Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mutáns állatok egy nukleárisbaleset közelében

2010.08.30. 09:34 LED

"Millió faj szenvedne egy nukleáris robbanástól, de csak egy képes arra, hogy ilyet előidézzen."

 

 


6 komment

Címkék: videó atomenergia állatok piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr532259238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világoszöld 2010.08.30. 23:26:01

Na, már megint kezdődik. Amikor elkezdtem nézni a videót azt hittem, hogy egy bazinagy gombafelhő lesz a csattanó, mint egy kísérleti robbantásnál, bár azok mára gyakorlatilag megszűntek (Északkorea pöffentget néha valami kicsit) és a cím se robbanTásra enged következtetni. Erre mit látok? Már megint egy atomerőmű, és az elmaradhatatlan hűtőtorony-terror. (hehe, pakssal nem lehet riogatni, mivel frissvizes) Amit a videón látunk, az egy az egyben egy újabb csernobil. A videón ráadásul újabb fajta, kupolás konténmentes erőmű szerepel, amelyekben akárhogy nyomogatják a gombokat a kezelők, egyszerűen nem tudnak ilyen robbanást előidézni, maximum a vészleállító eljárás indul be. Ezek a böszött kupolakonténmentek ráadásul repülőgép rázuhanás ellen is védettek (illetve kibírják). A terroristák pedig előbb fogják célbavenni az ivóvízhálózatot, minthogy nekiálljanak szenvedni egy erősen védett atomerőművel. A videó olyan, mint egy rossz kampányfilm, populista, teljesen feleslegesen riogat. El kéne kedzdeni végre az atomenergia valódi hátrányait és veszélyeit hangsúlyozni, mert ez a "felrobban, tejóég!" vonal lejárt lemez. A hűtőtornyokról, minden erőmű legártalmatlanabb részéről pedig kéretik leszállni.

Ugyanakkor nem vagyok az atomenergia elkötelezett híve sem. Nem értek egyet új blokkok építésével, de az üzemidő hosszabbítás támogatandó, amennyiben tényleg haladékként tekintünk rá, és energiabiztonságban, nyugodt körülmények között tudjuk így kiépíteni a megújulós infrastruktúrát, erőműveket. Ha már annyi pénzért megépítettük 30 éve az erőművet, bölcs döntés egy kis ráfordítással még jó darabig üzemeltetni, a végső arány (befektetett pénz/kinyert energia) sokkal jobb lesz.
Az új blokk kapcsán kétezer-milliárdos költséget emlegetnek, ebből 2000 MW-os erőművet akarnak építeni. Ez pontosan 1000 Ft/W. A magyar gyártmányú KORAX napelemek 742 Ft/W-tól elérhetők, és ennél még olcsóbbak is vannak világszerte. Bár a megvalósuló nagy napelemparkok fölé mennek az 1000 Ft/W-nak, de nem sokkal. 2000 milliárdból egy 1500 MW-os napelempark megépíthető lenne. Egy naperőműparkhoz nem kell üzemanyag, nem kell többszáz mérnök, egyszerű vagyonőrökkel őriztethető, termelése nagy biztonsággal előre számítható, teljesítménye pillanatok alatt váloztatható. 2000 milliárdot atomerőműre költeni igen badar ötlet.

A kommentem lényege: kevesebb populista riogatást, több részletet, jobban benézni a dolgok háta mögé, és több nyugalmat a hűtőtornyoknak. :)

Világoszöld 2010.08.30. 23:28:46

Na, már megint kezdődik. Amikor elkezdtem nézni a videót azt hittem, hogy egy bazinagy

gombafelhő lesz a csattanó, mint egy kísérleti robbantásnál, bár azok mára gyakorlatilag

megszűntek (Északkorea pöffentget néha valami kicsit) és a cím se robbanTásra enged

következtetni. Erre mit látok? Már megint egy atomerőmű, és az elmaradhatatlan

hűtőtorony-terror. (hehe, pakssal nem lehet riogatni, mivel frissvizes) Amit a videón

látunk, az egy az egyben egy újabb csernobil. A videón ráadásul újabb fajta, kupolás

konténmentes erőmű szerepel, amelyekben akárhogy nyomogatják a gombokat a kezelők,

egyszerűen nem tudnak ilyen robbanást előidézni, maximum a vészleállító eljárás indul be.

Ezek a böszött kupolakonténmentek ráadásul repülőgép rázuhanás ellen is védettek (illetve

kibírják). A terroristák pedig előbb fogják célbavenni az ivóvízhálózatot, minthogy

nekiálljanak szenvedni egy erősen védett atomerőművel. A videó olyan, mint egy rossz

kampányfilm, populista, teljesen feleslegesen riogat. El kéne kedzdeni végre az atomenergia

valódi hátrányait és veszélyeit hangsúlyozni, mert ez a "felrobban, tejóég!" vonal lejárt

lemez. A hűtőtornyokról, minden erőmű legártalmatlanabb részéről pedig kéretik leszállni.

Világoszöld 2010.08.30. 23:56:27

Hopp, a 2. komment véletlenül ment, törölhető.

kakoczki 2010.08.31. 17:11:59

Jajj !!!! Ne, neeeeee !
A videó félelmetes jövőkép, vagy nem is olyan jövő ??
Remélem a Föld csúcs-gerincese időben fejéhez kap !!
A videó képein történteket nem szeretném megélni.

rézkalapács 2010.09.01. 12:27:26

@Világoszöld: Nem vársz túl sokat attől a csóró videótól?

Világoszöld 2010.09.01. 16:42:27

@rézkalapács: A videó kapcsán eszembe jutottak még dolgok, ezért a hosszú komment. A videótól nyilván nem szabad sokmindent várni, egyértelműen hatásvadász, mint ezt fentebb kifejtettem.
süti beállítások módosítása