Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Első napok

2009.12.08. 17:30 Greenpeace

Sziasztok, nem is tudom, hol kezdjem… Őrület, ami itt van. Túl vagyunk a konferencia első napjain. Az abszolút sűrű hétvégénket egy nagy, össznépi Greenpeace-es találkozóval zártuk vasárnap este, az itteni, ideiglenes „warehouse”-ban, ahol legalább 200 aktivista, 50 kampányos, 50 médiás, és a Greenpeace vezetői gyűltek össze. Nagyon inspiráló volt a hangulat, pláne, amikor Kumi Naidoo is megérkezett, és beszédet mondott nekünk (vasárnap Brüsszelben egyébként 15.000 ember előtt beszélt Brüsszelben egy klímaváltozás elleni tüntetésen). Fantasztikus érzés volt, hogy nem vagyunk egyedül. Egy hatalmas, globális csapat részesei lehetünk, ahol minden egyes dolgozó és aktivista azért küzd, hogy jobb legyen a világ.

Azt éreztem Kumi, és a többiek beszéde alatt, hogy igen, ez az! Mi vagyunk a Greenpeace, a világ legnagyobb és legerősebb környezetvédelmi szervezete, ami bármit el tud érni, bármit. És igen, még nem borítékolható semmi a konferencia kimenetelét illetően, nap mint nap újabb hírek röppennek fel arról, hogy melyik ország, mennyi kibocsátás-csökkentést vállal, tehát egészen az utolsó napig él a remény, hogy egy valóban erős, igazságos és jogilag kötelező érvényű megállapodás születik a két hét végén.
 
 
 

A hétfői nap a plenáris megnyitókkal telt főleg. Az UNFCCC (ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye) égisze alatt 6 különböző szálon fognak futni a tárgyalások a két hét alatt.
 
 
Ez a hat pedig a következő:
1. a COP (Conference of the Parties), amely a keretegyezmény részes feleinek találkozója;
2. a CMP (Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol), ami a Kiotói Jegyzőkönyvet aláíró országok találkozója (ez természetesen egy szűkebb kategória, mint az előző, hiszen az USA ennek nem, de az előbbinek pl. tagja);
3. a SBSTA (Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice), amely a döntések tudományos, műszaki előkészítéséért felel;
4. az SBI (Subsidiary Body for Implementation), amelynek ugyancsak döntés-előkészítő szerepe van, de főleg gyakorlati és implementációs szempontból;
5. az AWG-KP (Ad Hoc Working Group on Further Commitments for Annex I Parties under the Kyoto Protocol), amely a Kiotói Jegyzőkönyvben érdekelt fejlett országok munkacsoportja, és a Kiotói Jegyzőkönyv továbbfejlesztésével foglalkozik;
6. az AWG-LCA (Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action), amely a hosszú távú együttműködéssel foglalkozik, nem mellesleg ennek keretén belül tárgyalnak az új jegyzőkönyvről az országok!

Szóval nem éppen könnyen átláthatóak a folyamatok. És hát nem segít az sem, hogy a konferenciaközpont már most teljesen tele van emberrel a világ minden tájáról. Kormánydelegációk, civil szervezetek és kormányközi szervezetek képviselői rohangálnak fel s alá (állítólag majdnem 30.000 ember regisztrált résztvevőre számítanak).
 

 

Egyébként pedig izzik a levegő. Már ha csak kilépsz az ajtón, akkor is érzed, hogy valami készül… Fantasztikus. Nem tudom, hogy volt-e valaha ehhez fogható, ennyire globális esemény, de most úgy tűnik, soha nem látott számú ember fogott össze egy ügyért…


Szólj hozzá!

Címkék: klíma aktivizmus koppenhága kumi naidoo

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr721778600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása