Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

1,7 milliárd forint Greenpeace ellenes akciókra

2011.09.27. 08:50 Toma001

A Tudásra-épülő Gazdaság Minisztériuma (Ministry of Knowledge Economy – MKE -) bejelentette hogy a Koreai Atomenergiát Népszerűsítő Hivatal (Korea Nuclear Energy Promotion Agency – KONEPA) 9 millió amerikai dollárt fordít atomenergiát népszerűsítő kampányokra a következő évben, válaszul a Greenpeace koreai irodájának megnyitására.  Az MKE kifejtette, hogy számít a Greenpeace atomenergia ellenes tevékenységére, ami ellen módszeres intézkedéseket fognak bevetni. Az MKE a Greenpeace atomenergiaellenes tevékenységei ellen televíziós vitaműsorok készítését tervezi Patrick Moorhoz (az atomosokhoz átállt régi Greenpeace-es) hasonló személyiségekkel és tengerentúli szakértőkkel. A Greenpeace augusztusban nyitotta meg koreai irodáját.

Mindeközben a Wolseong 1-es reaktor igazgatótanácsa döntött a jövő év júniusában lejáró üzemidejének újabb 10 évre történő meghosszabbításáról, és a reaktor további működtetéséről. Az igazgatótanács döntött az új atomerőművek helyének kiválasztásának befejezéséről is. A következő félév végére a jelenlegi 3 lehetséges város (Uljin, Yeongduck and Samcheok) közül kettőt fognak kiválasztani. A KONEPA szóvivő elmondta, hogy Koreának nincs más választása, mint az atomenergia központú energiapolitika folytatása, ezért a jelölt városokban változatos népszerűsítő rendezvényeket fognak megtartani. A Zöld Korea szervezet elmondta, hogy a KONEPA 10 milliárd won-t von el az éves elektromos ipar 1.5 billiós alapjából és használ fel népszerűsítő tevékenységekre. A szervezet kritizálta a KONEPA-t, amiért az atomenergiát „boldog energiának” nevezte még a Fukushimai szerencsétlenséget követően is.

Forrás: a Tomato New hírlevele


12 komment

Címkék: kommunikáció pénz atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr993157424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rézkalapács 2011.10.04. 13:53:28

Magyarorszgáon a megújulóknak kell a bíztatás, de külföldön az atomnak: a világ civilizált felében szarul álltok, az igaz :-)

Permian 2011.10.08. 11:40:14

@rézkalapács:
Most ezt nem egészen tudom értelmezni: ki is áll szarul, hol? :)

EXO 2011.10.09. 19:10:54

A természetben az urán természetes koncentrációja egy az egymillióhoz. Ez nem tűnik soknak, de ez azt jelenti, hogy egy köbméter talajban van egy gramm urán, egy négyzetkilóméter felső egy méteres rétegében pedig egy tonna van. Így az ország talajának felső egy méteres rétegében több tízezer tonna urán van, ti meg attól féltek, hogy Fukusimától a szél ideszállít talán néhány mázsa rádioaktív port? Illetve egy Paksi balestnél is az egy blokkból kiszabaduló maximális veszélyes anyag nem haladja meg a néhány tucat tonnát.

A tengervíz uránkinyeréssel példáúl többezerszer nagyobb mennyiségű uránt tudnának kinyerni, mint amennyi a szárazföldi ércekből kinyerhető.
Ha annyira kellen félni, mint amennyire hírdetitek, kb az élet se alakulhatott volna ki.

pandava 2011.10.09. 20:28:29

@EXO: Hogy tudsz leírni ekkora marhaságot?

Annak a néhány tucat tonnának az aktivitása viszont milliárdszor*milliárdszor nagyobb, mint a természetes uránnak.

EXO 2011.10.09. 20:45:57

Azt aktivitása addig nagyobb többtízmilliószor, amíg kritikus tömeget képez. Utána a kiszökött anyag 98%-ának megegyezik az aktivitása a természetes uránéval(mivel a jelenlegi reaktorokban az anyag maximum 2%-át alakítják át,utána már túl sok neutronokat elnyelő izotóp halmozódik fel, hogy működtetni lehessen vele a reaktor). A maradék anyagnak is nem milliárdszor nagyobb az aktivitása(csak milliószor)
Ha milliárdszor nagyobb lenne az aktvitása, akkor a Csernobilnál kijött anyag már régen elbomlott volna(természetes urán felezési ideje kb 5 milliárd év, milliárdszor nagyobb aktivitás arányosan csökkenti a felezési időt)

pandava 2011.10.10. 19:45:01

@EXO: Kérlek szépen ha egy paksi blokk "2%-át" egyenletesen elterítenénk Magyarország mind a 93 ezer négyzetkilométerén, nagyobb sugárzást mérhetnénk Soprontól Záhonyig, mint a csernobili lezárt zónában.
Nézz utána!

Ezért kell pakson a jó magas kémény, és ezért kellene imádkozni ha baleset lenne, hogy a szél vigye el a francba, hígítsa a szennyezést, mert ha csak nálunk rakódna le, végünk lenne.

EXO 2011.10.10. 22:03:41

Elég nehezen, mivel a Csernobili reaktorok RBMK tipusuak voltak, amikre jellemző, hogy a PWR reaktoroknál több tucatszor nagyobb mennyiségű uránnal működnek. Kevesebb anyag/nagyobb terület, ez így elég nehezen jön ki. Emellett az átalakult 2% nagy része már a reaktorban lebomlik tovább nem bomló hasadási termékekké.

pandava 2011.10.11. 21:07:24

@EXO: Egy nyomottvizes reaktor teljes aktivitás készlete kb. 1e+18 Bq nagyságú leállításkor. Ha ezt elosztjuk Mo. területével és átváltjuk, 290 Ci/négyzetkilométert kapunk.

Csernobilnál a 40 Ci/km2-nél szennyezettebb részek tartoznak a lezárt zónába.

EXO 2011.10.11. 21:34:24

Csak az probléma:
1.:a teljes készlet: egy robbanásnál a készlet alig néhány százaléka válik por vagy gőz tartalmúvá, ami messzire juthat. A többi a reaktortartály falába, vagy az épületbe vágódik
2.:az uránium és a plutonium alpha és béta bomlók, amik néhány cm illetve néhány deciméter után elnyelődnek a levegőben, és így minimális az esélye, hogy emberbe lyusson
3. A modern nyomottvizes reaktorokból elég alacsony eséllyel ér egy baleset után az anyag ki. Ugyanis a keleti biztonsági kritérimokkal épült blokkokkal ellentétben egy nagyon vastag acéltartály veszi körül a reaktort, amin nem bír áthatolni a leolvadt cucc(Three Mile Island baleset). A fukusimai blokkok, amikkel a katszróta történt, kb 40évesek voltak, és mostanában vonták volna ki őket.

pandava 2011.10.12. 12:54:07

@EXO: Nincsen csak. Olvasd el mit írtam.
süti beállítások módosítása