Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Akik segítettek az Exxon Valdez olajkatasztrófánál, mára majdnem mindegyikük halott

2011.01.13. 08:10 méhi

    Biztos, hogy segítene a Mexikói-öbölben kiömlött olajat feltakarítani? Rengeteg beszámolóban megjelent, hogy számos egészségügyi kockázata van egy ilyen olajkatasztrófának. Többek között a Mexikói-öböl partvidékén élők, az utóbbi hónapokban rendszeres fejfájásokra és hányingerre panaszkodtak és jól láthatóan megnőtt azoknak a száma, akik ilyen tünetekkel látogattak el az orvosukhoz. Most jelentették be a CNN-nél, hogy akik az 1989-es alaszkai Exxon Valdez olajkatasztrófánál segédkeztek (körülbelül tízezer ember), 2010-ig bezárólag, majdnem mindegyikük meghalt.

A szakértő, aki a CNN-nek beszámolt erről hozzátette, hogy azoknak az embereknek, akik huzamosabb ideig az alaszkai katasztrófa helyszínén tartózkodtak, átlagosan 51-re csökkent a várható életkoruk. Mindent egybe vetve, mint tudjuk a Mexikói-öbölben történt baleset sokkal rosszabb, mint az Exxon Valdez olajszállító hajó esete... Ha ez az állítás akár csak a közelében jár az igazságnak, már akkor is felmerül a kérdés, hogy miért akarna bárki is a odamenni és segíteni? A Mexikói-öbölben körülbelül 700 millió liter olaj ömlött ki, közel tizennégyszer annyi, mint Alaszkában. A másik, ami aggodalomra ad okot, hogy az öbölben viharos gyorsasággal zsugorodik az olajfolt. Több elmélet is van arra, hogy hova tűnt az olaj. Ed Owens szakértő szerint az olaj máris lebomlott a természetben, visszakerülve ezzel a körforgásba. Mások attól tartanak, hogy észrevétlenül úszik valahol a tenger felszíne alatt, ami súlyosbítja a helyzetet.

Az igazság az, hogy ami a Mexikói-öbölben jelenleg található, az egy „mérgező leves”. Metán, benzin, hidrogen szulfid és egyéb rendkívül mérgező vegyületek (pl.: Corexit 9500) keveréke. Ezeknek az anyagoknak a belégzése komoly egészségügyi problémákat okozhat, de a hosszútávú szövődményeit még évtizedekig nem fogjuk tudni. Viszont a korai jelentések nem túl biztatóak. 

Már most rengeteg munkás, akik segítenek az olajkatasztrófa helyszínén, panaszkodik influenza-szerű tünetekre. Egy másik jelentés szerint, csak Louisiana államban 162 megbetegedett önkéntest tartanak számon. Ráadásképpen, egy pensacolai helyi híradó szerint, azok az emberek, akik Escambia partjaira kirándultak, felső és alsó légúti problémákkal, valamint hányinger, fejfájás, szemirritáció tünetekkel fordultak orvoshoz.

Tehát, mit vonhatunk le ebből?

Még mindig korai lenne bármit is kijelenteni, de amikor megtörténik egy ilyen tragédia, és utána több száz panaszos levél érkezik, a kórházakban ugrásszerűen megnő a betegek száma, akkor már felmerülhet bennünk, hogy itt sokkal többről van szó, mint "néhány" madár, növény és hal kipusztulásáról. Az biztos, hogy az Exxon Valdez eset alapján minden oka megvan az aggodalomra azoknak a greenpeace-es és függelten aktivistáknak, akik résztvettek  a takarításban. De legközelebb ki fogja vállalni, hogy nyakig az olajban lapátoljon?

 

Talán a BP vezérigazgatója Tony Heyward és más magas beosztású személyek feltűrhetnék az ingujjukat, és elpucolhatnák a mérgező iszapot. Ez az ő mocskuk. Takarítsák fel ők.

forrás:http://www.guardian.co.uk/environment/2010/may/27/top-kill-bp-oil-spill

 

 


2 komment

Címkék: katasztrófa vegyi anyagok piszkos energia olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr702577120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2011.02.03. 23:24:58

"Talán a BP vezérigazgatója Tony Heyward és más magas beosztású személyek feltűrhetnék az ingujjukat, és elpucolhatnák a mérgező iszapot. Ez az ő mocskuk. Takarítsák fel ők."

Egyetértek.
süti beállítások módosítása