Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A csatát elveszítettük, de vajon ki nyeri a háborút?

2010.09.14. 14:26 Lars_108

A zord időjárási körülmények miatt az óceán felett függő táboruk elhagyására kényszerült az a négy Greenpeace aktivista, akik múlt hét kedden hajtottak végre sikeres akciót egy olajfúrótornyon leállításával a grönlandi Baffin Öbölben. Sim McKenna és társai 2 napot töltöttek a fagyos tenger fölött 15 méterrel felfüggesztett sátraikban, mielőtt feladni kényszerültek a tiltakozást. Az aktivistákat a dán rendőrség azonnal őrizetbe vette, majd múlt hét szombaton engedték őket haza. Soha többet nem térhetnek vissza Grönlandra.

 

 Az akció célja eredetileg az volt, hogy addig tartsák vissza a fúrási munkálatokat, amíg azt az egyre hidegebb időjárás miatt amúgy is be kéne szüntetni. A kétnapnyi leállással viszont csak megsürgetni sikerült a fúrótorony munkáját. A tiltakozás befejezése előtt Sim McKenna, a csoport egyik tagja így nyilatkozott: „Két napig tudtuk megakadályozni az olajfúrást, de végül a sarki időjárás kifogott rajtunk. A múlt éjszaka rendkívül fagyos volt és most a tenger tajtékzik, és a szél süvít körülöttünk. Itt az ideje lejönni, de büszkék vagyunk, hogy lelassítottuk ezt az őrült sarki olajért való rohanást, még ha csak pár napra is.”

A grönlandi Baffin Öböl az otthona a világ legnagyobb narvál állományának. Ez a terület nyújt otthont számos kékbálnának, jegesmedvének, fókának, cápának, kormoránnak, csüllőnek és egyéb vándorló madárfajoknak. A sarkkörön végzett fúrások hatalmas veszélyt jelenthetnek e ritka állatfajokra és a sérülékeny sarki élővilágra.

Múlt hét csütörtökön az angliai Greenpeace levélben szólította fel az Egyesült Királyság kormányát, hogy ne adjon ki több engedélyt mélytengeri fúrásokra. Célszerű lenne az Amerikai Egyesült Államokban bevezetett moratóriumot alapul venni, melyről Ken Salizar, az amerikai belügyminiszter így nyilatkozott: „A mélytengeri fúrások szüneteltetése létfontosságú, hogy megvédjük a közösségeket, a partokat és az élővilágot attól a kockázattól, amit e fúrások jelenthetnek…” Az angliai Greenpeace kilátásba helyezte, hogy ha a kormány nem tesz ígéretet nekik az elkövetkező két hétben, a bírósághoz fordulnak az ügy törvényes elbírálásáért.

Az elkövetkezendő hetekben az Északi-tengert érintő országok környezetvédelmi miniszterei Norvégiában fognak tárgyalni, ahol Németország egy új mélytengeri fúrásokat szabályozó moratóriumot nyújt majd be. A Greenpeace támogatni fogja a szabályozást, mert nem akarjuk, hogy az egész világon a Mexikói-öbölbelihez hasonló újabb katasztrófák történjenek. Túl kell lépnünk az olajon, hogy megvédjük klímánkat!

A történet még korántsem ért véget…


2 komment

Címkék: aktivizmus víz nemzetközi óceánok olajkatasztrófa esperanza

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr722286343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világoszöld 2010.09.17. 14:23:00

Kicsit valahogy morbid a kép... Sikertelen küldetés után vigyorogva, a háttérben egy utasszállító repülővel...

rézkalapács 2010.09.17. 17:10:40

@Világoszöld: reméljük előtte készült a kép
süti beállítások módosítása