Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Fukusima 5 – még mindig messze a katasztrófa vége

2016.03.11. 12:16 Greenpeace Magyarország

Írta Shaun Burnie, a németországi Greenpeace egyik vezető nukleáris szakértője.

Öt évvel ezelőtt a Greenpeace Rainbow Warrior hajója a sugárzási szinteket mérte végig a fukusimai partvonal mentén. A hajó most visszatért – fedélzetén Japán volt miniszterelnökével.

122959_210635.jpg

A Rainbow Warrior a megsemmisült Fukusima Daiicsi atomerőmű előtt úszik át.

Skócia ugyan 9000 km távolságra fekszik Japántól, de a két ország között vannak hasonlóságok. A skót partvonal mellett, a folyók medrében és az Ír-tenger vizébe keveredve jelentős mértékű radioaktív szennyeződés található, amely a Föld másik oldaláról származik. Igen, radioaktív szennyeződés — a messzi Japánból.

Az 1970-es évek óta az északnyugat-angliai Sellafield nukleáris újrafeldolgozó üzem feladata a japán reaktorokból érkező használt fűtőanyag feldolgozása. Több mint 4000 tonna kiégett fűtőelemet szállítottak Japánból Sellafieldbe. A fűtőanyagok feladója többek között a TEPCO (a tokiói villamos művek), a Fukusima Daiicsi atomerőmű tulajdonosa.

A sellafieldi újrafeldolgozás eredményeként minden egyes nap 8 millió liter alacsony aktivitású radioaktív hulladék kerül az óceánba. Nem véletlenül nevezték a térséget „Európa legveszélyesebb helyének” – a mezőkön, a talajban és a folyótorkolatban olyan magas a szennyeződés, hogy nukleáris katasztrófaövezetnek számíthatnának.

Az Ír-tenger minden valószínűség szerint bolygónk leginkább sugárszennyezett tengere.

122962_210629.jpg

A Sellafield komplexum (2002).

A Fukusima Daiicsi nukleáris szerencsétlenség mostani 5. évfordulója intő jele annak, hogy legyünk bárhol, legyünk bármilyen messze, a nukleáris energia hatásai egyszerre lokálisak és globálisak.

Emlékszem, amikor 2011. március 11-én a hírekre keltem. Bár otthon voltam, Skóciában, soha nem éreztem még ennyire hozzám közel állónak a japán népet, mint aznap. Miután évtizedeken keresztül dolgoztam a Greenpeace kötelékében a japán nukleáris erőművek ellen folytatott kampányokban, a lelkem mélyén tudtam, hogy egy drámai katasztrófa bekövetkezte csak idő kérdése. Pillanatok alatt özönleni kezdtek a sajtómegkeresések, és jól emlékszem, amikor a BBC World News csatornája élőben interjúvolt meg engem. Épp amikor a konkrét fukusimai kockázatokat részleteztem volna, megszakították az interjút: a kép Japánra váltott, ahol felrobbant a 3-as reaktor.

122960_210633.jpg

Műholdfelvétel mutatja a 2011. március 11-i óceáni földrengés okozta károkat a Fukusima I atomerőműben.

A japán Greenpeace csapatot küldött a fukusimai kitelepítési zónába, hogy független sugárzásmérést végezzenek, és a Rainbow Warrior fedélzetén a teljes testet beborító védőfelszerelésbe bújt kutatók a hajó körül talált tengeri algákból vettek mintákat. Az eredmények sajnos nem cáfoltak rá a várakozásokra — a magas szintű szennyeződésre. Ezt követően rá kellett döbbennünk arra is, hogy a sugárzás akkora területre terjedt ki, hogy Fukusima jelentős részén nem biztonságos az emberi közlekedés.

122961_210631.jpg

A Greenpeace sugárzásmérő csapata algákat elemez a fukusimai partok mellett.

Majd öt év elteltével itt vagyok Japánban, a Rainbow Warrior fedélzetén — ezúttal a közismerten atomellenes korábbi japán miniszterelnökkel, Kan Naoto úrral. Óriási megtiszteltetés hallani, amint leírja a 2011. márciusi baleset első óráit és első napjait, és személyesen számolni be neki a jelenlegi kutatásunkról. Az atomerőmű 2 kilométeres közelébe érve felkavaró, szürreális érzések kerítenek hatalmukba. A fedélzetről láttunk acéltartályokat a bennük lévő több százezer tonna sugárszennyezett vízzel. Láttuk az ideiglenes építmények mögé zárt négy reaktort: így próbálják elérni, hogy legalább a radioaktív anyagok egy része ne jusson ki a légkörbe. A reaktorokban több százezer tonna leolvadt fűtőelem található, és nincs ésszerű elképzelés arra, hogy mit is kellene kezdeni mindezzel.

122958_210637.jpg

A Fukusima Daiicsi atomerőmű a Greenpeace hajója, a Rainbow Warrior fedélzetéről.

De van még egy oka annak, hogy a Rainbow Warrior itt van.

A japán Greenpeace kutatóhajója víz alatti sugárzásméréseket végez a Fukusima Daiicsi atomerőmű 20 kilométeres körzetében, míg a Rainbow Warrior a tágabb helyzet bemutatásában segít. Csakúgy, mint a skóciai otthonom közelében található radioaktív hulladék esetében, a Greenpeace igyekszik alaposabban feltárni a nukleáris energia hatását és jövőbeni kockázatait, különös tekintettel a Fukusima Daiicsi nukleáris balesetére.

A katasztrófa idején Japán miniszterelnökeként szolgáló Kan Naoto úr számára ez az út legalább annyira személyes, mint politikai küldetés. 2011 óta nyilvánosan felszólalt a nukleáris ipar ellen. Több millió japán állampolgár oldalára állt a nukleáris iparággal szemben — éles ellentétben a jelenleg regnáló, „botfülű” Abe kormányzattal, amely elkeseredetten igyekszik megmenteni a válságba került ágazatot. Ez a próbálkozás, amelyet az állampolgárok többsége ellenez, a műszaki, pénzügyi és jogi akadályokról nem is beszélve, a véleményem szerint kudarcra van ítélve.

122957_210639.jpg

Kan Naoto volt japán miniszterelnök a Rainbow Warrior fedélzetén.

De van remény.

Hasonlóan az ország megannyi közösségéhez, akik mindent megtesznek azért, hogy innovatív megújuló energetikai projektekre tudjanak átállni, Kan Naoto is tisztában van vele, hogy a nukleáris energia a múlté. Japánban előretörnek a megújulók. A 2015-ös pénzügyi évben becslések szerint 13 TWh-nyi napenergia-kapacitás került újonnan beépítésre — ez több energiát jelent, mint amit a japán déli részén tavaly újra üzembe helyezett két szendai reaktor termelni képes.

Ha azonban Japán 100%-ban át kíván állni a megújulókra, ambiciózusabb célokat kell kitűznie. Nemet kell mondania az új szénerőmű-beruházásokra, végleg fel kell adnia a korosodó atomreaktorok újraindításának tervét, és el kell hárítania az intézményi és pénzügyi akadályokat a megújuló energia fejlődésének útjából.

Az atomenergia-mentes jövő nem csupán lehetséges, de létfontosságú is. A megújuló energia az egyetlen biztonságos és megbízható energiaforrás a japán nép és az egész világ számára.

(Fordította: Pinczés Bálint.)


1 komment

Címkék: katasztrófa évforduló radioaktív tenger atomenergia szennyezés rainbow warrior fukusima Japán Skócia Sellafield

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr678465000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRodrigó 2016.04.03. 15:47:57

Egy korábbi cikk pontatlanságait elemzik, kérlek vegyétek le ha nincs kijavítva 4,5 év alatt!

www.nyest.hu/hirek/segiteni-nem-tudok-de-libiara-gondolok
süti beállítások módosítása