Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Továbbra is van ok a komoly aggodalomra Fukusima biztonságával kapcsolatban

2011.03.17. 12:46 tmarton

 2011. március 12.

Műholdfelvétel a Fukusima Daiicsi atomerőműről

 © DigitalGlobe

 

Továbbra is rendkívül aggódunk a sérült fukusimai atomerőműben dolgozó munkások és az erőmű környékén élő lakosság biztonsága miatt.

 

A következőket tudjuk a két leginkább érintett erőmű helyzetéről:

 

Fukusima I (Daiicsi)

 

Március 13-án reggel a 3-as egység vízszintje három méterrel süllyedt a fűtőelemek teteje alá, szinte teljesen védtelenül hagyva azokat. A fűtőelemek túlmelegedtek és megsérültek, de a japán hatóságok szerint a teljes leolvadást egyelőre sikerült elkerülni.

 

Ugyanakkor hidrogén kezdett el felhalmozódni, és megjelent a hidrogén berobbanásának kockázata, ami megsértheti a konténmentet, és radioaktivitás kibocsátásával járhat.

 

A súlyosan megsérült 1-es egységet hűtik, és radioaktív gázok szivárognak ki időszakosan.

 

A 2-es egységben rendellenesen alacsony vízszintről számoltak be, és a hűtés továbbra sem működik. Szombaton szivárgás lépett fel az egységben a beszámolók szerint, de erről nem érhetőek el további információk.

 

Az 1-es és 3-as reaktor kockázatai közti különbségek összegzése (előbbi volt aggódásunk fő tárgya tegnap, utóbbi pedig a mostani, ezzel a frissítéssel):

 

  • A 3-as egység kétharmadnyival nagyobb, ami azt jelenti, hogy az üzemeltetőknek ennek megfelelően több maradékhőt (remanens hőt) kell kezelniük.

  • A 3-as egység plutónium-urán fűtőanyag-keveréket (MOX) tartalmaz, amely melegebb, mint a „szokásos” urán fűtőanyag.

 

A 3-as egység MOX fűtőanyaga sokkal könnyebben okozhat problémát, ha felmelegedik, mivel az olvadáspontja alacsonyabb, és több gáz gyűlik fel a fűtőelemekben.

 

Sokkal kevesebb kísérleti adat és gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre a MOX fűtőanyag viselkedéséről baleseti körülmények között, mint a hagyományos urán fűtőanyag esetében.

 

Ha a fűtőanyag elolvad, a „rekritikalitás” vagy egy spontán láncreakció kockázata magasabb a MOX fűtőanyag esetében. Ez a létező legrosszabb forgatókönyv. Baleseti körülmények között bóros hűtővizet használnak a kritikalitás megelőzésére, de a nagy mennyiségű bomlékony plutónium csökkenti a bór hatékonyságát. (További információk itt.)

 

Ha a mag megsérül, a legnagyobb veszélyt a fűtőanyag szemcséi között felgyűlő radioaktív gázok jelentik. Ezen gázok mennyisége az urán-plutónium fűtőanyag esetében durván kétszerese a „hagyományos” urán fűtőanyagban levőnek, a sugárzáskibocsátás lehetséges mértékének megduplázódását eredményezve. (További információk itt.)

 

Ha a reaktor súlyosan megsérül, maga a plutónium is szétszóródhat a környezetben, nagyon hosszú távú szennyezést okozva. A MOX fűtőanyag körülbelül ötször annyi plutóniumot tartalmaz, mint sugárzó urán fűtőanyagot. (További információk itt.)

 

Fukusima II (Daini)

 

A legutóbb közzétett információk szerint az 1-es, 2-es és a 4-es egység továbbra is hűtés nélkül áll, és radioaktív gázok szivárognak ki időszakosan.

 

A sugárzási szint az erőművek körül jóval a normális szint fölött van, amely a sugárzás folyamatos kibocsátására utal. Magas mért értékekről érkeztek beszámolók egészen 100 km-es távolságról is, az onagavai erőmű közelében, az okok azonban nem ismertek – talán a szél fújhatta oda a fukusimai szennyezést, vagy helyi szivárgás is történhetett.

 

A jelentések szerint több mint 80 ezer embert telepítenek (vagy telepítettek) ki a Fukusima I 20 km-es, illetve a Fukusima II 10 km-es körzetéből.

 

Legalább 19 olyan emberről érkeztek hírek, akik ártalmas mennyiségű sugárzásnak voltak kitéve.

 

Az új információk ezen az oldalon lesznek közzétéve, a legfrissebb hírek pedig a Twitteren érhetőek el.

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr492746876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása