Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A KGB módszereivel a Greenpeace ellen
(1. rész)

2013.09.24. 10:12 májusi nap

Békés tüntetéstől a drámai megszállásig: avagy mik történtek azóta, hogy az Arctic Sunrise hajónk szeptember 18-án demonstrációba kezdett. Kérjük, írd alá a petíciónkat: engedjék szabadon a hajót és a rajta tartózkodó 30 aktivistánkat!

Blogbejegyzésünket folyamatosan frissítjük.
A legújabb eseményeket lásd új cikkünkben.

8. hét

2013. november 11.

08:00 – A sarkvidéki harmincak átszállítása Murmanszkból ma, helyi idő szerint hajnali ötkor kezdődött. A Greenpeace International úgy tudja, hogy a szállítás börtönvonaton történik. A harmincak ügyvédeit, akik ma reggel megpróbálták meglátogatni védenceiket Murmanszkban, úgy tájékoztatták a börtönben, hogy mind a harminc rab átszállítása folyamatban van.

Ben Ayliffe, a Greenpeace International sarkvidékkampány-felelőse így nyilatkozott: „Még nem tudjuk, hogy az igazságtalanul megvádolt embereink átszállítása vajon javulást jelent-e a körülményeikben és alapvető emberi jogaikat illetően. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy elérjük, hogy a sarkvidéki harmincak átszállítása emberi körülmények között történjen.”

2013. november 10.

13:00 – Ma az alternatív Nobel-díjként is emlegetett Right Livelihood Award több mint 75 díjazottja, valamint a World Future Council tagjai felszólították az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék el a Greenpeace 28 aktivistáját és a két újságírót, akiket a sarkvidéken zajló olajfúrások elleni békés tiltakozásukért tartóztattak le.

Az aláírók több mint 30 ország állampolgárai, és „nagyra becsülik a józan és erőszakmentes tiltakozásokat a Gazprom olajfúrásai ellen a sarkvidéken, amelyek a törékeny sarkvidéki környezetre és a globális klímára egyaránt veszélyes fenyegetést jelentenek”.

A nyilatkozat teljes szövege és az aláírók névsora itt található.

2013. november 8.

15:00A Greenpeace International ma egy korábban nem látott videót tett közzé, amely akkor készült, mikor a sarkvidéki olajfúrások ellen békésen tiltakozó Arctic Sunrise hajót elfoglalták a felfegyverzett orosz biztonsági erők.

A filmen látható, ahogy az orosz biztonságiak egy helikopterről kötélen leereszkednek a fedélzetre szeptember 19-én. Látható az is, hogy a fedélzeten tartózkodók hogyan adták meg magukat békésen a felfegyverzett biztonságiaknak, felemelt karral.

„Ahogy a videón látható, a Greenpeace International legénysége szemmel láthatóan nem áll ellen. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy jelezzék békés szándékukat, és ennek a legjobb módja az, ha az ember teljesen láthatóvá teszi magát, felemelt karral. A garázdák és a kalózok, amiknek a legénységet a hatóságok beállítják, nem így viselkednek” – nyilatkozott Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace Oroszország vezető kampányigazgatója.

A Greenpeace Oroszország ugyanakkor üdvözli az Elnöki Emberi Jogi Tanács beadványát a Szövetségi Nyomozói Bizottság vezetőjének a sarkvidéki harmincak további fogva tartása ügyében – a beadványról szóló hírt a tanács vezetője, Mihail Fedotov jelentette be a mai nap folyamán.

2013. november 6.

14:20Hollandia a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) előtt követelte a Greenpeace Arctic Sunrise hajójának és legénységének szabadon bocsátását.

264594_10151814384878300_1411664822_n_600.jpg

A meghallgatás után a Greenpeace International jogtanácsosa, Jasper Teulings így nyilatkozott:

„A holland kormány nagyon erőteljesen érvelt a hajó és legénység szabadon engedéséért. Hollandia határozottan kiáll a jogállamiság és a békés tiltakozás joga mellett. A Greenpeace International nagy örömmel fogadja, hogy Hollandia – az Arctic Sunrise hajó lobogó szerinti országa – úgy döntött, megteszi a szükséges jogi lépéseket, hogy elérje a hajó és a »sarkvidéki harmincak« szabadon bocsátását.

A Greenpeace International biztos benne, hogy a Bíróság megfelelő módon figyelembe veszi a sarkvidéki harmincak alapvető emberi jogait, és fogva tartásuk hatását ezen jogokra, mikor meghozza végleges döntését.”

09:30 – A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) most ülésezik. Az Arctic Sunrise esetének nyilvános meghallgatása élőben követhető a Bíróság honlapján.

7. hét

2013. november 5.

18:25A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) közelgő meghallgatása előtt, ahol Hollandia a bíróság elé viszi a Greenpeace Arctic Sunrise hajójának és a legénységnek ügyét, Jasper Teulings, a Greenpeace International jogtanácsosa így nyilatkozott:

„Nagyra becsüljük a holland kormány erőfeszítéseit, hogy eljárást kezdeményezett, és köszönjük a Bíróságnak, hogy foglalkozik az üggyel. Megértjük, hogy a Bíróság szerepe azokra a kérdésekre korlátozódik, amelyek nem várhatnak a teljes választott bírósági eljárásig – az ügy kizárólag a választott bíróság előtt lesz érdemei szerint elbírálva.”

Az ITLOS meghallgatásra közép-európai idő szerint 2013. november 6-án 10 órakor kerül sor.

2013. november 1.

16:00 – Diplomáciai források szerint a sarkvidéki olajfúrások ellen békésen tiltakozó harminc embert a murmanszki fogvatartóközpontból egy szentpétervári börtönbe szállították.

A Greenpeace ügyvédei nem ismerik az átszállítás okát. A Greenpeace International vezérigazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott: „A fogvatartottaknak egyáltalán nem lenne szabad börtönben lenniük. El kellene őket engedni, hogy visszatérhessenek a családjaikhoz, és folytathassák az életüket. Szentpéterváron legalább van némi napfény a téli hónapokban, nem úgy, mint Murmanszkban. A családtagok és a konzuli hivatalnokok így most könnyebben meg tudják majd látogatni őket. De arra nincs garancia, hogy az új börtönben bármivel is jobbak lesznek a körülmények, mint Murmanszkban; még az is lehet, hogy rosszabbak lesznek. Egyáltalán nincs mentség arra, hogy a sarkvidéki harmincakat akár egy nappal is tovább börtönben tartsák. Ők lelkiismereti foglyok, akik azzal a szándékkal cselekedtek, hogy bennünket, mindannyiunkat megvédjenek, ezért szabadnak kellene lenniük.”

10:30 – Össztűz alá vették az oroszországi hatóságokat, miután kiderült, hogy ígéreteik ellenére nem ejtették a sarkvidéki harmincak elleni kalózkodási vádakat.

2013. október 31.

17:00 – A Greenpeace International közzétett egy videót a murmanszki kihelyezett központ munkájáról. Az önkéntesek és a Greenpeace munkatársai jogi tanácsot nyújtanak, személyre szabott csomagokat készítenek, és kommunikációs feladatokat teljesítenek a rács mögé zárt harminc ember számára.

16:30 – Anne Mie Roer Jensen dán és Ana Paula Alminhana Maciel brazil állampolgárral az orosz vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját. Ezzel mind a harminc ember ellen hivatalossá vált a garázdasági vád.

14:45 – A holland Faiza Oulahsennel az orosz vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

14:15 – Az orosz vizsgálóbizottság garázdasággal vádolta meg Jonathan Beauchamp új-zélandi, Francesco Pisanu francia, és Paul Ruzycki kanadai állampolgárokat.

12:30 – A Gazprom Gázipari Gazdaság és Menedzsment Tudományos és Kutatóintézetének képviselői Koppenhágában tartottak előadást a biztonságos olajkitermelésről. Négy dán aktivista egy hatalmas transzparenst feszített ki a találkozó helyszínének egyik óriási ablakánál, hogy megmutassák a Gazprom oroszországi környezetpusztításának valós arcát.

BX5pfSFCAAAuKJp.jpg large.jpg

„872 olajkiömlés egyetlen év alatt. Állítsuk meg a Gazpromot.”

2013. október 30.

20:30 – Marco Weber svájci aktivistát garázdasággal vádolta meg az orosz vizsgálóbizottság.

18:15 – Alexandra Harris brit és Sini Saarela finn állampolgárt garázdasággal vádolta meg az orosz vizsgálóbizottság.

17:00 – A lengyel Tomasz Dziemianczukot az orosz vizsgálóbizottság garázdasággal vádolta meg.

GP04W6E.jpg

15:30 – Az olasz Cristian D'Alessandróval az orosz vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

10:30 – Az új-zélandi David Haussmann-nal és az ausztrál Colin Russell-lel az orosz Vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

6. hét

2013. október 29.

17:30 Dima Litvinovval az orosz vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

13:40 – Gyenyisz Szinyakov orosz szabadúszó fotóriporterrel az orosz vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

12:00 – Az Orosz Föderáció tanácsi tagja, Vadim Tyulpanov kéri a Főügyészi Hivataltól, hogy fontolja meg az orosz fotóriporter szabad lábra helyezését, arra hivatkozva, hogy Szinyakovnak nem kellene azért börtönben ülnie, amiért a munkáját végzi. Tyulpanov ezt írta Juri Csajka főügyésznek:

„A tudósítói szakma lényege, hogy az ember az események sűrűjében mozog. Éppen ez az a fajta hozzáállás, ami lehetővé teszi, hogy mindig friss információk álljanak rendelkezésünkre a világ minden tájáról.”

2013. október 28.

19:15 – Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron azt mondta, kész személyesen is találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha ezzel segítségére lehet annak a hat brit állampolgárnak, akiket a Greenpeace tiltakozó akciója után tartóztattak le.

18:00 – Kieron Bryan brit szabadúszó operatőrrel, továbbá Philip Ball, Iain Rogers, Ruszlan Jakusev, Frank Hewetson, Peter Willcox, Alexandra Harris és Miguel Hernán Pérez Orsi Greenpeace-aktivistákkal közölte a vizsgálóbizottság a garázdaság vádját.

2013. október 26.

09:00 Greenpeace-aktivisták kétórás tiltakozó akciót tartottak az Eiffel-torony 2. emeletéből kilógatott sátorban. Innen üzentek közvetlenül Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnöknek, aki találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel október 30-án, szerdán.
Az aktivisták azt kérik a francia kormánytól, hogy a sarkvidéki harmincak szabadon bocsátását kiemelten kezeljék, és a segítségnyújtás ne merüljön ki konzuli tanácsadásban Francesco Pisanu francia aktivista számára, hanem nyilvánosan álljanak ki a sarkvidéki harmincak mellett, ahogy azt Németország is tette.

2013. október 25.

18:00 – Gizem Akhan és Jekatyerina Zaszpa Greenpeace-aktivistákkal közölte az orosz vizsgálóbizottság a garázdaság vádját.

17:00 – A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) közölte, hogy
az Arctic Sunrise ügyének nyilvános meghallgatása november 6-án, közép-európai idő szerint 10 órakor kezdődik. Határozat hetek múlva várható.

2013. október 24.

18:00 Camila Speziale Greenpeace-aktivistával az orosz Vizsgálóbizottság közölte a garázdaság vádját.

2013. október 23.

18:00 – Az Arctic Sunrise legénysége elleni kalózkodás vádját garázdaságra változtatták – jelentette be az ügyet vizsgáló bizottság elnöke, Vlagyimir Markin. A garázdaságért 7, míg a kalózkodásért maximum 15 évet szabhat ki a bíróság.

A Greenpeace International azonnal reagált: a garázdaság vádját sem fogadja el, és továbbra is követeli 30 aktivistája azonnali szabadon engedését.

14:45 – A Murmanszki Regionális Bíróság elutasította Dimitri Litvinov amerikai-svéd állampolgár óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét.

14:15 – A Murmanszki Regionális Bíróság elutasította Miguel Hernán Pérez Orsi argentin állampolgár óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét.

10:30 – Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy Moszkva bojkottálja a holland kormány által a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon kezdeményezett pert, amelyben az Oroszországban őrizetbe vett Greenpeace-aktivisták szabadon bocsátását követelik.

Azt is nyilatkozták továbbá, hogy nem fognak részt venni a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) meghallgatásán. A minisztérium azt is hozzátette, hogy „ezzel együtt nyitottak az ügy rendezésére”.

A Greenpeace International jogi szaktanácsadója, Daniel Simons így reagált:
„Úgy tűnik, az orosz hatóságoknak nem nagyon tetszik az ötlet, hogy a tetteik törvényességét egy független testület vizsgálja ki.”

2013. október 22.

08:00 – Iain Christopher Rogers Greenpeace International-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

5. hét

2013. október 21.

16:00  A Nemzetközi Tengerjogi Bírósághoz fordult a holland kormány, hogy a törvényszék előzetes intézkedésként kötelezze Oroszországot a kalózkodás vádjával fogva tartott Greenpeace-aktivisták szabadon engedésére.

14:30  Tomasz Dziemianczuk Greenpeace International-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátását elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

13:45  Marco Weber Greenpeace International-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátását elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

12:00  Sini Saarela Greenpeace International-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátását elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

2013. október 18.

Több mint 100 rendezvény került megrendezésre világszerte 36 országban, közel 10 000 ember részvételével. A résztvevők kifejezték szolidaritásukat a Sarkvidéki Harmincak mellett, és kiálltak a békés tüntetés joga mellett.

15:45 – Anne Mie Roer Jensen óvadék ellenében történő szabadon bocsátását megtagadta a Murmanszki Regionális Bíróság.

15:30  Faiza Oulahsen óvadék ellenében történő szabadon bocsátását megtagadta a Murmanszki Regionális Bíróság.

13:00  Biztonsági kamerák felvételei szerint hat maszkos ember tört be a Greenpeace murmanszki irodájába.

12:00  Alexandra Harris óvadék ellenében történő szabadon bocsátását megtagadta a Murmanszki Regionális Bíróság.

11:00  Alexandre Paul óvadék ellenében történő szabadon bocsátását megtagadta a Murmanszki Regionális Bíróság.

4. hét

2013. október 15.

12:48 – Nina Gold, Frank Hewetson Greenpeace-aktivista felesége így nyilatkozott férje szabadon bocsátási kérelmének elutasítása után:

„Frank már három hete van fogságban, több ezer mérföldre a családjától. Egy olyan abszurd bűntettel vádolják, amelyet teljesen világos, hogy sem ő, sem a »sarkvidéki harmincak« egyike nem követett el. Egyetlen vétke, hogy részt vett egy békés tiltakozáson azért, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ügyre, amelyben szenvedélyesen hisz. Két tizenéves gyereke várja itthon, akiknek rettenetesen hiányzik. Szörnyű érzés számunkra, hogy nem tudjuk, mikor láthatjuk viszont.”

12:00 – Frank Hewetson Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

11:00 – Marco Weber Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmének tárgyalását 6 nappal elnapolja a Murmanszki Regionális Bíróság, mivel nem állt rendelkezésre német nyelvű tolmács.

2013. október 14.

16:30 – John David Haussmann új-zélandi legénységi tag óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasították.

15:30 – Peter Willcox felesége, Maggy Willcox így kommentálta a legutóbbi fejleményeket:
„A legtöbb ember próbál tenni valamit a közjóért, néha csak alkalmanként, néha pedig huzamosabb ideig. Igazából az emberek nagyon ritkán szentelik a teljes életüket annak, hogy a világot egy jobb hellyé változtassák. Peter egy ezek közül. Ő nem kalóz, hanem hős. Próbálok az orosz hatóságok józan eszére és lelkiismeretére hatni annak érdekében, hogy engedjék haza a férjemet és az Arctic Sunrise legénységének többi tagját."

15:00 – Peter Willcox Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

13:45 – Camila Speziale Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

2013. október 13.

14:30 – Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója sajtótájékoztatót tartott a „sarkvidéki harmincakról” Reykjavikban, Izlandon, a Sarkköri Konferencián:

„A konferencia elé terjesztem […], hogy a Murmanszkban bebörtönzött két újságíró és 28 aktivista az emberiség legfőbb érdekeit képviselte, és arra kérem a kongresszust, hogy fejezzék ki egyetértésüket Putyin elnökkel és velem, miszerint ezek az aktivisták nem kalózok, hanem közérdekből cselekedtek, és azonnal szabadon kell őket bocsátani.”

06:00 – Olasz és kelet-európai Greenpeace-aktivisták tüntettek Triesztben a Barcolana Regatta Őszi Kupáján a verseny főszponzora, a Gazprom ellen. 

2013. október 11.

13:47 – Putyin elnök emberi jogi tanácsadója azt kérte az ügyészektől, hogy ejtsék a kalózkodás vádját:
„Ezek a vádak nevetségesek, mert az ég világon semmi sem támasztja alá, hogy az Arctic Sunrise legénységét kalózkodással lehetne vádolni” – mondta Mikhail Fedotov egy moszkvai interjúban.
13:00 – Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezérigazgatója kommentálja a legújabb murmanszki fejleményeket: „Az a 30 bátor férfi és nő mondvacsinált vádak alapján ül börtönben. Ők a lelkiismeretük miatt rabok. Nem azért vannak ott, amit csináltak, hanem azért, amit képviselnek. Nem az orosz törvények áthágása miatt vannak ott, hanem azért, mert szembe mentek mások érdekeivel. A Greenpeace nem hiszi, hogy a törvényen felül állna, de ezek az aktivisták nem kalózok, még Putyin Elnök is azt mondja, és minden nap, amivel tovább maradnak a börtönben, az az alapvető emberi jogok megcsúfolása.”
10:20 – A Murmanszki Regionális Bíróság elutasította Kieron Bryan szabadúszó operatőr óvadék ellenében történő szabadon bocsátását.
09:20 – Phil Ball Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

2013. október 9.

18:13A Greenpeace International minden olyan állítást visszautasít, amely azt feltételezi, hogy azokon az orvosi ellátmányokon kívül, amelyeket a tengeri törvények alapján kötelező tartani a hajókon, egyéb szereket is találtak az Arctic Sunrise fedélzetén. Bármiféle olyan kijelentés, hogy illegális kábítószerek voltak a hajón, egyszerű rágalmazás és koholmány.

17:00A Greenpeace International válaszol az Orosz Nyomozóbizottság azon állításaira, miszerint a Arctic Sunrise 30 aktivistái veszélyeztették az orosz biztonsági erők testi épségét az északi-sarkvidéki olajfúrótoronynál tartott békés demonstráció során.

A Greenpeace International ma közzétett egy lassított felvételt az incidensről, amelyben a Greenpeace egyik motorcsónakja a felfegyverzett biztonsági erők által zaklatott másik motorcsónak segítségére sietett. A Greenpeace-csónak a biztonsági erők motorcsónakjának bal oldalának közepe felé haladt, azután orrával éppcsak megérinti a hatóságok csónakját, majd azonnal 180 fokkal balra fordul. A felvétel világosan megmutatja, hogy a nyomozóbizottság állításai légből kapottak.

10:00 – Roman Dolgov Greenpeace-aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

08:00 – Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója levelet küld Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének.
Kumi hajlandó Oroszországba költözni, és ott is maradni, amíg a „sarkvidéki harmincak” ügye tart. Kumi személyes kezességet is vállal a harminc letartóztatott ember jó magaviseletéért, amennyiben szabadlábra helyezik őket.
A levél magyar fordítása, és egy egyperces interjú Kumi lépéséről angolul itt található.

3. hét

2013. október 8.

16:30A Greenpeace International ügyvezető igazgatója, Kumi Naidoo reagál a hírre, hogy a Murmanszki Regionális Bíróság megtagadta a Greenpeace International egyik szabadúszó fotóriporterének óvadék ellenében történő szabadon bocsátását.

16:15 – Andrej Allakhverdov aktivista óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

14:30 – Gyenyisz Szinyakov szabadúszó fotóriporter óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

14:09 – 18 oldalnyi, orosz újságírók aláírásait tartalmazó dokumentumot nyújtották át a bírónak, amelyben Gyenyis Szinyakov szabadon bocsátását követelik.

13:01 – Jekatyerina Zaszpa legénységi tag óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét elutasította a Murmanszki Regionális Bíróság.

2013. október 7.

A Greenpeace International közli, hogy feljelentést kíván tenni a rendőrség ellen az Arctic Sunrise hajó illegális lefoglalása ellen. A 30 fogvatartott ügyvédje panaszokkal élt a fogvatartottak jogainak megsértése miatt az érintett hatóságoknál.

14:30 – Nyilvánosságra kerül egy szeptember 28-i videó, amelyen Peter Willcoxot, az Arctic Sunrise kapitányát hallgatja ki a hajón a Vizsgálóbizottság.

12:00 – A Greenpeace sajtótájékoztatót tart Murmanszkban a „sarkvidéki harmincak” fogva tartási körülményeiről és jogi státuszáról. Megtekinthető itt.

2013. október 5.

48 ország 220 helyszínén tízezrek vonultak az utcára, hogy békésen demonstráljanak az Oroszországban kalózkodással vádolt 28 Greenpeace-aktivista és 2 újságíró szabadon engedéséért. Az eseményekről készült galéria megtekinthető itt.

2013. október 4.

17:00 – Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója élő megbeszélést tartott a „sarkvidéki harmincakról” és az Északi-sarkvidék jövőjéről. Ha akkor lemaradtál, itt megnézheted: http://bit.ly/1dZofVb

14:40A holland kormány ma bejelentette, hogy bírósági eljárást kezdeményez Oroszország ellen az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján, hogy elősegítse a 28 Greenpeace-aktivista, illetve a szabadúszó fotós és a szabadúszó videós szabadon engedését. A harminc embert jelenleg Oroszországban tartják fogva, és kalózkodással vádolják őket.

A Greenpeace International jogtanácsosa, Jasper Teulings elmondta:

„A Greenpeace International örömmel fogadta a holland kormánynak – mint az Arctic Sunrise hajó lobogó szerinti államának – a döntését, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket a sarkvidéki harmincak és az Arctic Sunrise hajó szabadon engedéséért, akiket igazságtalanul tartanak fogva. Hollandia határozottan foglal állást a törvényi rend és a békés tüntetéshez való jog mellett. Az orosz hatóságoknak így nemzetközi bíróságon kell megmagyarázniuk tetteiket, ahol nem fogják tudni igazolni az abszurd kalózkodási vádemelést.”

2013. október 3.

18:00 – További 15 Greenpeace-aktivistát és az orosz szabadúszó fotóriportert is kalózkodással vádolták meg Murmanszkban. Ez azt jelenti, hogy a Greenpeace Arctic Sunrise hajóján tartózkodó mind a 28 aktivistát, a szabadúszó fotóriportert és a videóst is hivatalosan megvádolták. Ha elítélik őket, akár 15 évet is börtönben tölthetnek.

A Greenpeace főigazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott: „Az aktivistáinkat olyan bűncselekménnyel vádolták meg, amelyet nem követtek el. Nem kétséges, hogy miért hozták fel a kalózkodás vádját. Megpróbálnak minket megfélemlíteni, de szenvedélyes és békés kampányunkat a Gazprom és más sarkvidéki olajfúró vállalatok ellen nem lehet elhallgattatni. Mélységes igazságtalanság ez, amit barátaink, testvéreink, fiaink, lányaink ellen követnek el. Kérek minden embert a világon, hogy álljon ki velünk a Gazprom és minden más olajvállalat ellen, akik az Északi-sarkvidéken akarnak fúrni.”

Október 5-én, szombaton 45 ország több mint 80 városában sok tízezer ember vesz majd részt békés eseményeken, ahol kiállnak az aktivisták mellett és követelik azonnali szabadon engedésüket. A budapesti rendezvény, melyhez az Amnesty International Magyarország, a WWF Magyarország, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozik, október 5-én, 15 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén.

Program:
15:30 Gyülekező a Hősök terén
16:00 Beszédet mond Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója és Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója
16:45 Fáklyás vonulás az Orosz Nagykövetség elé, petíció átadása

15:10 – Benyújtottuk mind a 30 fellebbezést az óvadék megállapításának elmulasztása ellen. Még nem tudjuk, hogy mikor foglalkoznak a fellebbezésekkel, várhatóan nem ezen a héten.

14:30 – A következő legénységi tagokat hivatalosan is kalózkodással vádolták meg: Miguel Hernán Pérez Orzi (Argentína), Francesco Pisanu (Franciaország), Alexandre Paul (Kanada), David John Haussmann (Új-Zéland), Cristian D'Alessandro (Olaszország).

14:15 – A következő legénységi tagokat vádolják hivatalosan kalózkodással: Colin Russell (Ausztrália) és Andrej Allakhverdov (Oroszország).

12:00 – Gyenyisz Szinyakov orosz szabadúszó fotóriporter ellen hivatalosan is kalózkodás a vád.

11:00 – Jonathan Beauchampot, a hajó legénységének új-zélandi tagját hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

10:00 – Alexandra Harris és Philip Ball brit aktivistákat hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

09:00 – Azt a 16 fogvatartottat, akikkel szemben tegnapig nem történt hivatalos vádemelés, a vizsgálóbizottság elé viszik.

2013. október 2.

14:50 – Alexandra Harris és Philip Ball brit aktivistákat hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

14:30 – Camila Speziale argentin aktivistát, Faiza Oulahsen holland aktivistát, Mannes Ubelst, a hajó legénységének holland tagját, Tomaz Dziemianczuk lengyel önkéntest, és a hajó legénységének orosz tagját hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

14:00 – Anthony Perrett brit aktivistát, és a hajó legénységének ukrán tagját hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

11:20 – A németországi Berlinben Greenpeace-aktivisták egy Gazprom-benzinkúthoz láncolják magukat, miközben hivatalosan is kalózkodással vádolják meg az Arctic Sunrise hajó aktivistáit és újságíróit, akik békésen tüntettek a Gazprom vállalat olajfúrótornyánál.

10:50 – Roman Dolgov orosz aktivistát, Sini Saarela finn aktivistát, és Dima Litvinov svéd-amerikai aktivistát hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

A hírekre reagálva a Greenpeace International ügyvezető igazgatója, Kumi Naidoo a következőket mondta: „A kalózkodási vádat olyan férfiak és nők ellen emelték, akik egyetlen bűne, hogy van lelkiismeretük. Ezek a jogi lépések felháborítóak, és nem kevesebbet, mint a békés tüntetések alapvető elvét támadják meg. Bármiféle olyan állítás, hogy ezek az aktivisták kalózok lennének, abszurd és gyalázatos. A vádnak semmilyen valóságalapja nincs, csak arra szolgál, hogy megfélemlítsen és elnémítson minket, de nem fogunk megfutamodni.”

09:50 – A hajó legénységének tagját, a brazil Ana Paula Alminhana Macielt, és a szabadúszó videóst, a brit Kieron Bryant hivatalosan is kalózkodással vádolják meg.

2. hét

2013. október 1.

22:10Faiza Oulahsen megírja érzéseit a Greenpeace jégtörő hajójára, az Arctic Sunrise-ra lépésétől kezdve néhány nappal ezelőttig, amikor az orosz hatóságok őt és 29 társát megfosztották szabadságától.

21:00 – A Greenpeace aktivistái egy 28 méter széles transzparenst feszítenek ki a svájci bázeli futballstadionban, nem sokkal az FC Basel és a Gazprom által szponzorált FC Schalke 04 Bajnokok Ligája-mérkőzés kezdete után. A transzparens felirata: „Gazprom, ne szabálytalankodj a sarkvidékkel”. A Greenpeace azt követeli, hogy a Gazprom (az orosz állami többségi tulajdonban levő olajvállalat a Bajnokok Ligája egyik főszponzora is) fejezze be a rendkívül kockázatos olajkutatást az Északi-sarkvidéken. Az aktivisták követelték az Oroszországban fogva tartott 30 ember szabadon engedését is, akiket a sarkvidéki olajtermelés elleni békés tüntetés után vettek őrizetbe.

1385833_10151738533808300_1376791715_n.jpg
18:00 – Értesülünk, hogy Sini Saarela és Dima Litvinov tárgyalását október 2-án, szerdán 08:30-ra tűzték ki.

2013. szeptember 30.

17:00 – Jogi szakértők vitatják a Greenpeace aktivistáival kapcsolatos kalózkodási gyanúkat. Angol nyelvű nyilatkozatuk itt olvasható.

2013. szeptember 29.

19:20 – A „sarkvidéki harmincak” maradék nyolc tagját a többiekhez hasonlóan két hónapos előzetes letartóztatásra ítélték vád nélkül, a kalózkodás gyanújával folytatott nyomozás lezárultáig. A „harmincak” között van egy szabadúszó fotós és egy szabadúszó videós is. A 30 embert a sarkvidéki olajfúrások ellen tartott békés tüntetés után fogták el. A Greenpeace International az összes ember ügyében fellebbez.

10:30 – Számos független jogi szakértő nyilatkozott az Arctic Sunrise megszállásáról és elkobzásáról, és a „sarkvidéki harmincakra” vonatkozó lehetséges kalózkodási vádakról.

09:00 – Öt aktivista érkezik meg a murmanszki Lenin kerületi bíróságra. Óriási a médiaérdeklődés a ma meghallgatásra kerülő nyolc aktivista miatt. http://pic.twitter.com/NO5aTAxu0I

04:00 – Szeptember 19. óta aktivisták szolidarizálnak a „sarkvidéki harmincakkal” a Gazprom vállalat moszkvai főhadiszállása előtt. Az orosz törvények szerint ha egy ember egyedül tüntet, nem kell engedélyt kérnie. Így már kilenc napja egyesével váltják egymást az aktivisták.

2013. szeptember 28.

10:30 – Az orosz szövetségi nyomozók ma reggel az Arctic Sunrise fedélzetére léptek a nyomozás miatt. A hajó kapitánya, Peter Willcox – továbbra is előzetes letartóztatásban – szintén a helyszínen van a hajó vizsgálata alatt.

Willcox kapitányról itt olvashatsz további részleteket.

2013. szeptember 27.

00:39 – Hosszú napon vagyunk túl, hat bíró fogadta a „sarkvidéki harmincak” összes tagját. Vádat egyetlen esetben sem emeltek, a 30 embert mégis előzetes letartóztatásba helyezték: huszonkettejüket két hónapra, amíg az orosz hatóságok kalózkodás gyanúja miatti nyomozása zajlik, a maradék nyolc embert pedig három napra, egy újabb meghallgatásig.

00:24 – A Greenpeace ellenzi a bírósági ítéleteket, amelyek előzetes letartóztatásba helyezik a sarkvidéki olajtermelés ellen békésen tüntető aktivistákat. A Greenpeace hangsúlyozza, hogy a szervezetet nem lehet megfélemlíteni, és az ügyvédei fellebbezni fognak, hogy az aktivisták mihamarabb kiszabadulhassanak.

2013. szeptember 26.

17:39 – ÖSSZEGZÉS: Eddig 15 Greenpeace-aktivistát ítélnek 2 hónap előzetes letartóztatásra a kalózkodásról szóló nyomozás lezárultáig.

17:24 – A vizsgálóbizottság három indokot sorolt fel az előzetes letartóztatásra: a bűncselekmény folytatásának, a bizonyítékok eltüntetésének, illetve az ország elhagyásának a veszélye.

GP04THA.jpg

GP04THH.jpg

További képek itt. 

13:55 – A Greenpeace International reagál a két ítéletre.

12:36 – Denisz Szinyakov szabadúszó fényképészt két hónapot fog előzetes letartóztatásban tölteni, amíg a kalózkodásról szóló nyomozás tart.

A második ember a Greenpeace szóvivője, Roman Dolgov. Szintén két hónapos előzetes letartóztatás vár rá, amíg a kalózkodásról szóló nyomozás tart.

08:55 – Az orosz, francia és kanadai aktivistákkal kezdődnek meghallgatások. Rengeteg ember akar bezsúfolódni a tárgyalótermekbe.

08:30 – Másfél órával később a murmanszki bíróság termébe vezetik az aktivistákat. Mindenki jó állapotban van, néhányan üdvözlik a jelen levő számos médiát is. Az összes aktivista kezét és lábát megbilincselték.

07:00 – Előzetes bírósági meghallgatások kezdődnek Murmanszkban, hogy eldöntsék, folytatódjanak-e a kalózkodásról szóló nyomozások, és szabadon engedjék-e az aktivistákat ezen nyomozás során.

2013. szeptember 25.

19:15 – A holland külügyminiszter, Frans Timmermans tájékoztatja a holland parlamentet arról, hogy jogi lépéseket fontolgat Oroszország ellen, ha Hollandia követelései az Arctic Sunrise és a legénység szabadon engedéséről megválaszolatlanok maradnak.

14:00 – A Greenpeace International üdvözli Putyin elnök nyilatkozatát arról, hogy aktivistáink nyilvánvalóan nem kalózok. Ezenfelül a Gazprom olajfúrótornyáról szeptember 18-án készített felvétel is megmutatja, hogy a Greenpeace International aktivistái nem jelentettek fenyegetést senkire, míg a hatóságok a Greenpeace felfújható motorcsónakjai közvetlen közelébe lőttek.

08:48 – Az orosz olajfúrótoronyra mászó Greenpeace-aktivisták „nyilvánvalóan nem kalózok”, mondta Vlagyimir Putyin a Harmadik Nemzetközi Sarkvidéki Fórumon tartott beszédében.

1. hét

2013. szeptember 24.

17:45 – A Greenpeace International az imént beszélt a hajó legénységével. Fel kellett készülniük a hajó elhagyására; egyelőre nem tudjuk, hová viszik őket.

16:01 – Vaszilij Guculjak, az Orosz Tudományos Akadémia vezető jogi kutatója és tengerjogi szakértője interjút ad az orosz Vesti FM-nek a kalózkodási vád kapcsán. Guculjak „eltúlzottnak” nevezi a vádat. Olyannyira, hogy nem tartja valószínűnek, hogy ilyen vádat fognak emelni az aktivisták ellen.

Hangfelvétel itt.

14:00 – A hajó még mindig lehorgonyozva áll Murmanszk közelében, és még mindig nem történt hivatalos vádemelés. A Greenpeace követeli, hogy találkozhasson az elfogott aktivistákkal.

10:11 – Az Arctic Sunrise nem messze Murmanszktól megáll és lehorgonyoz. A Greenpeace reagál a lehetséges kalózkodási vádakra.

09:00 – A fedélzeten tartózkodó egyik embernek sikerül telefonos képeket küldenie az Arctic Sunrise-ból.

2013. szeptember 23.

17:32 – Douglas Guilfoyle, a University College London nemzetközi jogi, tengerjogi docensének Twitter-üzenete: „@Patagorda @Greenpeace Véleményem szerint csak is az erőszakos, és egy másik hajó ellen irányuló tüntetés lenne tekinthető kalózkodásnak.”

Blog hasonló jogi helyzetekről (angolul) itt.

11:57Több mint 50 környezetvédő szervezet szólítja fel az orosz hatóságokat a Greenpeace International 30 aktivistájának azonnali szabadon engedésére. Az aktivistákat fegyverekkel őrzik az Arctic Sunrise-on, amelyet Murmanszk felé vontatnak.

06:03 – Stefan Kirchner, a Lappföldi Egyetem alapjogi és emberi jogi vendégprofesszora Twitteren üzen: „#FreeTheArctic30 Oroszország megsértette a nemzetközi jogokat a @gp_sunrise kapcsán, lásd a gyorselemzést: http://bit.ly/1eAXnxm

2013. szeptember 22.

16:35 – Már 72 órája, hogy az orosz hatóságok jogi alap nélkül megszállták az Arctic Sunrise-t.

2013. szeptember 21.

15:45 – Továbbra sincs semmi hír az Arctic Sunrise legénységéről. A Greenpeace International határozottan elutasítja a kalózkodás vádjait. Úgy tűnik, az orosz kormány szalmaszálakba próbál kapaszkodni, hogy igazolja az Arctic Sunrise nemzetközi vizeken történő, nyilvánvalóan illegális elfoglalását.

15:20 – A holland média idézi Geert-Jan Knoopst, a holland Utrechti Egyetem nemzetközi büntetőjogi professzorát:

„Amennyire az általam ismert információk helyesek, az orosz parti őrségnek nem volt joga [a hajó elfoglalásához].”

2013. szeptember 20.

14:01 – Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke (az Arctic Sunrise holland felségjel alatt hajózik) azt mondja, az orosz hatóságoknak fel kellett volna venniük a kapcsolatot Hollandiával, mielőtt a hajó bármilyen megszállását megkísérelték volna.

13:00A Greenpeace reagál egy orosz médiajelentésre, amely arról számol be, hogy a Gazprom Prirazlomnaja fúrótornyának egyik tisztviselője szerint a Greenpeace által a tüntetés során használt túlélőkapszula „hasonlít egy bombára”. Valójában a túlélőkapszula – amelynek az a feladata, hogy melegen tartsa az aktivistákat – 3 méter hosszú és 2 méter széles, élénk színekkel festett, és számos helyen szerepel rajta a Greenpeace logója.

86837_140125.jpg

2013. szeptember 19.

22:16Az orosz állami média arról számol be, hogy az Arctic Sunrise-t az oroszországi Murmanszkba fogják vinni, a Greenpeace ezt másnap megerősíti.

22:00 – Megkezdődik az orosz nagykövetségek előtt tartott első tüntetés az egyesült államokbeli Washingtonban. További 33 országban tartanak hasonló eseményeket világszerte.

16:35 – Jelez az Arctic Sunrise riasztórendszere. A hajóról érkező telefonhívások és üzenetek szerint arról számolnak be, hogy egy helikopter tartózkodik a hajó fölött. Az FSZB ügynökei kötelekkel ereszkednek a fedélzetre. A megszállás az orosz felségvizeken kívül, az Orosz Exkluzív Gazdasági Zónában történt (csak ők végezhetnek gazdasági tevékenységet, de bárki szabadon mozoghat a zónában). Napokig nem jelentik be az akció jogi alapját.

Három embernek majd egy óráig sikerül bezárnia magát a rádiószobába, ahonnan szemtanúkként számolnak be a fejleményekről. Becslésük szerint 15-16 fegyveres ügynök lépett a hajóra, akik a legénység többi részét a helikopter-leszállópályára terelik össze. Sinit és Marcót visszahozták az Arctic Sunrise-ra.

13:30 – A Parti Őrség Marcót és Sinit a „vendégeinek” nevezi, ám nem válaszol kéréseinkre, hogy a Greenpeace vagy egy ügyvéd beszélhessen az aktivistákkal. Amennyire tudjuk, nem történt hivatalos vádemelés.

2013. szeptember 18.

17:28 – Camila, a 21 éves argentin aktivista blogcikkben számol be az eseményekről.

02:34Négy felfújható motorcsónak hagyja el az Arctic Sunrise-t, és az orosz Gazprom olajvállalat Prirazlomnaja fúrótornya felé tart. Az aktivisták megpróbálnak felmászni és állást kiépíteni a fúrótorony külső szerkezetének oldalán, hogy a hamarosan megkezdődő olajfúrások ellen tüntessenek.

Az aktivisták azért vannak ott, hogy békésen tüntessenek a sarkvidéki olajláz ellen, amely súlyos veszélyt jelent az Északi-sarkvidéki környezetre; emellett még több olaj kitermelésével járna, aminek elégetését az emberiség nem engedheti meg magának. A Prirazlomnaja lesz az első olajfúrótorony, amelyik hamarosan meg fogja kezdeni a kereskedelmi célú termelést az Északi-sarkvidék jéggel borított tengerein. A fúrótorony biztonsági kultúrája nevetséges.

Az Orosz Parti Őrség közelben tartózkodó hajója gyorsan reagál az eseményekre, és felfújható motorcsónakokon símaszkos ügynököket küld a helyszínre. Ők igyekeznek felöklelni és felhasítani a Greenpeace felfújható motorcsónakjait, az aktivistákat késekkel és fegyverekkel fenyegetik, és automata fegyverekből figyelmeztető lövéseket adnak le rájuk. Az Arctic Sunrise-on maradó legénység 11 lövést számol, amit a Parti Őrség hajóágyúiból a Greenpeace hajójának orra fölé adnak le.

GP04SRO_1.jpg

A parti őrség letartóztatja, és a hatóság hajóján tartja fogva azt a két aktivistát (Sinit és Marcót), akiknek sikerült feljutniuk a létesítmény oldalára, mielőtt vízágyúkkal és kézifegyverekből leadott lövésekkel visszavonulásra nem kényszerítették őket.

A többi aktivista visszatér az Arctic Sunrise-ra, amely a közelben marad, de soha nem közelíti meg három tengeri mérföldnél jobban a Prirazlomnaját.


Szólj hozzá!

Címkék: börtön olaj sarkvidék Oroszország Gazprom Arctic Sunrise Prirazlomnaja FSZB

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr525530936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása