Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kitüntették a magyar származású aktivistát

2010.11.23. 08:57 gabóca87

Nem sok ember létezik a világon, aki elmondhatja magáról, hogy segített megmenteni az emberiséget a kihalástól. De a vancouveri lakosú János Máté egy kivétel a szabály alól, ezért őt érte a megtiszteltetés, hogy munkásságáért kitüntették Szeptember 23.-án Washingtonban.

 Máté, a Greenpeace aktivistája kapta, a 2010-es U.S. Környezetvédelmi Szervezet Montreali Egyezmény díját az ózonréteg és a Föld légkörében végzett tevékenységéért. 1992-ben a Greenpeace felkért az ózonréteg-védelmi kampány vezetésére, mellyel azóta is foglalkozom. Az alatt a 18 év alatt, mióta ezen a kampányon dolgozom számos pozitív fejlemény történt a világban. Sikerült csökkentenünk többek közölt a CFC-k (ismertebb nevükön freonok) és a HFC-k (fluorokarbonok) kibocsátását.



Ezek az anyagok, amelyek egykor gyakoriak voltak a hűtőszekrényekben és légkondicionálókban, elvékonyították az ózonréteget, amely lehetővé tette, hogy nagyobb mennyiségű ultraibolya sugárzás érje a Földet.
 
„Nagyon-nagyon közel kerültünk hozzá, hogy az ózon-réteget lebontó anyagok által elpusztuljon minden élet ezen a bolygón” – mondta Máté. „Ózon réteg nélkül nem lenne élet a Földön”.

A Montreali Egyezmény az ózonréteget lebontó anyagokról szól, amelyet 1987-ben írtak alá, majd felülvizsgálták 1990-ben. A volt ENSZ főtitkár, Kofi Annan úgy jellemezte az egyezményt, mint ”Talán az egyik legsikeresebb nemzetközi szerződés a mai napig.”
 
Máté egykori magyar menekült, rámutatott arra, hogy minden ország a világon elfogadta az Egyezményt. Ez segített az ózon réteg gyógyításában. A vegyipar által az 1970-es, 80-as években kibocsátott fluorokarbonok (HFC) hozzájárultak az ózon réteg kimerüléséhez. Bár ezek az anyagok közvetlenül nem károsak az ózonrétegre, nagyban elősegítik a globális felmelegedést.

„Most a célunk, hogy megakadályozzuk a fejlődő országok tömeges fluorokarbon kibocsátását” Mondta Máté.
 
Az 1990-es évek elején Máté és más Greenpeace aktivisták is elkezdték népszerűsíteni a környezetbarát hűtési alternatívákat. A Greenpeace forradalmasította az otthoni hűtőipart a klímabarát „Greenfreeze” hidrokarbonos technológia kifejlesztésével és elterjesztésével 1993-ban. A szervezet megkapta az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Ózon Díját ennek a technológiának a kifejlesztéséért és ingyenes szabadalmazásáért. Napjainkban több, mint 400 millió „Greenfreeze” hűtő van a világon és várhatóan 2020-ra a világ otthoni hűtőinek 75%-a ezzel a technológiával fog készülni.

„Most a célunk, hogy megakadályozzuk a fejlődő országok tömeges fluorokarbon kibocsátását” Mondta Máté.

Máté 5 évet kampányolt Japánban, mire a nagyvállalatok átvették a „Greenfreeze” megközelítést. Meggyőzte a Kubai kormányt is, hogy fogadja el a technológiát, miután meglátogatta az ország egyetlen hűtőgyárát. A Coca-Cola cég bejelentette, hogy minden ital automatát és hűtőt HFC mentesítenek 2015-ig.


„A Greenpeace fontos szerepet játszott abban, hogy felhívja figyelmünket, hogy szükség van a természetes hűtésre” mondta a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója, Muhtar Kent.

2000-ben Máté segített elindítani egy programot, hogy létrehozzanak egy napelemmel működő hűtőt, amiben biztonságosan lehet tartani a vakcinákat a világ azon részén is, ahol nincs áram.

A teljesítményei ellenére Máté sosem várta el, hogy díjat kapjon az amerikai kormánytól. „Nagyon meglepődtem, amikor üzenetet kaptam az U.S. EPA-tól, hogy ki lettem választva jelöltnek” mondta. . De amikor átvettem ezt a díjat, két dolog jutott az eszembe: Az egyik, hogy nagyon szerencsés vagyok, amiért lehetőségem volt változtatni a világon a Greenpeace-en keresztül. A másik pedig az, hogy a legfontosabb lecke, amire az ózon-válság megtanított minket az, hogy a világot könnyebb elrontani, mint megjavítani.

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr82466650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása