Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Van, akitől többet vár az ember

2012.05.02. 09:40 Greenpeace

Van az a nagyon rossz szöveg, amit többnyire az ember mindenfajta ellenszenves tanító nénitől és rokontól hallott gyermekkorában, hogy „nem ellened, hanem érted haragszom”. Ami, lássuk be, rossz szöveg létére lehet igaz és nagyon fontos.

Valahogy így van a Greenpeace is most az Apple-el.

Amikor legutóbb foglalkoztunk az Apple-lel a Green my Apple kampányban, akkor Steve Jobs teljesítette kérésünket, kivonták a termékekből és a gyártási láncból a legveszélyesebb anyagokat. A „fegyverletétel” után Jobs tett nekünk egy ígéretet, miszerint az Apple „a környezetvédelem terén is vezető vállalat lesz.” Azt gondoljuk, neki sincs ellenére, hogy ígéretére most emlékeztetjük a cégét vezető utódait.

Mert azóta eltelt pár év, és a versenytársak elhúztak. A Facebook az Unfriend Coal kampányunk hatására nagyon komoly érdemi lépéseket tett a megújulókra való átállásra, a Google és a Yahoo! pedig a Greenpeace nyomásától függetlenül húzták fel a hétmérföldes csizmát.

Szó sincs arról, hogy az Apple lenne a legrosszabb a piszkos energiák használatát tekintve. Azért az Apple-t kérjük, mert Steve Jobs ígérete kötelez, és az Apple-nek éppen a kiemelt presztízse miatt a szegmensben a legnagyobb a felelőssége is: az ő progresszivitásának jó hatása – vagy lustaságának rossz hatása gyűrűzik tovább az egész IT-szektorban. Ráadásul egy nagyon nyereséges, tőkeerős vállalatról van szó, amelynél tényleg csak és kizárólag szándék kérdése, hogy a megújulós beruházások megtérüléséhez szükséges pár évre befektetnek-e vagy sem. Ezért például hiába kopogtatnánk a Twitternél, mely cégnek ugyan rosszabbak a mutatói, ám tényleges fogyasztásuk csekély és veszteségeik miatt aligha tudnak a megújulókba fektetni.

Az IT szektor energia-használatának amúgy igen nagy tétje van: ha a számítástechnikai célra felhasznált áram mennyiségét egy ország fogyasztásának vesszük, akkor az már most a Föld ötödik legnagyobb országának felelne meg, és az elhasznált energia mennyisége meredeken nő. 2012 első három hónapjában például 19%-kal.

Pedig az Apple is fektet megújulókba. Az észak-karolinai szerverparkhoz felhúzott 20MW-os park szuper, és az is szuper, hogy a mostani szükségletek nagy részét bizonyára el tudja látni. Azonban ha nem teniszezni akarnak az épület további részében, akkor ott még mintegy 80MW energiaigényű szerverpark felállítása következik, amit az Apple reakciói alapján továbbra is a helyi energiaszolgáltatótól vásárolt „sima” árammal fog etetni. Ami 61%--ban szénenergiából, 31%-ban atomenergiából származik. A 61% az egészen pontosan és konkrétan így készül:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Apple nyugodtan veheti a mostani kampányt egy feldobott magas labdának. Mi feldobtuk, ők lecsapják. A dicsőség az övék, a Föld egy kicsit jobb hely lesz, az Apple-usereknek pedig nem letarolt hegységek és szénfüstöt okádó kémények árán tárolhatják adataikat, hanem a több munkahelyet, tisztább levegőt jelentő megújulók erejével. Ami cool.

És Steve Jobs is megnyugodhat odafenn.

Írta: Stoll Barbara kampányfelelős


Szólj hozzá!

Címkék: apple technológia megújulók piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr84483728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása