Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kampány az újrahasznosított termékekért az egyetemeken

2010.04.24. 08:05 hajnalvica

Kapva az alkalmon, a pécsiek greenpeace-esek belevágtak az újrahasznosított papír, írószerek, termékek ismeretterjesztésébe az egyetem hallgatói, tanárai és munkatársai számára.

A szervezést nem bonyolítottuk túl. Okulva a tavalyi kissé zagyva és sok emberes kampányunkból a Bölcsészettudományi Karon. Idén Norbi úgy döntött, hogy a Jogi kar lesz az első célpontunk. A szervezés oroszlánrésze csupán annyiból állt, hogy a kari ügyeletes igazgatótól (aki később bizalommal fordult hozzánk némi Gp-s matricáért) engedélyt kér, hogy 2 napon át reggel 10-től délután 15 óráig kampányolhassunk az iskola bejáratánál.

Zita segítségével kiküldtük a pécsi aktivistáknak a levelet, hogy lehet jelentkezni nálunk valamelyik napra segédkezni. Az időpont sokaknak nem volt jó és sajnos a levél is későn ment ki, így ketten maradtunk. Kezdeti elkeseredettségünk ellenére azonban rájöttünk ennél jobban nem is alakulhatott volna. Bőven elegen voltunk ketten is (bár fényképeket nehéz volt készíteni), s így legalább nem unatkoztunk. Jó hír a többiek elviekben szerveznek egy következő időpontot és helyszínt a kampány folytatásaként.

Elérkezett az első nap. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű. Ismerve a jogi kar hallgatóinak mentalitását és a fiatalok érdektelenségét. Megegyeztünk hát, hogy nem fogjuk lasszóval kergetni az embereket, annak mondunk el részletes információkat, aki odajön az asztalunkhoz és érdeklődik. Időben érkeztünk. Felállítottunk két asztalt és széket magunknak. Kitettük a szóróanyagot, a Gp feliratot és uzsgyi, úgy egy órán belül meg is jelentek első érdeklődőink. Az első nap még nem nagyon mertek odajönni az emberek. Sok volt az ismerős, sok tanár is odajött, akiktől információkat kaptunk a tanszékek papír és irodai beszerzésének menetét illetően. Nem is olyan egyszerű mint gondolnánk. A közbeszerzés ugyanis sok jó dolgot ellehetetlenít. Továbbá a kevésbé "zöld" érzületű tanszékvezetők érdeke a rettenet sok papírhasználat miatt kimerül abban, hogy a legolcsóbb vagy akciós termékeket vásárolják meg. Ha ebbe beleesik az újrapapír, akkor nagy hurrá van, máskülönben sima mezei papír végzi zh-k, levelek, nyomtatandó anyagok alapanyagaként.


A diákok érdeklődőek voltak és volt, aki nekünk is mondott pár új dolgot, illetve sokan érdeklődtek magáról a szervezetről és a tevékenységünkről is a kampány mellett. Rögtön az első nap sikerült két új embert megnyernünk magunknak, akik csatlakoztak is a szervezethez. Ők rendkívül lelkesek voltak és úgy gondolom a későbbiek során is találkozunk még velük.

A standunk jól nézett ki, két padra tettük ki a szóróanyagokat, és a bemutatni kívánt tollakat, ceruzákat, lapokat, füzeteket. Ezeket még saját darabokkal is kiegészítettük. Sokan voltak akik már tudtak valamicskét a dologról, így a legnagyobb jdonságot a jelzések jelentették. Igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy milyen jelzésekre( Fsc, Der Blaue Angel....stb.) figyelhetnek oda a mindennapok során. Sokszor hozzátettük, hogy ezek megtalálhatók WC-papíron (Lovely rózsaszín), egyéb fa-bútorokon (nálunk otthon a kerti bútor és a fésűm is Fsc-s).

Továbbá kint volt a laptopom is, és folyamatosan erdős kisfilmeket vetítettünk, a második napon már a jelenlegi Killer (Kit Kat) kampány képei és kisvideó is mentek figyelemfelkeltés céljából. Sajnos nem sikerült sokat fényképezni, mint már említettem, mert általában pont egyszerre foglaltak le minket.

Jó tanács a többieknek, sokkal bátrabbak a diákok, ha már áll valaki az asztaloknál és nem nekik "kell" elsőként odalépni. Nem tudom miért van ez az érzés emberekben, de a nyájhatás él. Ha egyvalaki ott van, többen is megjelennek majd.

A 2. nap mégjobban és gördülékenyebben folyt mint az első. Szinte nem telt el úgy egy fél óra, hogy ne beszélgettünk volna 4-5 emberrel. Bátrabbak voltak és érdeklődőbbek. Még többen jelentkeztek a Gp csapat tagjának, több információt kaptunk tanároktól, ők is érdeklődtek az otthoni környezetkímélőbb tevékenységekről is, mit tehetnek a konyhában, szobában, hogy kevésbé terheljék a környezetet.

Alapvetően tehát mindkét nap sikeresnek bizonyult. Legkelendőbbek a naptárak, matricák voltak. Nagy alakú Greenpeace füzetet az kapott, aki tagnak jelentkezett. Emellett számos embernek ajánlottuk a greenpeace.hu-t, és a blogot is.

Reméljük, hogy a közeljövőben az orvosi karon is megrendezésre kerül a kampány. Hajrá! Sok sikert kívánunk az ország többi egyetemén szorgoskodó aktivistáknak!
 


1 komment

Címkék: egyetem erdő papír aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr271945932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2010.05.01. 11:22:05

Egy pécsi jogikaros is megemlíti a tevékenységet blogjában, köszi Tikopia!

tikopia.freeblog.hu/archives/2010/04/28/A_pecsi_jogaszok_a_papir_es_a_Greenpeace/
süti beállítások módosítása