Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Földmentő akció

2011.01.25. 08:33 libertas_

„Olimpikonokkal a Föld megmentéséért”, ezzel a szlogennel rendezett nagyszabású felvonulást a Klíma Klub 2011.01.18.-án, aminek célja a klímaváltozásra való rámutatás, ill. annak lehetséges megoldásaira irányult. Ez eddig szép és jó, hisz fontos, hogy legyenek olyan szervezetek, akik fellépnek és kiállnak ezen  problémák ellen, azonban itt nem csak erről van szó.

Pár figyelemre méltó információ a Klíma klubbal kapcsolatban, amik bárkinek szemet szúrhatnak, akár egy honlap látogatás esetén vagy pár perces utánajárással.

Kiemelt támogatók:

·          Paksi Atomerőmű Zrt.

·          Mátrai Erőmű Zrt

·          Tesco

·          CSEBER

Ez a cikk nem az említett vállalatok környezetre gyakorolt negatív hatásáról szól, ezért nem mennék bele részletesen. Röviden annyi, hogy a Mátrai Erőmű az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve,ill. ami érdekes lehet,az a CSEBER,aminek neve valószínűleg sok embernek semmitmondó.A CSEBER Non-profit Közhasznú Kft., amely alapító tulajdonosai között megtalálhatjuk a Bayer és a Monsanto néven méltán ismert óriás vállalatokat is. Mivel a Greenpeace bár nincs nagy véleménnyel arról, mennyire lehet a legnagyobb környezetpusztítókkal és a megújulók legfőbb konkurrensével a klímáért tenni, mégsem akart megszólalni a Klímaklub ügyében, ezért magánemberként mentünk el a rendezvényre.

Érdekes támogatói kör egy ZÖLD!!! szervezet számára. Mellesleg,ha bárki üzemeltet hasonló finomságokat, akkor te is lehetsz a klíma klub által megrendezésre kerülő III. Magyarországi Klímacsúcs gyémánt fokozatú támogatója másfél millió forint fejében. 

Ezek tudtában úgy gondoltuk,ennek “hangot” adunk a Clark Ádám téren gyülekező emberek körében és a sajtó előtt. Öt lelkes aktivista és 2db transzparens volt hívatott arra, hogy célunkat elérjük és ha pár percre is,de figyelmet kapjon az üzenetünk és rámutassunk többek között, az ezekben a szektorokban(pl. atom) tapasztalható mérhetetlen korrupcióra is. Az első transzparens akkor került elő,amikor a hangosbemondó közölte a jelenlévőkkel és a médiát képviselőkkel a felvonulás pontos menetét. “Paks=Korrupció” állt rajta és mindenki számára tisztán olvasható volt,amit ti is láthattok a belinkelt videon 2:40től.


A rendezőknek gyorsan felkeltette a figyelmét, ahogy nekünk is egy szervezőtől elhangzott mondat: “Uh, ők a támogatóink!”Így egy civil rendőrt segítségül hívva,leszedették. Itt jegyezném meg, hogy a video véletlen sem vágatlan és nem is tartalmazza a MTA előtt felállított színpadon lefolytatott alig 1 órás program zárószakaszát. A program alatt felszólalt pl. Kozmann György olimpikonunk, aki elmondta,hogy Pakson mennyivel frissebb és jobb a levegő,mint fővárosunkban. Véletlen vagy direkt indukált információként-e,ezt mindenki döntse el maga. A másik transzparens ami a radioaktív hulladékokra és a jövő generációira hívta fel a figyelmet, közvetlen a színpad mellett kapott helyet, miközben Pintér Tibor előadásában hallgathatta a körülbelül 150 főnyi közönség( egyes helyeken 500 főt jegyeztek le) a honfoglalás című dalt és maradt is ott a rendezvény végéig.

Zárásként annyit mondanék, hogy maga a téma(klímaváltozás) és az ezekre irányuló rendezvények,de még inkább tettek és cselekedetek elengedhetetlenek a jelenünk és jövőnk számára,de ilyen formában elég hiteltelen ahhoz,hogy ténylegesen a változást szolgálják.

 


2 komment

Címkék: atom klíma aktivizmus demonstráció paks monsanto zöldrefestés klimaklub

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr922603262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boldogember 2011.01.25. 17:57:24

Jó, hogy elmentetek. Elég vicces, hogy a megújulók terjedésénének fő akadályozói kampányolnak a klímavédelem mellett :-(

Világoszöld 2011.01.28. 19:17:54

Hujujuj, dekemény, Mátrai Erőmű :D :D :D Ezencsak röhögni lehet már :D

Egy kis adalék a paksi bővítéshez: ha megépítik az új blokkokat, lesz 4000 MW villanyunk folyamatosan. Elárulná nekem valaki, hogy mit kezd az ország VÖLGYIDŐSZAKBAN 4920 MW (a Mátrai Erőművet is beleszámoltam, akkor a tervek szerint még menni fog, alaperőmű az is) VILLANNYAL? Elmondom: hugyért szarért megy majd ki külföldre, pl. olasz szivattyús-tározós vízerőművekbe. Rajtunk leverik majd az összes építési költséget, de a haszon szó szerint kimegy az országból (a távvezetéken), megint a külföld jár jól. Senki ne higgye, hogy csak az ország vezetői, meg a lakosság akarja az új blokkokat. A háttérben igen erős a nemzetközi nyomás is, valamint bejátszik a "ne az én kertembe" (országomba) effektus is, a veszélyes üzem maradjon csak a lepukkant kelet-európai országokban...
süti beállítások módosítása