Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Olyan kicsi krumplik vagyunk…

2011.07.11. 08:44 Toma001

Négy nyilvános flamand kutatócsoport, az ILVO, az UGent, a VIB és a HoGent közösen vágott bele egy GM-es kutatás terep-kísérletébe vadburgonya-génekkel, csökkentett növényvédő szer-használattal, multinacionális vállalatok mellőzésével.


 

A Greenpeace Belgium hiába ellenezte a projektet, a hatóságok végül engedélyezték, s a kísérlet kezdetét vette. Erre a belga Field Liberaion Movement nevű mozgalom a francia faucheurs önkéntesek hatására közbelépett. Az aktivisták hetekkel akciójukat megelőzően bejelentették, hogy a GM-burgonya ültetvény felbolygatására készülnek május 29-én, amikor is a GM-burgonyákat organikus krumplikra fogják lecserélni. A bejelentés nagy figyelmet keltett. A tudósok ellen-akciót szerveztek „Save our Science” névvel.


A Greenpeace Belgium nem kívánt részt venni az akcióban, nem is támogatta a kezdeményezést, de Jonas Hulsens, a szervezet vezetője a krumpliháború kitörése előtt interjúk formájában érvekkel hozzájárult a GMO-kal kapcsolatos párbeszédhez.

A Kelt-Flandriai Wetterenben a kísérleti GM-burgonyaföld előtt egy tábla jelzi, hogy „Itt nőnek a jövő krumplijai”. Május 29-én, vasárnap közel száz tudós ment ki a burgonyaültetvényhez, hogy ellenállását fejezze ki az akcióval szemben, és kint volt kb. 70 rendőr is. A rendőrkordonok áttörésével egy maroknyi aktivistának mégis sikerült átmásznia a burgonyaültetvény kerítésén. Néhány növényt kihúzkodtak a földből, másokat növényvédő szerekkel fújtak le. Negyven tüntetőt letartóztattak. A tudósok, az egyetemek és a politikusok igen hevesen reagáltak. "Ökovandálok erőszakos támadást mértek a tudományos szabadságra!” Mások öko-fundamentalizmusról, dogmatizmusról és polgári engedetlenségről beszéltek. Még a Zöldek is elítélték az akciót.

"A burgonyának csak 20%-át húzták ki a GM- burgonyaültetvényen, melynek csak egy része az ellenálló példány.” nyilatkozta Bart Van Droogenbroeck az ILVO-tól (Mezőgazdasági és Halászati Kutató Intézet). „A génmanipulált sort közönséges sorokkal felváltva ültették, így az akció során nem tudták megállapítani, hogy pontosan mit is pusztítanak. Az ültetvényt most öntözzük, és meglátjuk, hogy a megkárosított növényeknek mely része állhat még helyre”, jelentette ki Van Droogenbroeck. Arról azonban meg van győződve, hogy a kutatás eredményei mindennek ellenére felhasználható lesz.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Flamand kormány 250.000 eurós támogatással járul hozzá a kár helyreállításához.

Ingrid Lieten, Innovációs és Többségi befektetések Miniszterelnök-asszonya már most kijelentette, hogy a Flamand kormány 250.000 euróval járul hozzá a burgonyakutatás folytatásához. A tudósak kutatásukkal arra kerestek választ, hogy vajon ezek a krumplik valóban bővebb termést biztosítanának, s ugyanakkor kevesebb növényvédő szert vennének-e igénybe. A belga mezőgazdászok ugyanis évente több mint ezer tonna növényvédő szert használnak, hogy megfékezzék a burgonyavészt, ami más egészségi problémákat is okoz, például rákot és idegrendszeri megbetegedéseket. Ez a kutatás ennek akart véget vetni.” - mondta Lieten, aki megjegyezte még azt is, hogy nagyra értékeli a tudósokat, amiért azok a kísérletet megelőzően erőszakmentesen léptek fel. „Ezzel is mutatták, hogy igazi nyilvános vitát folytatni nem egyenlő a burgonyaültetvényen végzett erőszakos pusztítással.”

„Tudományos szempontból nagy csapás ez, és egy éves lemaradást okozott. Tudomásul kell vennünk, hogy itt a demokratikus folyamat nem működik, és még a rendőrök sem voltak képesek a rongáló személyeket megfékezni. Lehet, hogy jogi lépéseket teszünk.”- Így látja Jo Bury, a Flamand Biotechnológiai Intézet munkatársa a tüntetők wettereni rombolását, amit a GM krumpliföldön okoztak. Bury jogi lépésekkel fenyeget.
Paul Van Cauwenberge, a Genti Egyetem (UGent) rektora is jogi lépéseket fontolgat az aktivistákkal szemben. Viselkedésüket dekonstruktívnak és illegitimnek jellemezte, és a történteket nagyon súlyosnak minősíti.
A Leuveni Katolikus Egyetem (KULeuven) pedig bejelentette, hogy intézkedéseket fog hozni egy kutatónővel szemben, aki a Field Liberation Movement (FLM) nevű mozgalmat védelmébe vette. Az egyetem ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kutatások és a kísérlet a hatóságok engedélyével folyt, és nyitva áll a további párbeszédre a kutatás fontosságát illetően.
A tetteseket végül garázdaság és lopás vádjával állítják elő. A burgonyaföldön időközben folytatódik a kutatási kísérlet – erősítette meg Kris Peeters a belgiumi Flamand régió miniszterelnöke, aki tavaly járt hazánkban.

 


Szólj hozzá!

Címkék: burgonya tudomány rendőrség akció agrár gmo technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr972986369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása