Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Totális gyomirtó szer a kismamák szervezetében

2017.06.04. 09:29 Greenpeace Magyarország

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg, és mind a tizennégynél kimutatták a növényvédő szer maradványait – közölte az olaszországi fogyasztóvédelmi tesztmagazin, a Salvagente.

gp019h1_low_res_with_credit_line.jpg

Nem is kell ahhoz mezőgazdasági terület közelében élnünk, hogy a legelterjedtebb mezőgazdasági vegyszerek mérgezhessenek. A glifozát ugyanis a városiak és a vidékiek szervezetében egyaránt jelen van. Az olaszországi tesztelésben résztvevő pácienseknél 0,43–3,48 mikrogramm/liter (μg/l) mennyiségű vegyszert találtak. Hogy ez sok vagy kevés, azt nem könnyű megítélni, mert a vizeletben lévő glifozátmennyiségre nem létezik hivatalos határérték, ugyanakkor ivóvíz esetében ez a szám 0,1 mikrogramm/liter (μg/l). Ez azt jelenti, hogy a várandós anyák szervezetében minimum négyszeresét, de egyes esetekben a 34-szeresét mérték annak a glifozátmennyiségnek, amit ivóvízzel bejuttathatna az ember a szervezetébe.

Patrizia Gentilini onkológus a lapnak nyilatkozva elmondta: számos kísérletet végeztek méhlepény- és embrionális sejteken, amelyek kimutatták, hogy a glifozát nekrózist és apoptózist, azaz nem programozott és programozott sejthalált válthat ki. A glifozát amellett, hogy károsítja az örökítőanyagot, az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége) szerint valószínűleg rákkeltő anyag, és a kutatások szerint befolyásolhatja az emberi hormonrendszer működését is.

Hogyan kerülhet glifozát a szervezetünkbe? Felszívódhat például bőrön keresztül, de ez a lehetőség inkább csak a mezőgazdaságban, védőruha nélkül dolgozók esetében merülhet fel. Az emberek nagy része az elfogyasztott élelmiszerrel veszi magához. Tartalmaznak glifozátot például a lisztből készülő termékek, a kenyér, a tészta és a péksütemények, sőt még a hús is. A nagyüzemi állattartásban használt takarmányok 85%-a ugyanis olyan szóját, kukoricát és repcét tartalmaz, amelyet genetikai módosítással ellenállóvá tettek a glifozáttal szemben. Ezeket a táblákat kifejezetten azért permetezik glifozáttal, mert így minden más növény elpusztul: csak a génmódosított haszonnövény marad meg. A vegyszer végül a takarmánynövényekből az állatokba, az állatokból pedig a húst fogyasztó emberek szervezetébe kerül.

A glifozát további engedélyezéséről heteken belül dönthet az Európai Bizottság. Ezt most befolyásolhatjuk! A Greenpeace egész Európában, így Magyarországon is felhívja az emberek figyelmét a totális gyomirtó szer veszélyeire.

Írd alá te is az európai állampolgári kezdeményezést a glifozát betiltásáért!

 


Szólj hozzá!

Címkék: egészség mezőgazdaság vegyszer élelmiszer vegyi anyagok glifozát Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr6312562633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása