Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Klímatárgyalások a szénhidrogénlobbi markában

2013.11.18. 19:25 VKaufer

Varsóban a klímatárgyalások első hetében puskaporossá vált a hangulat. Minden okunk megvan arra, hogy feltételezzük: az ENSZ-tárgyalásokat idén a szénhidrogénlobbi vezérli távirányítással.

Japán pénteken bejelentette, hogy visszavonja korábbi kibocsátáscsökkentési vállalásait, és 27-ről 3%-ra csökkenti a 2020-as célkitűzéseit az 1990-es értékekhez képest: vagyis nem kíván egy fűszálat sem keresztbe tenni a következő hét évben. Ausztrália kormánya szerdán egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megszüntetné a megújulókra és a szén-dioxid-kibocsátás 80%-os csökkentésére szánt állami támogatást. Mindehhez pedig Kanada miniszterelnöke gratulált elsőként.

10922167564_4d7dd01620.jpg

A saját régiónkban sem különb a helyzet: a lengyel kormány mást sem tett az elmúlt héten, mint arról biztosította a nemzetközi közvéleményt, hogy esze ágában sincs csökkenteni a következő évtizedekben szénhidrogén-függőségét. A második hetet pedig a lengyel gazdasági miniszter a Szénipari Világszövetséggel közösen megrendezett „Szén és klímaváltozás című konferenciával nyitotta meg.

Mindeközben a többi EU-tagállam, bár hangzatos kijelentéseket tesznek az azonnali cselekvésről, nem hajlandóak érdemi vállalásokkal előállni saját kibocsátáscsökkentési ambícióikat illetően. Az élen egyelőre az Egyesült Királyság áll, 50%-kal, ám ennek jelentős részét atomenergiával kívánja biztosítani, tehát nem igazán áll szándékában az energiaszektor reformját sürgetni, és helyet csinálni az intelligens, megújuló és tiszta energiaforrásoknak a rendszerben.

Németország egyedülálló módon már törvénybe is iktatta az atomenergia kivezetését, ő a legelkötelezettebb tagállam a megújuló energiaforrások támogatása tekintetében is. A koalíciós tárgyalások keretében viszont jelenleg mindössze 40%-os kibocsátáscsökkentésről beszél, ami olyan, mint halottnak a csók: 2030-ig az európai energiatermelés legalább felét megújulók kell hogy biztosítsák ahhoz, hogy az Európai Unió megőrizhesse vezető szerepét, és mércéül szolgálhasson a világ többi fejlett országa számára.

A többi közép- és kelet-európai állam pedig csendben figyeli a fejleményeket: bíznak abban, hogy Lengyelország kiharcolja nekik a status quót, és hogy senki sem áll majd a tárgyalások élére, azonnali cselekvést követelve. A magyar kormány a visegrádi négyek jelenlegi elnökeként már októberben nyíltan a lengyelek álláspontjához csatlakozott; annak ellenére, hogy hazánk szén-dioxid-kibocsátása az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent. (Jelenleg mintegy 40%-kal vagyunk a bázisév szintje alatt.) Magyarország megújulós lehetőségei finoman szólva sincsenek kiaknázva: a benapozottság tekintetében Németországnál is jobbak lehetnénk, amelyik jelenleg az egyik európai „napnagyhatalomnak” számít. A napenergiát a többi megújulóval, főleg a geotermikus energiával kombinálva elérhetnénk, hogy 2050-re az összes energiánk 75%-a megújulókból származzon. (A részletekért lásd tanulmányunkat.)

A lengyel kormány határozott álláspontja azonban nem egyezik a nép akaratával: a lengyelek több mint nyolcvan százaléka fektetne állami támogatásokat a megújulókba, amely az egyetlen valós megoldás, hogy a Fülöp-szigetekihez hasonló katasztrófákat hozó hőmérséklet-emelkedést elkerüljük. A klímaváltozás és az olajkitermelés ellen békésen demonstráló sarkvidéki harmincak még mindig börtönben, az idei klímacsúcsot pedig arcátlanul megszégyeníti az elnökség által befogadott szénipari konferencia. A Greenpeace mai akciójában jogosan tette fel a kérdést: vajon ki uralja ténylegesen a világot? A szénhidrogénipar vagy az emberek?


4 komment

Címkék: politika klíma lengyelország szén megújulók piszkos energia szén-dioxid-kibocsátás kibocsátáscsökkentés COP19

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr345641932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2013.11.19. 20:33:28

Huha, ilyen ferdítést már rég olvastam nállatok.

„Japán pénteken bejelentette, hogy visszavonja korábbi kibocsátáscsökkentési vállalásait, és 27-ről 3%-ra csökkenti a 2020-as célkitűzéseit az 1990-es értékekhez képest: vagyis nem kíván egy fűszálat sem keresztbe tenni a következő hét évben.”

Micsoda? Egy fűszálat nem tesz keresztbe? Ti nem tudjátok mi folyik a világban megújulók terén? Japánban valami eszméletlen nagy megújuló beruházási láz van, fukusima után a földgolyóbis összes országa közül messze ők telepítnek napelemet a legnagyobb értékben. Ma már ott tartanak, hogy 10 GW-nyi (grínpíszesül: 5 paksi atomerőműnyi) naperőmű működik náluk, és őrülten folytatják tovább.

Na erről mit gondoltok? Japán mint az őrült telepíti a megújulókat, de mégse tud oly nagy kibocsátás csökkentést vállalni, mint eddig. Pöttöm paradoxon:)

Apropó, Rohonyi Péterrel mi van? Mostanában nem nagyon lehet látni „keze-nyomát”, őt magát.

Permian 2013.11.20. 09:54:54

@pandava:
Amennyire én tudom, tényleg bejelentették ezt a japánok, mert rájöttek, hogy nem fog menni.
Valóban, a Greenpeace szempontjából az idézőjeles mondat kettőspont utáni része a kérdéses, mert ez mintegy elismeri, hogy a 10+ GW-nyi (5+ paksi erőműnyi) napelemtelepítés az jobban megnézve egy fűszál keresztbe tételének sem minősül.

Ezt én megmondtam volna hamarabb is, ha kérdeznek! :D

calabria007 (törölt) 2013.11.20. 13:16:54

koncentráljatok inkább a városi közlekedéssel kapcsolatos légszennyezésre, ill. zajszennyezésre

(az legalább sok embert érint)

ez a "mentsünk meg a világot meg a jegesmacit" tudományos köntösbe bújtatott "mozgalmi-alarmizmus" felettébb unalmas kezd már lenni...

calabria007 (törölt) 2013.11.20. 13:19:29

"vajon ki uralja ténylegesen a világot?"

erre Lord Valdez kommertárs egyszer már megadta az adekvát választ:)

A világ igazi urai
liberatorium.blog.hu/2012/06/29/a_vilag_igazi_urai
süti beállítások módosítása