Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hatalmas fölénnyel szavazták meg a legfelelőtlenebb vállalatnak járó díjat

2013.01.25. 15:15 Toma001

Negyvenezeregyszáznyolcvan ember szavazatával meglett végre a győztes. Vagy inkább a vesztes. Eldőlt ugyanis az, hogy melyik vállalat kapja a svájci Greenpeace és a Berne Declaration közös díját, a legfelelőtlenebbül tevékenykedő vállalat jutalmát: a Public Eye Awards díjat. Mind a hét induló „kiváló” múlttal és felkészültséggel állt a startvonalhoz, a végeredmény azonban mégsem lett annyira szoros. A zsűri különdíját az amerikai bankóriás, a Goldman Sachs zsebelhette be, aki habár hatezer szavazatot rávert a harmadik helyezettre, a győztesvesztestől még így is ugyanennyivel elmaradt. De akkor mégis melyik lehet az a vállalat, mely képes közel hatezer szavazattal maga mögé utasítani az európai válság egyik jelentős szereplőjét, a görög államadósság David Copperfieldjét?

kumi public eye.jpg

Hát ki más lenne, mint a mi sarkvidéki olajvadászunk, aki vödrökkel és seprűkkel van felszerelkezve egy esetleges olajszennyezésre, akinek az olajfúró hajója már az alaszkai kikötőben zátonyra futott. A Shell tevékenysége rendre kivágja a biztosítékot mind a környezetvédőknél, mind pedig az emberjogi aktivistáknál. A legnagyobb olajfúrótornyokkal rendelkeznek, és nem kisebb szennyezések köthetőek a nevéhez, mint például a Niger deltában bekövetkező többszöri olajszivárgások. Nem elég, hogy tönkretették a szántóföldeket, kipusztították a halakat a folyókból, a nyolcvanas években a védelmük érdekében még a helyi rendőrséget is felszerelték fegyverrel. Most pedig a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája felé veszi az irányt, melyről még a tudósok is azt mondják, egyelőre nincsen megoldás egy esetleges olajszennyezés helyrehozására.

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója a Facebookon közölte, hogy megpróbálja személyesen átadni a díjat a Shell vezérigazgatójának a davosi Világgazdasági Fórumon. Kumi Naidoo hozzátette: „A Public Eye Awards szavazása hűen tükrözi azt, hogy az emberek rajta tartják a szemüket a Shell tevékenységén, és ha továbbra is makacsul kiállnak a tervük mellett, akkor hangot fognak adni a véleményüknek.”

Greenpeace aktivisták már készültek is a davosi csúcstalálkozóra a Shellről alkotott véleményük kifejezésére, és a településen elfoglaltak egy Shell töltőállomást.


Szólj hozzá!

Címkék: olaj shell kumi naidoo szégyelljék magukat északi-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr295043119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása