Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Betekintés az iCloud mögött álló szénerőművekbe

2012.05.09. 18:55 tmarton

Honnan kapja az Apple észak-karolinai Maidenben található 1 milliárd dolláros iDataCentere az áramot? És miért fontos ez az egész?

(Hogy miért éppen az Apple, azt itt magyarázzuk meg.)

Az ember, aki hegyre ment fel, és dombról jött le.

Az Apple évről évre dollármilliókat juttat a Duke Energy-nek, amely azon kevés áramszolgáltató egyike, akik még mindig építenek szénerőműveket.

Azzal, hogy az Apple jelentős beruházást hajt végre az észak-karolinai adatközpontja kapcsán, a cég egyértelműen évtizedekre itt kíván maradni. Ám a Duke közömbössége a valódi, helyi tiszta energiájú beruházásokkal szöges ellentétben áll az Apple környezetvédelmi vállalásaival és a működéséhez megújuló energiát alkalmazó hagyományaival.

A Duke melyik erőműve fogja tehát ellátni árammal az Apple-t?

A legöregebb és a legveszélyesebb: a Riverbend széntüzelésű erőmű

Az 1929 óta üzemelő Riverbend az Egyesült Államok egyik legrégebb óta működő szénerőműve. A Riverbendnél álló két hatalmas szénhamutározó hamuból és nehézfémekből álló mérgező iszapot tartalmaz, és a Catawba folyótól csak egy bélés nélküli elválasztófal határolja el őket. Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége, az EPA ezeket a tározókat „magas veszélyességűnek” sorolta be – a tározók ráadásul szomszédosak a Mountain Island-tóval, amely 1,5 millió helyi lakos számára jelent ivóvízforrást. A magas veszélyességű besorolás azt jelenti, hogy ha ezeket a szigeteletlen tározókat védő gátak beszakadnának, a kiszabaduló mérgező folyadék másfél millió ember ivóvizét mérgezné meg.

Az erőmű bezárására tett folyamatos közösségi erőfeszítések ellenére a legöregebb – 1929 óta üzemelő – egységet csak 2011-ben állították le. Riverbend többi (körülbelül 60 éves, ezzel az Egyesült Államok legöregebbjei közé tartozó) egysége továbbra is termel.

A közegészséget leginkább fenyegető: a Marshall széntüzelésű erőmű

A Marshall szénerőmű 1965 óta működik. Ez az erőmű bocsátja ki a legnagyobb mennyiséget az asztmát és szívbetegségeket okozó nitrogén-oxidokból (NOx) és kén-dioxidból (SO2) a Duke észak-karolinai flottájában (9000, illetve 3800 tonnás éves kibocsátással), és 11,5 millió tonnányi szén-dioxid-szennyezést enged a levegőbe évente. Mivel a szél jellemzően egy jelentős nagyvárosi terület, a közeli Winston-Salem felé fúj, a Duke flottájából ezen erőmű szennyezése jár a legnagyobb káros hatással az egészségre; évente mintegy 130 haláleset és 2200 asztmás roham köthető hozzá a Clean Air Task Force felkérésére készített kutatás szerint.

 

 

Buck

Riverbend

Cliffside

Dan River

GG Allen

Marshall

Belews Creek

 

Üzembe helyezés ideje

 

1926

1929

1940

1947

1950

1965

1974

 

Halálesetek (évente)

 

9

15

21

18

59

130

100

 

Szívrohamok (évente)

 

13

 

22

31

28

89

200

160

 

Asztmarohamok (évente)

 

140

260

340

300

990

2200

1700

 

Kórházi kezelések (évente)

 

6

12

16

13

44

98

76

 

Krónikus bronchitisek (évente)

 

5

10

13

11

37

80

63

 

Sürgősségi asztmavizitek (évente)

 

8

15

18

16

54

120

88

A Clean Air Task Force felkérésére végzett kutatás az egészségügyi hatásokról
Az erőművek üzembe helyezésének időpontja
a Duke Energy-től

Amiért számít az Apple választása

Az olyan nagy és összetett energiafogyasztók, mint az Apple jelentik a Duke Energy legfontosabb növekedési piacát. A Duke keményen dolgozott azon, hogy a régióba csalogassa az Apple-t azáltal, hogy „olcsó”, szén- és atomerőművek garmadája által előállított áramot ajánlott a cégnek.

Minden rész fontos.

Ha az Apple felelős nagyfogyasztó akar lenni, szorosan figyelemmel kell követniük az észak-karolinai energiarendszert, és tenniük kell arról, hogy a vállalat jelenléte nem fogja az idejétmúlt és piszkos szénerőművek létjogosultságát igazolni. Az Apple felhasználhatná a piaci erejét arra, hogy rávegye a Duke Energy-t a tisztább energialehetőségek biztosítására, illetve a hegytető-eltávolításos bányászattal folyó szénkitermelés megszüntetésére. Az Apple-nek követnie kellene a szilikon-völgybeli és észak-karolinai szomszédját, a Facebookot – utóbbi olyan céges előírások felállítására vállalkozott, amelyek kimondanák, hogy a jövőbeli adatközpontokat olyan helyekre kell építeni, ahol hozzá lehet férni megújuló energiákhoz, illetve hogy nyomást kell gyakorolni az áramszolgáltatókra hogy azok növeljék a megújulókhoz való hozzáférést.

2015-re egy kivételével a Duke Energy összes szénerőműve eléri gazdasági élettartama végét, így a cég fontos beruházási útelágazáshoz fog érni. A Duke egyik legnagyobb ügyfeleként az Apple és a többi IT-cég komoly befolyással tud lenni a Duke-ra, hogy az leállítsa régi erőműveit, és a fenntartható energia útját válassza.


4 komment

Címkék: it apple technológia energia adatok demonstráció piszkos megújulók maszatos

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr494498883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.05.09. 20:08:41

Na még a végén itt a blogírók/fordítók hozzák ki, hogy a szénerőművek sokkal veszélyesebbek és károsabbak az atomerőműveknél...

:)))

Zöld_Dani 2012.05.10. 12:45:00

Hát öööö... Arra azért ügyelni fogunk, h ne következzen be :-)

pandava 2012.05.10. 19:52:49

@Zöld_Dani: ennek van ám egy olyan felhangja is, mintha kötelező lenne az atomot rosszabbnak kihozni.

Vagy ez csak érzéki csalódás?:)

Zöld_Dani 2012.05.11. 12:33:17

Nem kötelező. :-) De nehéz kérdés, h melyik a rosszabb. mindenesetre a szenet gyorsabban ki lehet váltani. (tehát az a jobb :-))
süti beállítások módosítása