Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy ember, aki kiugrott

2011.07.05. 08:15 stradivari


Nem mozgó vonatból, vagy zuhanó repülőgépből, s nem is a tizedik emeletről. Ennél súlyosabb dologról van szó abban a kisfilmben, amit tegnap láttam itt a blogon.  Molnár Zoltán egy nagyáruház kereskedelmi igazgatója volt. Egész addig, amíg elege lett belőle – és egyik napról a másikra otthagyta az egészet. Az ilyen döntéshez nagyobb bátorságra van szükség, de legalábbis akkorára, mint kiugrani a tizedikről. Ez utóbbi ugyanis egy perc, vagy annyi sem. De hátat fordítani a profit világának, s felcserélni a biztos megélhetést, komfortos irodát, a rendelkezés hatalmát egy nonprofit vállalkozásra, s azon belül is – mint a filmben ezt láthatjuk is – például üveges rekeszek cipelésére.. nos ez  életre szóló döntés, nyugodtan mondhatjuk forradalmi lépésnek egy ember életében.


Tulajdonképp a Szatyor bevásárló közösség is forradalom a maga nemében, hisz azt teszi lehetővé, ami valójában minden ember kimondott, vagy kimondatlan vágya: nem drágán, egészséges, friss táplálékhoz jutni. Ez a kisfilm meggyőzően mutatja be, hogy minden részről adottak a feltételek ennek megvalósítására. Vannak kistermelők, inkább közel, mint távol a várostól, akik jó árut termelnek, vannak emberek a városban – egyre többen -, akinek elegük van a légkondicionált műanyagvilágból, ahol a termékek 99 százalékából csak egy dolog hiányzik: a lélek, s vannak a Szatyor kitalálói, megteremtői, akik ezt a két igényt – ezt hívják kereskedésnek – összekapcsolta.
Tej, lekvár, ropogós pékáru, hagyma, répa, bor s lehetne sorolni hosszan mi minden kapható, többnyire olcsóbban, mint a szupergigacenterekben. Csak annyi kell hozzá, hogy előre leadom interneten a rendelést és a megbeszélt időben elmegyek érte – meg persze fizetek. Ez az olcsóság, amit említettem nyilván két tényezőből adódik. A termelő tisztességes haszonhoz jut s nem extraprofithoz, a kereskedő pedig – jelesül a Szatyor aktivistái - nem jutnak semmiféle haszonhoz.  Ez az egyetlen gyengéje a filmnek. Számomra nem derült ki, akkor valójában miből élnek ezek a jóarcú, rokonszenves emberek. De élnek és virulnak, akár a Szatyor, amely már Kecskeméten is működik, és bárhol működhet, ahol kellő számú és elszántságú ember – ők itt a kritikus tömeg -, gondolja úgy, hogy csináljunk egy kis forradalmat, fegyverek nélkül. Mert ez az.
 


7 komment

Címkék: életmód élelmiszer jó dolgok kistermelői rendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr593036907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2011.07.05. 10:47:44

Stradivári, te nagyon jól írsz. Köszönet érte!

fixilány 2011.07.05. 14:45:06

Biztos, hogy sokkal többen teteknek meg egy ehhez hasonló lépést, mint ahányan hiszik magukról, de azért ehhez akkor is kellett - gondolom- valami stabil anyagi háttér, felhalmozott tartalék. Igaz, egy csomó minden, kisebb 'kiugráshoz' nem kell.

eneska · http://kerdesek.hu/ 2011.07.06. 04:34:28

kisgyerek kínában a tizedikről megvan..?

Világoszöld 2011.07.08. 18:24:51

Az áru mint termék rövid "u".

greenmary 2011.08.10. 17:01:34

Sziasztok!
Nyíregyházán szeretnék létrehozni Szatyor bevásárlóközösséget.
Kaphatok segítséget tőletek?Kontakt ember v. telefonszám?
greenmary@freemail.hu

boldogember 2011.08.17. 12:18:04

@greenmary: mi csak közzétettünk egy videót, ami tetszett. De a google szerint: szatyor.org :-)
süti beállítások módosítása