Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tanácsok a kevesebb olajért

2010.07.13. 17:27 Zöld_Dani

Magukhoz térve a mexikói öböl olajkatasztrófáját látván, sokan teszik fel a kérdést, hogy mit tehetnek az olajfogyasztás csökkentése érdekében. Most itt van 10 tanács, hogyan szoríthatjuk vissza az olajfelhasználást mindennapi életünkben:

  1. Közös autó, bicikli, vagy tömegközlekedés használata munkába menet.
  2. Lehetőleg ne válassz műanyag csomagolású terméket és kezdj el újrahasznosítani.
  3. Fogyassz bio zöldséget és gyümölcsöt. (Mivel a trágyázott és permetezett fajták előállításához több olaj szükséges)
  4. Vásárolj olyan szépészeti terméket (sampont, szappant, sminkeket), melyekben nincs olaj és csak természetes anyagok hozzáadásával készült.
  5. Amikor csak lehet fogyassz helyi termékeket, mivel ezekhez a kevesebb közlekedés miatt kevesebb olaj is kell.
  6.  Olyan ruhákat vegyél, melyek csakis igazi pamutból, vagy kenderből készültek, nem pedig azok származékaiból.
  7.  A nyári fesztiválok, vagy piknikek alkalmával érdemes nem eldobható poharat használni.
  8.   Kerüld a palackos vizet!
  9.   Repülj kevesebbet!
  10.   Hívd fel a kormány figyelmét, hogy támogassa jobban a megújuló energiákat.

 


10 komment

Címkék: életmód víz olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr302146924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.07.14. 13:11:15

Már épp akartam kérdezni, hogy mi van azzal a kis olajos gebasszal ott a Mexikói Öbölben? - csak úgy vártam, hogy lesz róla egy külön poszt; (vagy volt is, csak én lemaradtam valamiről?)

amergin 2010.07.14. 13:19:02

Ps.: Itt jojóznak a szemeim, hogy kerüljem a palackos vizet - meglehetősen sok ásványvizet iszom; akkor a hagyományos kiszerelést most kerüljem??

(Magyarázat: az ásványvizek túlnyomó többsége műanyag palackban kapható. Ilyenkor kézenfekvő válasz, hogy igyak csapvizet. Bocsesz: jobban szeretem az ásványvíz ízét. Azon kívül elvileg egészségesebb is. Elsőre azt akartam írni, hogy ki látott már nem műanyag-palackos ásványvizet is - de közben eszembe jutott, hogy vannak ilyen kis félliteres, üvegpalackok is ásványvíznek. De nálam az üvegpalack és a műanyag palack is a szelektív hulladékgyűjtőben köt is; (természetesen a megfelelő konténerben). Szóval: hmmm...)

amergin 2010.07.17. 12:02:24

Időközben megjöttek a válaszok egy grínpíszes összeröffenésen. Hamarosan majd hosszabb kommentekkel is jelentkezem.

GP-gépház 2010.07.19. 11:48:42

Egy kolléga ezt írta a kérdésről:
az ásványvíz-fogyasztás radikálisan megugrott az utóbbi évtizedben, pedig a csapvízzel szembeni bizalmatlanság jórészt megalapozatlan, amint azt a Tudatos Vásárlók Egyesületének a tanulmánya is szemlélteti. Érdemes elgondolkozni, hogy a Csendes-Óceánon úszó több ezer (?) négyzetkilométeres szeméthalom fő alkotóeleme a műanyag palack. Sajnos sokan még ma sem gyűjtik szelektíven ezeket a palackokat, ráadásul az újrahasznosítás (más termékek gyártása) nagyobb környezetterheléssel jár, mint az újrahasználat. Ez utóbbi a betétdíj visszahozásával lenne reális alternatíva, ez azonban a kormány és a gazdasági szereplők folyamatos ellenállása miatt egyelőre sajnos nem működik a gyakorlatban. Így ha kevesebb ásványvizet fogyasztunk, nem szenved csorbát az egészségünk, viszont a környezetünk feltétlenül jobban jár.
Ha ezek alapján sem mondanánk le az ásványvíz fogyasztásáról, a TVE kutatása segít a megfelelő összetételű víz kiválasztásában: tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-asvanyviz?page=4

amergin 2010.07.19. 22:15:48

@GP-gépház: Jaj. Tehát nekem mégis csak ajánlatosabb volna a 150 forintos, másfél literes műanyag palackos ásvány víz helyett a 200+ forintos félliteres kis üvegpalackos vizet innom. (Az ötliteres ásványvizet javasolták még nekem - de hát az is műanyagos).
(A csapvíznek továbbra is az íze ellen vannak averzióim. De azt is fogyasztom).

Világoszöld 2010.07.20. 14:48:15

Ha nem ízlik a csapvíz, venni kell egy házi víztisztítót, vannak egész olcsó darabok is, az íz problémára már ezek is biztosan megoldást adnak. Nekünk is egy olcsó fajta van, és igencsak érezni a különbséget.

Vovo 2010.07.20. 14:54:24

Olcsó víztisztítónak híg a leve... De tényleg a házi víztisztító a megoldás, de érdemes körülnézni a piacon, elég sok a gagyi. Olyat kell választani, amely aktív szénszűrővel szűr, és a vírusokat, baktériumokat elpusztítja. Nem olcsó. De éves szinten jóval kevesebbe kerül, mint a palackozott víz...

Zöld_Dani 2010.07.21. 12:35:48

@Vovo: És nem cipeled a vizet haza, ami szerintem elég vicces.
Húsz éve el nem tudtuk volna képzelni, h ennyi embert vesznek arra rá, hogy a világviszonylatban kitűnő csapvíz helyett több százszoros áron hordjuk haza a cekkerben.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.07.21. 21:33:44

a víz a legtöbb helyen igen jó, ahol én iszom. Budapesten, vidéken egyaránt. Nem őrültem meg, hogy cipeljem, ráadásul a palackot is ki kell dobni, ami még a szelektívben is sokkal szennyezőbb, mint le se gyártani.

amergin 2010.07.21. 21:38:01

@Vovo: :) Oks, megbeszéltük
süti beállítások módosítása