Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zöldebb és tisztább Budapestet! Mi így látjuk a jövő fővárosát

2017.08.16. 19:32 Greenpeace Magyarország

Új közparkok, zöldtetők, a meglévő zöldterületek szigorú védelme, közösségi tervezés, szennyező anyagoktól mentes tiszta környezet, javuló levegőminőség, megújuló energiaforrások támogatása. Mi így látjuk a jövő Budapestjét! Összegyűjtöttük, milyen konkrét lépésekkel lehetne biztosítani azt, hogy Budapest az elkövetkező négy évben érdemi előrelépéseket tegyen. Bízunk abban, hogy a Főváros meghallja a javaslatainkat, mert a budapestiek is megérdemlik, hogy élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessenek!

_mg_7734.jpg

 

Részletes szakmai véleményünket a Budapest Környezeti Program 2021 stratégiai dokumentumról itt olvashatod.

Zöldebb várost, új közparkokat!

A városi zöldfelületek nem csak szemet gyönyörködtető, kellemes látványként szolgálnak, de számos “ökológiai szolgáltatást” is nyújtanak. Gondoljunk csak a kánikula idején jelentkező hőszigethatás elleni küzdelemben nyújtott fontos szerepükre: ki az, aki a hőségben a belvárosi betonrengeteg helyett ne a Városligetet választaná?

Emellett a levegőminőség is jelentősen javul a fákkal borított területek közelében: többek között csökken a felsőlégúti megbetegedésekért felelős szállópor mennyisége. A fasorok, közparkok és közkertek tehát hatékonyan tudják javítani a városi szmogos levegő minőségét.

A fáknak fontos szerepük van abban is, hogy alkalmazkodni tudjunk – a klímaváltozás következtében – egyre szélsőségesebb csapadékeloszláshoz. A lebetonozott felületek nem képesek felszívni a hirtelen lezúduló csapadékot, így a rövid idő alatt, nagy mennyiségben lehulló eső nem tud elfolyni, fennakadásokat okoz és terheli a csatornarendszert. Ezzel szemben a növényekkel borított felületek képesek az esővíz azonnali hasznosítására.

A fent felsorolt előnyök nem csak eszmei vagy környezeti értelemben mutatkoznak meg: bizonyított tény, hogy a zöldfelületben gazdag területek környékén lévő ingatlanok értéke magasabb, sőt a városfejlesztés során újonnan kialakított zöldfelületek is feltornásszák az árakat.

Mindezek miatt azt javasoljuk a Fővárosnak, hogy részesítse kiemelt védelemben a már meglévő zöldfelületeinket és teljes értékű zöldterületeinket, továbbá – száz év után először – fogjon új közparkok és közkertek kialakításába!

A városlakók életminőségének javulásához elengedhetetlen az olyan értékes parkok védelme, mint a Városliget, a Népliget, a Margitsziget vagy a Római-part. Ezek folyamatos karbantartása, növényeinek megfelelő gondozása és fejlesztése a mindenkori budapesti önkormányzat kiemelt feladata. Az ilyen és ehhez hasonló fontosságú zöldterületeken új ingatlanok építése vagy a fákat veszélyeztető beruházások engedélyezése megengedhetetlen. Ezeket a kikapcsolódást, rekreációt nyújtó területeket meg kell őrizni közparkként, a zöldfelületek folyamatos növelésével és fejlesztésével.

_mg_7739.jpg

Ha érdekel 11 pontos javaslatcsomagunk, melyet a magyar nagyvárosok vezetőinek küldtünk a zöldterületek védelme érdekében, kattints ide!

Tisztább, méregmentes fővárost!

Azon dolgozunk, hogy Budapesten a jövőben ne fordulhasson elő az Illatos úti veszélyeshulladék-telephez hasonló szennyezés! Az illegális lerakónál életveszélyes vegyszerek tömkelege szennyezte nap mint nap a környéken élők levegőjét, talajvizét és talaját – nem hiába váltott ki hatalmas felháborodást, amikor felhívtuk a közvélemény figyelmét az ott található állapotokra. Sajnos azonban ez a történet csak egy a sok közül: rengeteg olyan, komoly kockázatot jelentő veszélyeshulladék-lerakó ismert – a városvezetés számára is –, amelyeket azonnal fel kell számolni, hiszen közvetlen veszélyt jelentenek a városlakók egészségére. Sürgetjük azt is, hogy rendszerszintű kutatás során mérjék fel, hol találhatóak még ilyen „időzített bombák” a városban, hiszen a már ismertek mellett rengeteg hasonló – még feltáratlan – telep szennyezheti a városlakók környezetét.

Tisztább, egészségesebb levegőt – zöldítsük a fűtést és a közlekedést!

Az emberi egészséget károsító részecske-légszennyezés forrásait sürgősen és hatékonyan szabályozni kell! Fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel, lignitégetéssel és a nedves fa árusításával szemben, hisz ezek rendkívüli módon szennyezik, elsősorban a kistelepüléseink levegőjét. A szociális tűzifaprogramok bevezetése mellett javasoljuk tájékoztató kampányok elindítását. Hosszú távú megoldást csak a hatékony és tiszta energiafelhasználás jelenthet, ezért támogatni kell a megújuló energiaforrások felhasználását és az energiahatékonysági beruházásokat.

Tegyünk végre a fővárosi közlekedés légszennyezése ellen! Itt az ideje, hogy fellépjünk a rendkívüli mértékű károsanyagkibocsátásért felelős dízeljárművek szennyezése ellen. Területi korlátozásokkal, különadókkal vagy más gazdasági intézkedésekkel tartsuk távol a legsűrűbben lakott területeinktől a reszecskeszűrő nélküli és az EURO4 besorolásnál rosszabb járműveket (Németországban már láthatunk erre példákat).

Energetikai korszerűsítéssel és megújulókkal a klímaváltozás ellen!

Hazánk legnépesebb városának kiemelt szerepe kell legyen az éghajlatvédelemben, hiszen itt tudunk igazán nagy lépéseket tenni a klímaváltozás ellen. Arra bíztatjuk a városvezetést, hogy 2021-ig tűzzenek ki ambíciózus kibocsátáscsökkentési célokat, és a Főváros kezdjen el koordináltan, rendszerszinten foglalkozni a klímaváltozással kapcsolatos feladatokkal.

gp01v8m.jpg

Itt az ideje az ingatlanállomány energetikai korszerűsítésének! Ezzel jelentősen csökkenthető lenne a főváros ökológiai lábnyoma. A lakossági fejlesztések mellett a főváros tulajdonában lévő ingatlanok energetikai felújítására is szükség van. Utóbbival ráadásul az önkormányzati épületek – közpénzből finanszírozott – fenntartási költsége is jelentősen csökkenne. Emellett fontos lenne, hogy a főváros az energiahatékonyság anyagi és klímavédelmi szempontjaira is kiterjedő energetikai szemléletformálást is nyújtson a lakosságnak, hogy ezzel is segítse a megfelelő beruházások létrejöttét.

Tegyünk együtt azért, hogy szépen karbantarott zöldterületek, új közparkok és közkertek, egészségkárosító anyagoktól mentes környezet, fejlett közösségi közlekedés és kerékpáros kultúra, jó levegőminőség és a megújuló energiák használata jellemezze Budapestet 2021-ben!

Írd alá te is a zöldterületek védelmében indított kiáltványunkat, melyhez már több mint tizenötezren csatlakoztak! 

Ha anyagilag is tudod támogatni városaink zöldítését, csatlakozz A jövő zöld városa-kampányunkhoz!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr8512756114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása