Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kinek a sara?

2010.10.06. 13:15 Lars_108

Hétfőn kora délután átszakadt az ajkai timföldgyár vörös iszap tárolójának gátja, óriási mennyiségű mérgező anyaggal elárasztva a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településeket. Szerdára virradóra a halottak száma 4 volt, további 3 embert nem találnak, sok sérültet kórházba szállítottak. A települések katasztrófafilmekbe illő látványt nyújtanak, a lakosok elkeseredettek. Az egész ország a felelősöket keresi, na vajon kik lehetnek?

A vörösiszap-tározót működtető cég (MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.) természetesen továbbra is kitart a saját verziója mellett: Az eset természeti katasztrófa, és "nem biztos, hogy van hibás" -állítja Bakonyi Zoltán cégvezető. A cég vezetősége az idei rekord méretű esőzést tartja a gátszakadás legfőbb okának. Namármost...ha ennyi eső esett és temészeti okai vannak a dolognak, akkor miért nem készültek erre föl? Miért nem erősítették meg a gátat, miért nem ellenőrizték folyamatosan az állapotát? Miért mindig csak utólag okosak az emberek?

Egy másik dolog a vörös iszap humánegészségügyi jellemzése. A Mal Zrt. minden második mondatában megemlíti, hogy az anyag "semmilyen tekintetben nem veszélyes és nem ártalmas". Erről talán elsősorban több, mint száz, égési sérülésekkel kórházba szállított helyi lakost kéne előbb megkérdezniük.

A cég hangsúlyozta, hogy az évente esedékes hatósági és a mindennapi belső ellenőrzések szerint megfelelően működtek, tehát nem érzik magukat felelősnek. Ha viszont ebben igazuk van, további vizsgálatokra lenne szükség annak ügyében, hogy a hatósági vizsgálatok valóban megfelelően történnek. Ha egy ilyen "megfelelő" minősítés után ehhez hasonló katasztrófa történhet az ország valamelyik területén, akkor itt súlyosabb gondok is lehetnek.

Nem is kell a Mexikói-öbölig mennük ahhoz, hogy láthassuk: Sok minden mozgatja ezt a világot, de a környezetvédelmi szempontok még nem állnak "dobogós" helyen.

Fotók: Greenpeace


3 komment

Címkék: katasztrófa vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr212350561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rézkalapács 2010.10.06. 16:55:55

És akkor itt a kítünő alkalmom a nagyszerű Alice In Chains Iszapgyár című dalának meghallgatására:
www.youtube.com/watch?v=wLFVOGwcVlw

Világoszöld 2010.10.06. 19:15:58

Tessék, itt az eredménye a mi nagyra becsült, foggal körömmel védett, felsőbbrendűnek gondolt nyugati típusú társadalmunknak...

Mert ugye kurva nagy szükség van sörösdobozokra, alufóliára, meg eldobható alu edényekre...

Kész, ez a "kultúra" megöli a bolygót.

A kártérítést meg nem peres úton kéne behajtani év(tized)ek alatt, hanem adni egy 2 hetes ultimátumot, fizettek x milliárdot azonnal, vagy kimegy a készenléti rendőrség vagy a hadsereg, és blokád alá veszik az egész komplexumot, áramot lekapcsolni, termelést blokkolni. Egyből lenne pénz. Egyszer oda kéne már sózni a multiknak, nagyobb rend lenne. Hajogy nem lehet, mert "demokrácia" van? Akkor ebből nem kérek.

citoplazma 2010.10.07. 16:45:13

Azért a greenpeace.hu kezdőlapján megjelent műholdfelvétel dolog meglehetősen amatőr és banális melléfogás. Remélem a helyszínen dolgozó szakembergárda inkább a saját eszét használja, a Napiászból vett információk helyett. A fenébe is, én Veletek vagyok, de most akkor kinek hihetek?!

Amúgy a helyszíni munkáról mikor, hol olvashatunk? Jó lenne hallani az eredményekről!
Bízom benne, hogy sikerül elég nyomást gyakorolni ahhoz, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia.
süti beállítások módosítása