Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ki mérgezzen, ha nem a katasztrófavédelem?

2010.03.27. 20:23 Zöld_Dani

Két hete lakossági bejelentést kaptunk, hogy Lillafüred fölött, a Szinva patak habzik és döglött pisztrángok úsznak a tetején. Kimentünk, megnéztük mi történt. Nagyon úgy néz ki, hogy a helyi katasztrófavédelem szórt egy erősen mérgező anyagot, klórmészt a patakba. Ami nagyon bizarr, de biztos, hogy őket kell első sorban kicsontozni ezért?

 

Két hete lakossági bejelentést kaptunk, hogy Lillafüred fölött, a Szinva patak habzik és döglött pisztrángok úsznak a tetején. Kimentünk, megnéztük mi történt. A nagy tiszai ciánszennyezés újrajátszásáról szó sincs, de egy szép darabon, úgy néz ki, minden fejlettebb élőlény kipusztult: halak, csigák, rákok. Rövid idő alatt meg lehetett találni a vélhető helyszínt is: a helyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság területénél fehér por volt szétszórva, java a patakba vezető vízfolyásba. Mintát vettünk, s a labor megállapította: klórmész, nagyon erősen lúgos, mérgező anyag. Amellett, hogy nagyon mérgező, gyorsan le is bomlik, ami azért jó, mert nem pusztított hosszan, viszont pár nappal később már nagyon nehéz kimutatni.

A katasztrófavédelem, amelynek a gyors reagálás mégiscsak dolga, két héttel a történtek után még nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy szerintük mi történt: valaki feltörte a raktárt és vandálkodott? Részeg volt az éjjeliőr és Holle anyót játszott? Selejteztek, és hiába vártak az IFA-ra, hogy elszállítsa?

Azért mielőtt nagyon belemerülnénk az anyázásba, érdemes észrevenni: az eset rávilágít arra, hogy az állami szervek kivéreztetése, legatyásítása önmagában elegendő kockázatot jelent,  hogy ha a katasztrófavédelemnek, az ellenőrző szerveknek nincs kapacitásuk a rájuk bízott feladatok elvégzésére, a munkájuk megfelelő biztonsággal való elvégzésére, akkor az ilyen esetek a legjobb szándékú és képességű vezetők és munkatársak alatt is bekövetkeznek.

S ebben az esetben nem is rajtuk van a nagy mennyiségű elverendő por.

 

 


1 komment

Címkék: egészség víz vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr161873627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GP-gépház 2010.03.28. 15:56:05

Elvileg ma este az RTL hiradójában lesz a téma, és a Blikk is ráfordult.
süti beállítások módosítása