

„az ExxonMobil és a milliárdos Koch fivérek fizették ezeket ”

És mi ezzel a gond???

A zöld lobbit meg más kapitalista csoportok szponzorálják…

Pl. a FÖLDSPEKULÁNS lobbi…

„A dolog mélyére ástunk tehát”

Esetleg a zöld lobbi finanszírozását is lehetne firtatni…

Pl. az egész USA zöld sztori a nagy vasúttársaságok FÖLDSPEKULÁCIÓJÁVAL indult…

Kissé bővebben:

Minél jobban korlátozod a földhasználatot

Annál értékesebb lesz a már "birtokban lévő" földtulajdonosok – pl. a XIX. századi USÁ-ban a zöld szervezeteket támogató nagy vasúttársaságok – földbirtoka…

Nagy biznisz a FÖLDSPEKULÁCIÓ…

A megújuló izé-bizék is nagyon szépen beillenek ebbe a sorba…

Minél több szubvenciót adsz környezetvédelemre hivatkozva a mezőgazdaságbak, annál értékesebb lesz a föld… a szubvenciók beépülnek a FÖLDÁRAKBA…

Toma001 2012.05.18. 13:10:29

Egy két élőlény biztosan profitál, például a medúzák, tintahalak stb. Azonban az ökoszisztéma egy nagyon kényes, minden mindennel összefüggő rendszer. Persze, volt jégkorszak, meg volt felmelegedés, sőt volt ennél sokkal sokkal melegebb éghajlat is, ami természetes dolog. Csak nézzük meg azonban a melegedés ütemét. Korábban hasonló szintű melegedés több ezer év alatt zajlott le, ami most 50 év alatt. Ehhez az élővilág nem tud gyorsan alkalmazkodni. Évtizedek alatt nem játszódnak le az evolúciós folyamatok. A melegedés hatására elsavasodnak az óceánok, amelyektől a korallok pusztulnak el. Azt meg gondolom nem kell magyarázni, hogy mi történik az óceánok élővilágával, ha a korallok eltűnnek. És a hatás nem áll meg a tengerparton, minden élőlény függ valamilyen szinten az óceánoktól.

valaki76 (törölt) 2012.05.18. 13:25:19

@Toma001:

„Csak nézzük meg azonban a melegedés ütemét. Korábban hasonló szintű melegedés több ezer év alatt zajlott le”

Attól tartok, hogy ez nem igaz:)

Pl. A holocénba – a jelenkori interglaciálisba – való átmenet – sokak szerint – finoman fogalmazva drasztikus volt…

50 év alatt 7 Celsius fokkal nőtt az átlaghőmérséklet…

en.wikipedia.org/wiki/Preboreal#Dating

A boreális időszak (stadiális) előtti Younger Dryas időszak (stadiális) esetében pedig extrém gyors klímaváltozásról írnak mindenféle emberi beavatkozás nélkül!

en.wikipedia.org/wiki/Younger_Dryas#Abrupt_climate_change

valaki76 (törölt) 2012.05.18. 13:41:07

@Toma001:

És az extrém gyors klímaváltozás egyáltalán nem volt ritkaság a recens jégkorszakban… eddig kb. 25 példát találtak rá…

en.wikipedia.org/wiki/Dansgaard-Oeschger_cycles

A holocén klíma sem volt olyan stabil, mint amilyennek egyesek láttatni szeretnék…

en.wikipedia.org/wiki/Bond_event

BTW

A holocén interglaciálisban a klíma optimum úgy kb. 7 ezer évvel ezelőtt következett be…

en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum#Global_effects

az ún. „zöld Szahara” a jelenleginél 2-3 Celsius fokkal magasabb átlaghőmérséklethez – a holocén klíma optimumhoz – kapcsolódott

en.wikipedia.org/wiki/Sahara_pump_theory#Last_Glacial_Maximum

a jelenleginél 2-3 Celsius fokkal melegebb holocén klíma optimum idején a Szahara lényegében szavanna volt, a Szaharában lévő hegyvidékeket pedig kiterjedt erdők borították.

en.wikipedia.org/wiki/Green_Sahara#Ecology
süti beállítások módosítása