Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Junichi Sato a Bálnavadászati tanács bukásáról

2010.06.30. 12:59 LED

Junichi Sato a CNN tudósítójának beszélt a marokkói Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) üléséről. A japán aktivista a Greenpeace-es bálna védelmi program vezetője és a híres Tokiói kettős egyik tagja Toro Suzuki mellett. Két nappal a zárt ajtós tárgyalások után sajnálatát és felháborodását fejezte ki, hogy megint nem született megállapodás a bálnavadászok és a környezetvédők között.

Az aktivista számára kifejezetten kiábrándító lehet a fennálló helyzet mivel társával együtt életüket és karrierjüket kockáztatták az ügy miatt.  „A nyomozás, melyet folytattunk végül a letartóztatásunkhoz vezetett. 75 rendőrt vetettek be a két békés aktivista ellen. Ráadásul a Greenpeace irodáin és tagjain is rajtaütöttek a hatóságok. Ezek után pedig 23 napig tartottak fogva minket vádak és ügyvéd híján. Nemrég kiengedtek és most az ítéletre várunk, ami várhatóan kora szeptemberben fog megszületni” - mondta Junichi Sato. Hiába kockáztattak, úgy tűnik a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) ismételten elbukott a kísérletben, hogy megállítsák az úgynevezett „tudományos kutatásokat”.

 Miután 1986-ban betiltották nemzetközileg a bálnavadászatot Japán szükséges tudományos kutatásoknak nevezi a mészárlást, Izlandhoz és Norvégiához hasonlóan. Így a három ország együtt azóta már több, mint 30 ezer bálnát pusztított el. „Én mindig is elleneztem a vadászatot, ezért is csatlakoztam a Greenpeace-hez. Amíg Japán határain kívül ez egy érzelmekkel töltött politikai kérdés, addig itthon alig okoz felháborodást. Így 2006-ban a Greenpeace úgy döntött jelentősebb részben a bálnavadászat ellenes kampányra fog fókuszálni”- nyilatkozta Junichi Sato.

Nem elhanyagolható tény, hogy a nyílt mészárlás az adófizetők pénzéből van finanszírozva. Ráadásul az IWC már többször is elmondta, hogy a „kutatás” egyáltalán nem szükséges, sőt a több tonna bálnahús is teljesen felesleges. Majd az IWC hozzátette, hogy az ilyen tevékenység gyakran szül korrupciós vádakat és megdöbbentő szóbeszédeket.

„Két évvel ezelőtt kezdtünk Greenpeace-s kollegáimmal közérdekű nyomozásba és kiderült, hogy valóban jelentős a korrupció az állítólagos kutatások kapcsán. Három bálnavadász állította, hogy a kormány és a flottavezetők rutinszerűen elsikkasztották a húst és kartonpapír címkével ellátott dobozokban szállították egy privát címre„ - mondta Junichi Sato.

 

A két aktivista 2008-ban jutatott el egy ilyen dobozt a hatóságoknak és az ügyészség el is kezdett vizsgálódni, de végül őket vádolták meg lopással és birtokháborítással.  Az ügy kapcsán az ENSZ Ember Jogi főbiztosa, több szakértő és politikus is aggodalmát fejezte ki. Jelenleg úgy néz ki, a lehetséges tíz helyett "csupán" másfél év börtön vár a két aktivistára.

„A mi politikai üldöztetésünk a legjobb jele annak, hogy Japán nem fog könnyen felhagyni a vadászattal” – állítja Junichi Sato. És valóban úgy tűnik, hogy a Japán bálnavadászat egy biztos programon és titoktartáson nyugvó állandó tevékenység.

Sajnos hiába leplezték le az illegális gyakorlatot, úgy tűnik, hogy az IWC nem tudott ténylegesen előrelépni az ügyben. Továbbra is folytatódnak a harcok az aktivisták a bálnavadászok között és továbbra sincs megegyezés, ami megállítaná a bálnák mészárlását. 


6 komment

Címkék: bálna rendőrök aktivizmus nemzetközi húsfogyasztás tokyói kettős

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr602120741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.07.02. 18:59:12

De most komolyan!! Valaki!! Én vagyok tutira az egyetlen, aki szénné röhögöm az agyam azon, hogy Magyarország a Nemzetközi Bálnavadász Szövetség tagja??

Gloucester 2010.07.02. 21:58:06

@amergin: 2003-as cikk: www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/20030327balnavedelem.html
"Hazánk földrajzi elhelyezkedése koránt sem kizáró ok, hiszen a jelenleg 49 tagú IWC-be Ausztria, Finnország és Monaco is belépett - mutat rá a Greenpeace. Egyebek között ezeknek az államoknak köszönhető, hogy a bálnavadászati tilalom hatályba lépett és védelmi övezeteket jelöltek ki."

Egy 2008-as adat:
1 év alatt ennyi bálna esett áldozatul világszerte:
· 1534 csukabálna (Balaenoptera acutorostrata)
· 132 szürkebálna (Eschrichtius robustus)
· 100 tőkebálna (Balaenoptera borealis)
· 63 grönlandi bálna (Balaena mysticetus)
· 50 trópusi bálna (Balaenoptera edeni)
· 12 közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus)
· 3 nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus)
· 1 hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae)

… és az országok, melyek felelősek ezért a szégyenletes statisztikáért:
· Japán (862 bálna)
· Norvégia (597 bálna)
· Dánia/Grönland (181 bálna)
· Oroszország (131 bálna)
· USA (64 bálna)
· Izland (45 bálna)
· Korea (14 bálna)
· St. Vincent és Grenada (1-1 bálna)
seashepherdveroniq.blogter.hu/276955/60_iwc_nemzetkozi_balnavadaszati_tanacs_konferencia_8211_chile__santiago_

Azok az országok, akik ilyen mértékben irtják a bálnákat, miként lehetnének egyedül a Nemzetközi Bálnavadász Tanács tagjai kontrollálatlanul? Szükség van a tengerrel nem rendelkező országok szavazatára is.

fixilány 2010.07.03. 13:26:13

Úgy tudom, Magyarország szavazata többször kellett ahhoz, hogy az elért eredményeket meg tudjuk védeni, úgyhogy volt értelme belépni.
Arról nem is beszélve, hogy a tengerek közös kincsünk, s itt is vannak tengeri halak az áruházi polcokon, logikus, hogy akkor legyen szavunk arról, mi történjék a maradékkal.
Nem?
Ez a globalizáció! (jó oldala)

amergin 2010.07.03. 15:48:44

@Gloucester: Oks, teljesen meggyőztetek ;) Már értem :) Csak elsőre olyan abszurdnak tűnt :D

GP-gépház 2010.12.24. 11:57:54

Ma jött a jó hír: a japán hatóságok elismerték, hogy törvényellenesen fogadtak el "ajándékba" bálnahúst a bálnavadászoktól. A felelősöket felelősségre vonják. :-)
süti beállítások módosítása