Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Újabb sikeres akció: nem menő esőerdőbe csomagolni a játékokat!

2011.10.07. 07:05 pappdori.bp

A "Nagy Szakítás" belátásra bírta a világelső játékgyártó Mattel vezetőit, nem éri meg az "erdőirtó" Asia Pulp and Papertől (APP) vásárolniuk az olcsó indonéziai import csomagolóanyagot, amibe többek között Barbie-t is csomagolják gyanútlan vásárlóinak.
 

Az előzményekről itt olvashatsz, és Barbie drámai leleplező videója is itt van. 

Az esőerdő több ezer élőlény mellett a kihalástól veszélyeztettet szumátrai tigris élőhelye is. Illegális kitermeléseket feltáró  Tiger's Eye Tour áprilisban indult Jakartán, Szumátrán. Az akció célja, hogy felszólítsa a kormány az érvényben lévő engedélyek felülvizsgálatára, és elérje a kitermelés leállítását. Láttuk mi vár a tigris lábnyommal reklámozott, zöldre festett APP útjába kerülőkre. A tigris halála

A los angeles-i akcióban a Mattel Igazgatóság épületének homlokzatára GP aktivisták kirakták Ken üzenetét. Ezután több fővárost is bejárt a kampány, Barbie-ról kompromittáló képek kerültek elő – erdőirtás közben, láncfűrésszel a kezében...

Három hónap alatt több mint félmillió tiltakozó levelet kapott a Mattel, hogy bontsa fel szerződését a szumátrai tigris otthonát fenyegető illegális erdőirtást végző APP-vel. Nos van egy jó hírünk az botrányban elsődlegesen érintett esőerdőnek: a Mattel meghallgatta az üzeneteket és nyilvánosan felszólította beszállítóit, ne használjanak APP alapanyagokat.

A hosszútávú változtatások célja nem csupán a törvénysértő APP és ahhoz hasonló erősen megkérdőjelezhető beszállítók elkerülése, hanem a gyártás során minél több újrahasznosított összetevő használata és az FSC (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által minősített papír és egyéb alapanyagok beszerzése.

Az erdőirtással nehezített dilemmára, vajon Ken megbocsájt Barbie-nak, nem tudjuk még a választ, arra azonban kíváncsiak leszünk, mit tesz a Mattel, a Disney és a többi nagyvállalat. Reméljük az akció sikere példával szolgál a többieknek is! A Greenpeace munkatársai követik az intézkedések végrehajtását és együttműködnek a Mattellel, hogy lássuk betartják-e mostani ígéreteiket.

A kampány részleteiről olvashattok a GP International oldalán.


2 komment

Címkék: média akció klíma erdő demonstráció

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr873283069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabipeti 2011.10.07. 18:56:37

Akkor lehet, hogy nem közvetlen esőerdőből kivágott fákból készült papírba fognak csomagolni ezután, hanem faültetvényekből származó papírokba. Lehet, hogy a faültetvények viszont egy esőerdő helyén vannak...

Zöld_Dani 2011.10.07. 19:52:29

@Gabipeti: Úgy néz ki, a megállapodás ezt kizárja. A megállapodás betartását pedig ellenőrízni fogjuk.
süti beállítások módosítása