Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Olajkatasztrófa fenyegeti a Balatont

2012.07.06. 14:32 H.Dávid

Ugyan nem kőolaj, de még is olaj szennyezi a Balaton vizét. Egyesek feltételezései szerint egy hétvége alatt a nyár folyamán körülbelül 1 millió ember fürdőzik a Balatonban, melynek köszönhetően, ha emberenként 1 gramm napolajjal számolunk, 1 tonna olajszennyezés mosódik a Balaton vizébe a hűsölni kívánókról. Ugyan nem mindannyian kenik be magukat, de lássuk be, sokan ennél azért jóval 

hal.giftöbb napolajat kennek magukra a leégés kockázatának csökkentésére.

A kőolaj vízben okozott környezeti hatása már viszonylag kivesézett, jól ismert téma, ellenben kevesen gondolnak bele abba, hogy mindennapi életük során a napvédőik használatával is szennyezik a környezetet, és nem csak olyanok, akik alapból mit sem törődnek a környezetükkel, hanem azok is, akik amúgy környezettudatos módon élnek.
A napolaj, a többi olajhoz hasonlóan gyorsan szétterül nagyon vékony rétekben, film szerűen a víz felszínén, és ezzel meggátolja az oxigén vízbe történő beoldódását.  Mindezen túl ellehetetleni a biológiai úton képződött, -kis mennyiségben ártalmatlan, de nagy mennyiségben a vízi élőlények több csoportjára halálos-, vízben oldott gázok (a vízben lebomló szerves anyagok bomlásuk során metánt, kén-hidrogént, valamint ammóniagázt oldanak be) kipárolgását. A vízi élőlények számára ez a halálos ítélet. A halak esetében például a szennyezés a kopoltyúra tapad, s ezzel ellehetetleníti a halak számára, a már amúgy is nehézkes oxigénfelvételt a vízből. Arról nem is beszélve, hogy nem csak az olajfolt által gátolt oxigén beoldódás miatt van kevesebb oxigén a vízben, hanem azért is, mert minél melegebb a víz hőmérséklete, annál kisebb mennyiségű oxigént képes magába fogadni.

balaton.jpgEz elég elkeserítő, de mit lehet tenni???
Egészen nyilvánvalónak látszik, hogy senki sem szeret leégni, de a környezetet is védeni szeretnénk. A teendő az, hogy a megmártózás előtt várjuk meg, míg a bőrünk beszívja a napolajat/naptejet, és csak ezt követően merüljünk el a habokban. Ha ez valamiért lehetetlen, töröljük végig a bőrünket egy törülközővel. Ezen felül igyekezzünk elkerülni a legerősebb sugárzást, így kora reggel, és 15 óra után fürdőzzünk, továbbá ha napon kell tartózkodnunk, használjunk kalapot, és vegyük elő a szekrény mélyéről a világos színű, szellősebb ruháinkat!

Ugye hogy nem is olyan kivitelezhetetlen, hogy ne kelljen „filmet” néznünk a Balatonban?

 


Szólj hozzá!

Címkék: balaton egészség életmód megoldások állatok tudatos vásárlás olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr474633130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása