Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Gyanús pénzből dilettánsok

2010.04.01. 07:56 Greenpeace

Szentgyörgyi Zsuzsa igen termékeny publicista, nemrég a sokadik cikkében, ezúttal a Népszavában féltette az országot a környezetvédő szervezetektől. Részben a "szakértőkkel" szembe állítva a mitugrász dilettánsok seregét, részben pedig pénzügyi hátterükről sejtet gyanús dolgokat: "miből telik vajon a happeningekre, a távoli utazásokra?"

Vay Márton a Népszava tegnapi számában tett egy kísérletet a megnyugtatására.

A zöldek azért válhattak napjainkra a világ civilizált felében a közgondolkodás meghatározó szereplőivé, mert igen jó szakértői bázisra támaszkodhatnak. Ez többnyire nem saját: vannak mindenféle független kutatóintézetek, tudományos akadémiák, akik ahogy súlyosbodik az ökológiai válság, úgy jutnak egyre gyakrabban a zöld szervezetek álláspontját, megoldási javaslatait alátámasztó megállapításokra. Ezek nem a zöldek házi intézetei, hanem színtelen szereplők, akik hol így, hol úgy látják a dolgokat. Nincs ezzel semmi baj.

Aztán vannak olyan tudósok is, akik az egyik oldalon állnak. Vannak, akik elkötelezett zöldként nyúlnak témákhoz, vagy a zöldek megrendelésére dolgoznak időnként. A Greenpeace is számos kutatóintézettől rendel anyagokat, és maga is számos tudós testületnek dolgozik be. Ugyanez megvan a túloldalon is: bőven dolgoznak olyan tanszékek, intézetek, melyek például rendszeres megrendeléseik miatt függenek a környezetpusztító iparágak egyes szerepelőitől. Amiket ők adnak ki kezükből, az rendszerint az ő kenyéradóik érdekeit szolgálja.

Ez így nagyjából tiszta helyzet.

Az nincsen rendben, amikor a zöld szervezetekkel szemben álló szószólók úgy csinálnak, mintha ők lennének a szakértők, és velük szemben a nyilvánvalóan dilettáns, tájékozatlan, naiv zöldek állnak. Na ez az, ami hazugság. Konkrét és nagyon jellemző példa az atomenergia körüli vita. Itt jellemzően az atomfizikusok szoktak a "szakértőkként" szerepelni. Az atomfizikusok abban szakértők, hogy miként lehet a maghasadásból energiát termelni, s ez ügyben eszemben sincs kétségbe vonni kompetenciájukat. De a kérdés, miszerint akarja-e vállalni egy ország az atomenergiával járó kockázatokat, jóval komplexebb. A zöldek egyrészt úgy vizsgálják a kérdést, hogy közben nem függenek sem az atomerőművektől, sem konkurenseitől, másrészt bőven vonnak be számos területről szakértőket, akik az ország energiapolitikai rendszerét munkahely-teremtési, energetikai, klímavédelmi, levegőminőségi, nyersanyag-használati szempontokból vizsgálják. Nagyságrendileg nagyobb merítés és több szempont alapján formáltak és formálnak véleményt, mint a villamosmérnökök és atomfizikusok, sokkal kevesebb közvetlen érintettség, befolyásoló tényező mellett.

Jó példa erre a Greenpeace Energiaforradalom című tanulmánya. Először azt mondták, teljesen elrugaszkodtunk a valóságtól, amikor a megújulókban rejlő lehetőségeket vettük számba, aztán idővel a többi, nem zöld kutatóintézet becslései sorra követni kezdték a mi számainkat.

S hogy mindezt a szörnyűséget miből műveljük? Az általam ismert valamennyi zöld szervezet közhasznú szervezet, így könyvelése nyilvános. Jórészük pályázati pénzekből dolgozik, ami nehéz mesterség, de rendjén van: a civilizált nyugat úgy döntött, hogy állampolgárainak önszerveződése, érdekvédelme, az állam egészséges immunrendszere, biztonsági fékeinek működése megér egy kis támogatást. Amit felhasználva, sokszoros értékű hozzátett önkéntes munkával, önkizsákmányolással dolgoznak azért, hogy a magukat természetesen ma már szintén környezetvédőnek tekintő "szakértők" ne betonozzanak le mindent.
Az egyetlen konkrétumként megemlített Greenpeace pedig kizárólag magánszemélyek - vagy azok alapítványának adományait fogadja el. Világszerte több mint hárommillió ember, Magyarországról pedig 43 ezer fő legitimálja tevékenységünket támogatásával, nem számítva az SZJA 1 százalékot felajánlókat. Munkatársunk pedig azért mondta, hogy nem publikus a támogatók kiléte, mert a vonatkozó adatvédelmi törvények erre köteleznek minket, nem azért, mert titkolni valónk volna.

Nagyon komoly és őszinte javaslatom Szentgyörgyi Zsuzsa számára: üljünk le személyesen. Talán ki fog derülni, hogy nem elborult és naiv dilettánsok a zöldek, akik nem Bős-Nagymarosi erőművel, hanem anélkül képzelik el a környezetvédelmet, és meg fog lepődni, mekkora csomag olyan tanulmányt és nemzetközi elismertségű szakértői anyagot fogunk a kezébe nyomni, melyek nézeteink realitását bizonyítják.

Nem véletlen, hogy egyre több ember támogatja a zöldeket. Az idő nekünk dolgozik.

 

Vay Márton a szerző a Greenpeace sajtószóvivője 

A cikk az eredeti helyen is megtalálható.


1 komment

Címkék: kommunikáció ostobaság megmondás sajtószemle vay antizöldek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr691885993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.04.03. 11:51:38

2008-as konferencia a megújuló energiaforrásokról Szanyi Tibor országgyűlési képviselő részvételével:
www.youtube.com/watch?v=_190MEDYoFU&feature=related
Vajon mit sikerült a célokból elérni? :-(

28,9 milliárd bevétel volt az eladott CO2 kvótákból. Hova lett? Valóban szigeteléses beruházásokba került az összeg?
www.youtube.com/watch?v=psL3Zrzg3xo&feature=related
süti beállítások módosítása