Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mérgező vegyi anyagok és nincs tájékoztatás

2010.08.18. 12:42 LED

 A Levegő Munkacsoport előző évben elkeserítő információkat tárt fel. Találomra 17 műanyag terméket vizsgáltak, melyekben olyan ftalát vegyületeket kerestek, amik különösen veszélyesek ránk. Az eredmény elszomorító. 

 

 

 

Az EU 2007-ben érvényben lépett vegyi anyag rendelete, a Reach új szabályozása engedi, hogy egyes káros anyag vegyületek a polcon maradhassanak, sőt azt is elnézi, hogy a címke sem tünteti fel a veszélyes adalékokat. A szabályozás szerint, ha kérdéseink vannak bizonyos termékekről, akkor a cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni aggodalmainkra. Tehát, ha egy termék méretéhez viszonyítva 0,1 százalék arányban tartalmaz mérgező kemikáliát, arról kérdés esetén kötelesek tájékoztatni az érdeklődőt.

Az elmúlt évben annak járt utána a Levegő Munkacsoport, hogy vajon mennyire hatékony ez a gyakorlat. Elkeserítő, hogy eleinte válaszok sem érkeztek, majd az utóbbi időben már a cégek több mint a fele válaszolt és jelezte, hogy nekik aztán nincs kockázatos anyag a termékeikben. Csak „hab a tortára”, hogy a Tesco és Média Markt egyes termékeit be sem tudta azonosítani, vagyis nem tudta mit árul áruházaiban. 
 
Az eredmény nem hagyta nyugodni a munkacsoportot, így egy nemzetközi összefogás keretében alapos laborvizsgálatokba kezdtek. A vizsgálat olyan ftalát vegyületekre fókuszált, melyek károsíthatják az emberek nemzőképességeit, hormonrendszerét, hozzájárulhat a mellrák kialakulásához és összefüggésbe hozható az asztmával és az allergiával is. (Tény, hogy sajnos ezt a vegyületet -DEHP- az anyák átadják magzatjaiknak a méhükön keresztül.)
 
A ftalálokat többnyire PVC lágyítószerként használják, így megtalálhatóak számos műanyag termékben – például PVC padlóban, műanyag burkolatokban, játékokban, flakonokban, ruhákban, műszaki cikkekben, kábelekben, számítógépben és autó alkatrészekben, zuhanyzó függönyben - sőt kozmetikumokban is. Ezek a vegyületek, már annyira beférkőztek mindennapjainkba, hogy mindannyiunk véréből kimutathatóak. A vizsgálat végül 17 terméket elemzett, melyben voltak műszaki cikkek, strandfelszerelés és egy szexjáték is.
 
Az elemzés eredményei elkeserítőek. Kiderült ugyanis, hogy 17 termékből 5 termékben volt olyan ftalát vegyület, melyről a cégeknek információt kellett volna adniuk, mivel szerepelt a REACH SVHC (különös aggodalomra okot adó anyagok)  listáján. A Levegő Munkacsoport szerint a legfelháborítóbb, hogy egy Tecco-ban vásárolt, gyermekek számára készült papucs 16 százalékban tartalmazott káros anyagokat, illetve a vizsgált szexjáték 55 százalékban.
 
 
 
Utóbbi azért is jelent kiemelt kockázatot, mert az anyák teste pont ott érintkezik a szaporító szervére nézve mérgező anyagokkal, ahol a legtöbb kárt tudják okozni. De találtak még különös aggodalomra okot adó anyagokat a Rossmann egyik piperetáskájában, egy HAMA fülhallgatóban és egy Media Markt hosszabbítóban.
 
Azért pozitív példákkal is szolgált a vizsgálat. Ugyanis a Colgate és a Aquafresh fogkrémek, a Tesco strandlabdája és karúszója, valamint a vizsgált gyerekjátékok sem tartalmaztak egyáltalán ftalátokat. A Levegő Munkacsoport a vizsgálatok eredményeiről és a vállalatok válaszairól, illetve annak hiányairól értesíti az egészségügyi hatóságokat.
 
 

 


Szólj hozzá!

Címkék: tudatos vásárlás nemzetközi levego munkacsoport vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr92225345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása