Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy szép török vetítős akció

2011.04.15. 10:23 Greenpeace


 [A feliratok fordítása:]

„Egy hónap telt el a Japánban történt atomkatasztrófa óta, de a radioaktív szivárgás még mindig tart. Japánban továbbra is veszélyes a helyzet, és 200 000 ember van kitéve a rák kockázatának a sugárszennyezés miatt. Eközben Tayyip Erdoğan török miniszterelnök és Taner Yıldız energiaügyi miniszter olyan nyilatkozatokat tesz, amelyek alábecsülik ezt a hatalmas veszélyt. A török kormány a kockázatokat a vezetékes gáz és a gázpalack közti különbséghez hasonlítja, és alábecsli azoknak az embereknek az értelmi képességeit, akik a kockázatok következményeit fogják viselni. A kormánynak figyelembe kell vennie a Japánban kialakult helyzetet, ki kell vezetniük az atomerőműveket, amilyen hamar csak lehet, és a megújuló energiákba és az energiahatékonyságba kell befektetniük. Csatlakozz az akcióhoz! Terjeszd a hírt! Állítsuk meg Erdoğant! nukleer.greenpeace.org

[Sajtóközlemény:]

„Állítsuk meg az atomot” üzenet a Galata-tornyon

Az isztambuli Galata-toronyra vetített valós idejű animációval a Greenpeace bemutatta a japán atomkatasztrófa méreteit, valamint kritizálta Tayyip Erdoğan török miniszterelnök hozzáállását az ügyhöz.

Isztambul, 2011. április 11. – A Greenpeace, első törökországi tüntetéseként, valós idejű animációt vetített a Galata-toronyra. A japán földrengés egy hónapos évfordulója alkalmából tartott esemény az említett földrengés és az azt követő szökőár utáni atomkatasztrófa méreteit fejtegette, illetve kiemelte, hogyan ragaszkodott a török kormány a katasztrófa utóhatásainak bagatellizálásához.

Az animáció hangsúlyozta azt a tényt, hogy amennyiben a kormány tovább folytatná az atomenergiára vonatkozó terveit, nemcsak Sinop és Mersin városok, hanem egész Törökország egy temetővé válik. A Greenpeace-aktivisták, akik az „Állítsuk meg Erdoğant, állítsuk meg az atomot” üzenetet vetítették a toronyra, arra kérték a kormányt, hogy ismerje fel a Japánban történtek jelentőségét, és azonnal tegyen le a Törökország nukleáris központtá alakításának tervéről.

Kétszázezer ember van kitéve a rák kockázatának

A regionális Greenpeace éghajlat- és energiakampányosa, Pınar Aksogan elmondta: „Az atomkatasztrófa egy hónapos évfordulóján a helyzet súlyossága még mindig változatlan, és a sugárzás miatt 200 000 ember van továbbra is kitéve a rák kockázatának. Ennek ellenére Erdoğan miniszterelnök úr nyilatkozataival folyamatosan igyekszik kisebbnek feltüntetni a veszélyeket. Miközben a kormány az atomenergiáról hoz döntést, az atomenergia veszélyeit a palackos gázéhoz vagy a cölibátushoz arányosítja, ezáltal alábecsüli azoknak az embereknek az értelmi képességeit, akiknek majd meg kell fizetniük a kockázatért. Amikor a kormányok irányvonalakat készítenek és döntéseket hoznak az atomerőművekkel kapcsolatban, ezekkel szükségszerűen érintik a társadalom minden rétegét, ezáltal csak a teljes közösséggel való egyeztetés után lenne szabad dönteni ezekről. Erdoğan miniszterelnök úrnak és Taner Yıldız energiaügyi miniszternek abba kell hagynia a katasztrófa lekicsinylését, illetve az atomenergia pártolását, és be kellene fektetniük a megújuló energiákba.”

Habár egy hónap telt el a japán atomkatasztrófa óta, a sugárzó anyagok szivárgása még mindig tart. Az elmúlt hónapban a világ minden táján bejelentették a kormányok az atomenergiára vonatkozó terveik felfüggesztését, de a török miniszterelnök, Tayyip Erdoğan, és az energiaügyi miniszter, Taner Yıldız ragaszkodik a terveik folytatásához, és a veszélyeket a palackos gázhoz, a számítógépekhez, a televízióhoz és a cölibátushoz hasonlítja.

A japán helyzet egy hónappal a földrengés után

A földrengés és a szökőár után körülbelül 13 000 ember vesztette életét. Az atomkatasztrófa eredményeként:

  • A régió 200 000 lakosa van kitéve a rák kockázatának.
  • Legalább 25 ország tiltotta be a mezőgazdasági és egyéb célú élelmiszerek importálását Japánból.
  • 10 500 tonna radioaktív vizet engedtek a Csendes-óceánba.
  • A törvényileg megengedettnél 10 000-szer nagyobb mennyiségben mértek radioaktív jódizotópot a tengerben.
  • Japán turizmusa súlyosan visszaesett. Az USA külügyminisztériuma törölte a turistajáratokat az országba, csak a halaszthatatlan utakat engedélyezve.
  • A baleset 130 milliárd dollárba került a japán áramszolgáltató TEPCO-nak. A TEPCO és a GOJ.A 50 000 költözni kényszerült családnak fog 10 000 eurós kártérítést fizetni.
  • A földrengés egy hónapos évfordulóján Japánban ötezren tüntetnek az atomenergia ellen.

 


1 komment

Címkék: videó atomenergia jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr172817329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fixilány 2011.04.18. 13:05:56

Ezt most kaptam a védegylet listánján:
Nemzetbiztonsági kérdés? Nyugalom, a britek akcióba léptek...

"A brit Védelmi Minisztérium atomellenes szervezetek kérésének eleget
téve nem rég nyilvánosságra hozott egy dokumentumot a hadsereg
atomtengeralattjáróinak biztonságáról. A dokumentum természetesen egy
sor érzékeny információt is tartalmazott, így az egyes problémák
részleteit cenzúrázták a kiadott PDF-ben.

A problémát az okozta, hogy a cenzúrát mindössze a szövegrészek
hátterének feketére állításával oldották meg, így fekete részek
tartalmát vágólapra másolva bárki elolvashatta, hogyan kell
magolvadást előidézni az érintett tengeralattjárókon. A problémát
felfedező Daily Star cikke (
www.dailystar.co.uk/news/view/186568/Nuclear-sub-secrets-revealed-by-MoD-schoolboy-error-/
) szerint akár egy egyszerű matróz is katasztrófát okozhatna a még
húsz évig szolgálatban lévő flotta tagjaiban, melyek javítására,
megerősítésére kevés esély látszik."

(via buhera.blog.hu/2011/04/17/sotetseg_fekete_alapon )

Inkább atomenergia-kritikus vagyok, mint általában atomellenes, de ezt
a dilettantizmust látva megijedek. Nehéz elképzelni, hogy ilyen
kvalifikált döntések alapján akár egy 3+ vagy 4. generációs reaktort
is lehetne hosszú távon biztonságosan üzemeltetni.
süti beállítások módosítása