Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Betiltanák a növényvédő szereket, de nem lehet?

2014.09.23. 15:54 Greenpeace Magyarország

Egy észak-olaszországi kisváros lakosai most szeptemberben népszavazáson bizonyították, mennyire irtóznak a növényvédő (rovarirtó) szerektől: a szavazók 75%-a támogatta a permetezőszerek jövőbeni betiltását a városban és annak környékén. Az európai sajtó már gratulált a leendő bioszürethez, amikor kiderült, hogy az EU-s szabályozás útját állja az ilyen típusú élelmiszer-önrendelkezésnek.

GP0ADF.jpg

Az Ausztriával és Svájccal határos Dél-Tirol tartományban az alma „helyi aranynak” számít. Egy ötezer fős városka, Malles azonban hosszú ideje tiltakozott gyümölcsligeteik permetezéses művelése ellen, féltve saját maguk és környezetük egészségét. A lakosság ellenérzését alátámasztó szakértői vélemény szerint azon túl, hogy a mérgező vegyszerek a gyümölcs elfogyasztásával az emberi szervezetbe jutnak, a növényvédő szerek kipermetezésekor jelentős mennyiség „célt tévesztve” a környező növényekre, vizekbe és a levegőbe kerül, így károsítva az ültetvények közvetlen szomszédságában található házak, iskolák, sportlétesítmények látogatóinak egészségét. A probléma a helyi méhészeket is súlyosan érintette, mivel a vegyszerekkel való érintkezés a méhállományok tömeges pusztulásához járult hozzá.

A lakossági nyomásra a városvezetés idén népszavazásra bocsátotta az ügyet: a növényvédő permetek teljes betiltását, így a gyümölcsösök biogazdálkodással való művelését a szavazók elsöprő többsége támogatta. Ez a hatalmas eredmény reményt adhatott volna arra, hogy a példaértékű lakossági kezdeményezést követve a szomszédos tartományok után akár Európa-szerte további közösségek induljanak el így az ökológiai gazdálkodás útján.

A remény azonban gyorsan elszállt, amikor egy héttel később az olasz kormánybiztos Dél-Tirol kormányzójának írt levelében jogszerűtlennek minősítette a szavazást, kifogásolva annak tartalmát, valamint a végrehajtás módját. A levél szerint a növényvédő szerek alkalmazásának korlátozása nem tartozik állami döntési jogkörbe, mivel az az Európai Unió kompetenciája. A levél utal arra is, hogy egyik ország vagy állam sem rendelkezik a permetezőszerek általános betiltásához szükséges szakvéleménnyel. Formai hibaként kifogásolja a többnapos szavazás lehetőségét, illetve a szavazólistákkal való egyeztetés állítólagos elmaradását.

Az ökogazdálkodásra való áttérés egészségi és környezeti szempontokon túlmutató előnye lehetne, hogy új kerékpáros és bakancsos túraútvonalak létrejöttével, a biogazdálkodás iránt érdeklődő látogatók bevonzásával helyi szinten élénkül a zöldturizmus. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Mallesban ennek a fejlődésnek, európai szinten pedig a hasonló, zöld szemléletű érdekérvényesítésnek az EU-s szabályozások gátat szabhatnak. Vajon lesz-e folytatása a történetnek?


Szólj hozzá!

Címkék: vegyszer ökogazdálkodás élelmiszer biogazdálkodás önrendelkezés növényvédő növényvédő szer Olaszország EU

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr276724561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása