Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Aktivisták a vörös szőnyegen

2010.06.28. 09:57 Schmidt Gergő

A koppenhágai klímacsúcs szomorú eredményekkel ugyan, de véget ért gondolhatnák a legtöbben, azonban nem ez a helyzet kilenc Greenpeace aktivista számára, akiknek még idén újra meg kell jelenniük a dán bíróságon, hogy békés demonstrációjukért felelősségre vonják őket.

A nemzetközi sajtóban Red Carpet – azaz a vörös szőnyeg – aktivistáiként ismerté vált kilenc önkéntes már eddig is húsz napot töltött a börtönben azért, mert figyelemfelhívó transzparenseikkel megzavarták a kormányfők díszvacsorájának nyugalmát.

De mi is történt, ami indokolta ezt az aránytalan reakciót, és hosszan tartó előzetes letartóztatást, ami – ahogy Richard Harvey brit emberjogi ügyvéd mondta –, valószínűleg sérti a nemzetközi megállapodásokat is?

2009. december 17-én, mikor a magas rangú kormányhivatalnokok sorra érkeztek a fényűző bankettre – ünnepelni a... mit is?? - egy látszatra az övékkel megegyező fekete limuzinos konvoj is csatlakozott hozzájuk, és csakúgy mint a többi, sorra átjutott minden biztonsági zónán. Ez utóbbiak azonban kakukktojásnak bizonyultak, rendszámukon a 007-es felirattal, tetejükön pedig a Greenpeace által - az interneten kb. 2000 Ft-ért - beszerzett megkülönbözetőjelzéssel, utasterükben pedig négy aktivistával értek célba.

A főszerepet egy vörös estélyiben előlépő hölgy és egy már őszülő, öltönyös úr játszotta, mondanunk sem kell, senki sem gondolta, hogy egy környezetvédő szervezetet képviselnek. Mior azonban – közvetlenül Hillary Clinton amerikai külügyminiszter után – a díszterembe léptek, mind a ketten kibontották az addig elrejtett bannereket, amiken a ,,Politikusok beszélnek, a vezetők cselekednek” felirat volt olvasható. Ezután mint sejthető a biztonságiak hamar közbeléptek, és az önkénteseket elvitették a helyszínről.

Ezzel akár véget is érhetne a történetünk, hiszen a ,,rendbontók” immár nem zavarhatják a díszes vendégsereg nyugalmát, még ha néhányukban – túlzó optimizmus!? - fel is merül a kérdés: ,,Vajon én politikus vagy vezető legyek?”.

De nem, sajnos ennyivel nem ért véget az ügy. A dán hatóságok, akiket minden bizonnyal különösen érzékenyen érintett, hogy ennyi magas rangú kormánytag előtt kapták a fricskát, tettek róla, hogy a karácsonyt is börtönben, családjuktól távol töltsék az önkéntesek. A húsz napos előzetes letartóztatás egy erőszakmentes demonstrációért súlyos, és aránytalan büntetés volt, ami felkeltette a nemzetközi közvélemény figyelmét, nem is beszélve a már addig is alkalmazott indoklás nélküli letartóztatásokról, amiket az új, bizarr rendszabályok lehetővé tettek.

A „vörös szőnyeg” aktivistái azonban még most sincsenek biztonságban a további felelősségre vonásoktól, hiszen Dániát csak annak az ígéretnek a fejében hagyhatták el, hogy az idén esedékes tárgyalásukra visszatérnek, hogy a bíróság döntsön a büntetésükről.

A tárgyalás időpontja már közeleg, és a kilenc – négy résztvevő és öt segítőjük – Greenpeace aktivistának minden segítségünkre szüksége lesz – levelek, demonstráció stb. formájában -, hogy elkerüljenek egy újabb értelmetlen és aránytalan ítéletet.

A „tokiói kettős” és a „vörös szőnyeg”aktivistáinak megsegítése nem csak azért fontos, mert értünk mindannyiunkért vállaltak kockázatot, hanem azért is, hogy megakadályozzuk, egy olyan nemzetközi gyakorlat kialakulását, aminek alapján világszerte békés demonstrálókat börtönözhetnek be kedvük szerint a kormányok.

 

Kapcsolódó videók:

 - Story of the Red Carpet

 - Meet Nora: Red Carpet Climate

 

Gergő

 


2 komment

Címkék: klíma rendőrök aktivizmus koppenhága

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr152093132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fixilány 2010.06.29. 16:24:48

Jó anyag, köszi szépen!

szervál 2010.09.14. 15:03:19

évek ota dolgozok állat és természetvédelemben
elképesztö az " emberi sötétség "
süti beállítások módosítása