Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hajrá, római-parti fák! Nem adjuk fel

2017.06.15. 18:52 Greenpeace Magyarország

Írta: Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse.

Az árvízvédelem komoly dolog, és sok mindent alaposan meg kell vizsgálni. Hol van a legjobb helye a gátnak, hogyan véd a legjobban? Milyen fajta gát legyen? Mennyibe kerül? Milyen környezeti és társadalmi hatásai vannak a beruházásnak? Hogyan hat a természetes élővilágra? Ezek alapvető kérdéseknek számítanak, és komoly, szakértői válaszokat igényelnek. Ennek ellenére tegnap a Fővárosi Közgyűlés ismét úgy hozott döntést a Római-part sorsáról, hogy megválaszolatlanul hagyta ezeket a kérdéseket. Beszámolónk a Fővárosi Közgyűlés június 14-i üléséről, ahol személyesen is ott voltunk.

copy_of_20170614_092820.jpg

55 ezer ember lakik a Csillaghegyi-öblözetben. Van tapasztalatuk a korábbi áradásokról, ismerik a környéket, van véleményük arról, hogyan lenne a leghatékonyabb az árvízi védekezés. Nyilván, hiszen érintettek: a saját érdekük, hogy tisztában legyenek a helyzettel. Ezért azt gondolhatnánk, a fővárosi képviselők komolyan figyelembe is veszik, mit mondanak – főleg ha már az a dolguk, hogy a fővárosi embereket képviseljék. Vagy hogy a döntéshozók szakértőket is bevonnak, és sok-sok hónapot szánnak arra, hogy minden fontos információt begyűjtsenek. Végül pedig alaposan mérlegelnek, és megalapozott döntést hoznak a részletes információk alapján. Tegnap ismét kiderült: ez még sincs így.

A Fővárosi Közgyűlés június 14-i ülésén a 3. napirendi pont foglalkozott a római-parti mobil árvízvédelmi fallal. Kiderült: bármit is mond a lakosság és megannyi szakértő, a képviselők nagy része a Római-parton, közvetlenül a Duna-parton akar mobil árvízvédelmi falat építtetni – még akkor is, ha nem ismeri a részletes terveket és a projekt költségvetését sem.

A Római-parttal kapcsolatos napirendi pont tétje az volt: felkérik-e a főpolgármestert, hogy elindítsa az árvízvédelmi fal megépítéséhez szükséges engedélyezési eljárást. Tarlós István főpolgármester korábbi, június 2-i sajtótájékoztatóján elmondta: a júniusi közgyűlés után meg kell indítani a környezetvédelmi engedélyezési eljárást, aztán, amint lehet, a vízjogi engedélyezést, majd az építésügyi hatósági eljárást, végül valahova beillesztve fakivágási engedélyt kell kapniuk.

Holott a Római-parton a part menti fák és a Dunával való közvetlen kapcsolat élményét több ezer budapesti lakos élvezi nap mint nap. A Római-part környékén élők közül pedig nagyon sokan ellenzik a beruházást. Egy aktív csoportjuk a tegnapi közgyűlésen is ott volt, hogy eljuttassa a sajtónak és a fővárosi képviselőknek a helyi lakosok önkéntes munkájával írt és szerkesztett, 15 ezres példányszámú Hello Római – Lángos vagy beton című újságjuk első számát, melynek célja, hogy a beruházás kockázatairól nyújtson hiteles tájékoztatást.

Az egyszerű állampolgár ugyanis nem tudhatja pontosan mikor, milyen engedélyezés folyik, mert nem csak bonyolult a folyamat, de a beruházás kiemelt állami beruházás lévén számos jogszabálynak nem kell, hogy megfeleljen, illetve különleges szabályok vonatkoznak rá.

Elszomorító, hogy noha egyes képviselők (Karácsony Gergely, Csárdi Antal, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba) teljesen jogos kérdéseket tettek fel, a főváros vezetése és a tervezők egyetlen esetben sem adtak azokra érdemi választ. Néhány ilyen alapvető kérdés:

  • Miért csak kevesebb mint 24 órával az ülés előtt kapták meg a képviselők az előterjesztést?
  • Készen van-e a létesítmény műszaki terve?
  • Mennyibe fog kerülni a beruházás?
  • Miért nem kaptak a képviselők kockázatkezelési tervet?
  • Miért szerepel az egyik dokumentumban, hogy a Nánási út–Királyok útján biztonságosabb árvízi védekezést lehet folytatni, mint a parton? Ha így van, akkor miért nem oda építenek gátat?
  • Miért akarják elindítani az engedélyeztetést, ha a terv ilyen készültségi szinten van?

Ezek a kérdések mind megválaszolatlanul maradtak.

A testület végül szavazott: 18 igennel, 4 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett felkérte Tarlós Istvánt az engedélyezési eljárások megindítására.

A Greenpeace Magyarország azonban nem adja fel! Tovább fogunk dolgozni azért, hogy a helyi lakosok és a Duna-parti fövenyes zöldterület is megfelelő védelmet kapjanak. A Római-part nagy érték: óvjuk meg a város többi zöldterületével együtt! http://greenpeace.hu/zoldterulet


Szólj hozzá!

Címkék: fák zöldfelület zöldterület Tarlós István Budapest Duna Római-part Fővárosi Közgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr612598669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása