Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A klímaszkeptikus önös érdekből szkeptikus?

2011.04.05. 09:03 méhi

   Az amerikai Patrick Michaels vezető klíma-szkeptikus ellen, akit az olaj milliárdos Koch testvérek támogatnak, nyomozás indult az ügyben, mert félrevezette a Kongresszust finanszírozásának nagyságáról, amit az olajipartól kap.  Mr. Michaels a Cato Institute környezetvédelmi tanulmányok vezető társa, szabadelvű, és kormány-ellenes nézeteket vall.

   

    2009-ben februárjában megjelent az energia és kereskedelmi bizottság előtt. Abban az időben a bizottság vezetője a kaliforniai demokratikus Henry Waxman volt és Michaels volt az egyetlen a jelenlévő tanúk között, aki kétségbe vonta a globális felmelegedés tényét. Azon az állásponton volt, hogy a jelenleg meghatározó tudományok túlértékelik és eltúlózzák azt a fenyegetést, amit az éghajlatváltozás okoz illetve okozhat a jövőben.

Waxman most közölt egy levelet a bizottság, vezetői poszt várományosának, Fred Uptonnak, miszerint a bizottságot talán félrevezették. 2009-ben Michaels azt nyilatkozta, hogy a finanszírozásának 3%-át (azaz 4.2 millió USD) valóban az olaj és gáz ipartól kapja. De egy tavaly augusztusi,CNN-nek készített nyilatkozatában ez a szám már 40%...

    „Mr. Michaels úgy tűnik téves adatokat szolgáltatott a bizottság számára, azzal kapcsolatban, hogy a pénzügyi támogatásának pontosan hány százalékát kapja az olaj és a hozzá kapcsolódó iparágakból, amik felelőssé tehetők az éghajlatváltozásért.” Írja Waxman a levelében, amit hétfőn hoztak nyilvánosságra.

    Michaelst az ügy mihamarabbi tisztázására kérték, és felszólították egy teljes könyvelés bemutatására a pénzügyi forrásairól. A dolgot szépíti, hogy Michaels közvetlen anyagi támogatást is kapott több esetben a Koch fivérektől, akik jelen pillanatban a legnagyobb privát olajtársaság vezetői az Egyesült Államokban. Évek óta rengeteg pénzt pumpálnak olyan szervezetekbe, amelyek ellenzik a kormányzati szabályozásokat és tagadják a klímaváltozás tényét.

 


6 komment

Címkék: usa olaj klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr242780742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROZ 2011.04.05. 14:18:14

1.) Iszonyúan magyartalan a poszt fogalmazása számos helyen. Pl.:
- "potenciális nyomozás indult az ügyben" - ilyen kifejezés, hoyg "poetnciális nyomozás" nem létezik magyarul - igazából nem is értem, mit akar ez jelenteni? Hogy előzetesen informálódnak?
- "kereskedőbizottság" - ez meg valószínűleg "kereskedelmi bizottság" akar lenni...
- "a jelenleg meghatározó tudományok" - talán: "a jelenleg általánosan elfogadott (???) tudományos vélemény, vagy megállapítások"?
-"közölt egy levelet a bizottsági vezetőszék várományosának, Fred Uptonnak": talán "küldött egy levelet..." és nem "vezetőszék" (ilyen maygar szó sincs!), hanem "a bizottsági elnökség leendő várományosának"

...De ami a poszt lényegi mondanivalóját illeti: jelenleg semmi sem bizonyítja egyértelműen azt, hogy a jelenlegi felmelegedési periódust az ipar okozza. Hasonló meleg pediódus volt pl. a XIII. sz.-ig is, amikor pl. Grönlandon gabona termett - pedig akkoriban még nem létezett ipar!

Sokkal valószínűbb az, hogy a Nap tevékenységének periodikus változása, ill a Föld tengelyszög-állásának ingadozása játszik szerepet a mai melegedő pediódus létrejöttében. Ezt igazolják azok a vizsgálatok is, amelyek egyértelmű összefüggéseket mutattak ki a napciklus (ebből alapvetően 3 van, eltérő, egymást olykor pozitív interferenciával "támogató" periódussal), a Földtengely- állásszögének változása és az éghajlatváltozások pediódusai között.

...Persze nagyon egyszerű azt mondani, hogy az emberi tevékenység a felelős, különösen akkor, ha eleve szkeptikusak vagyunk a modernitással szemben - ráadásul ebből jól meg is lehet élni...:-)

Gloucester 2011.04.05. 16:50:40

@ROZ: aki a mainstream médiából tájékozódik, az ezt a rizsát beszopja és írhat hülyeségeket össze-vissza. Aki a szakfolyóiratokból, annak egyértelmű az emberi ténykedés okozta globális felmelegedés.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.04.05. 17:12:06

@ROZ: @Gloucester: Ez teljes mértékben így van! Ha majd ROZ fel tud mutatni bármilyen nem popmédiás hanem tudományos irodalmi forrást, akkor esetleg a környezetkutatók meggondolják, hogy ne röhögjenek a kijelentésein. Illetve magam részéről, ("csak mert ítélkező ökofasiszta vagyok"), ajánlanék neki egy természetvédelmi mérnök BSc elvégzést, vagy egy ELTE környezettudomány MSc regionális és globális klímaváltozások kurzusra önszántából bejárást, hogy szembesüljön véleményének tarthatatlanságával, butaságával, így 2011 táján.

méhi 2011.04.05. 18:02:53

@ROZ: kösz, a hibákat ahol helyesnek éreztem javítottam.

Pontatlannak és megalapozatlannak tartom én is azt az állítást, miszerint az emberi tevékenység nincs hatással a éghajlatra. Viszont azt is elhamarkodott lenne állítani, hogy kizárólag mi tehetünk róla. Én a valószínű magyarázatot valahol a kettő között gondolom. A bolygó változik, ha akarjuk, ha nem. Ez a természet rendje. A Föld idővel bizony "meg fog halni", ez ellen semmit nem tehetünk. Viszont véleményem szerint, kizárólag mi emberek tehetünk arról, hogy ilyen gyorsan zajlanak le ezek a folyamatok, ahelyett h arra törekednénk, hogy minél tovább "egészséges" és élhető hely maradjon. Szóval jó lenne, ha senki nem takarózna azzal, hogy a Nap tevékenysége így meg úgy, meg hogy igazából nincs is semmi baj, nyugodtan szipojozzuk ki a természeti kincseket... A mohóság lesz a vesztünk, ideje lenne ezt belátni.

Gloucester 2011.04.05. 19:30:32

@méhi: Milyen kettő között? Miről beszélsz? A Földnek még évmilliárd évei vannak hátra. Ezért nem a Földet kell megmenteni. Mindössze az embernek lesz élhetetlen a klíma, de ez az élhetetlen klíma az évszázad végére el fog jönni, igen, 2100-as évek végére. És erről az ember tehet. Semmiféle természetes változásról nem beszélhetünk. Aki ezt nem érti meg, az mismásol, keni a trutyit, hablatyol.

méhi 2011.04.05. 21:10:03

ha végig gondolod akkor egyről beszélünk.
süti beállítások módosítása