Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Energiahatékonyság vagy halál

2011.10.12. 22:10 Zöld_Dani

Ha nem is biztos, hogy pár év múlva a savas esőktől vert városokban motoros bandák fognak háborúzni egy kanna benzinért, és fegyveres őrök vigyázzák a maradék fákat a fagyoskodó emberek baltáitól, de az energiával talán akkor is érdemes takarékoskodni. Ha másért nem, a pénztárcánk kimélése végett. A miérten túl a mikéntekről szól az Ökoszolgálat és a Zöldpók kisfilmje.

 


1 komment

Címkék: videó életmód technológia energia megoldások

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr493298633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.10.15. 10:16:14

A riogatók(főleg az energiával és az olajjal kapcsolatosak)mindig kifelejtenek néhány dolgot.
Az egyik, hogy a kitermelési technológiák állandóan fejlődnek, ahogyan a készletek kutatása is fejlődik.
Így az elmúlt 40 évben a termelés kb 30%-al emelkedett, miközben 40évvel ezelőtt 30évre való olaj volt.
A növekedésnek 2 forrása van: új felfedezések,
az évtizedben leginkább az afrikai és brazil mélytengeri, és az orosz és grönlandi sarkvidéki készleteknek állnak neki. Ezekből az orosz és afrikai területeken lehet komolyabb növekedésre számítani. Ez így csak plusz 8-10év, bár rövid távon leginkább a mélytengeri források növekedésével lehet számítani
A másik forrás a kitermelhető hányad növekedése:
a saját nyomásától az olaj 15-30%-a jön fel, a vízbenyomással ez felmegy 30-40%-ra, a CO2 befúvással 60%-ra.
www.youtube.com/watch?v=Utmao53t8xo&feature=related
Így a jelenlegi mezőkhöz is hozzá lehet adni plusz 20-30évet.
Emellett fejlődik az olajhomok termelés, az évtized közepétől már Venezuelában is nekiállnak.
Az Albertai és Orinoco medencei készletek kitermelhető hányada minimum 60%, ami így plusz 80-100 év olaj. És 60dollár/hordó-tól gazdaságos.

Attól még igaz, hogy az olajtermelés az kb stagnálni fog a következő 20évben, bár az se ugyanaz, mint egy komoly zuhanás, hatékonyabb autókkal lehet hozzá alkalmazkodni.

Ami növekedés forrása lehet, az leginkább a gáz,
mivel az új kitermelési technológiákkal kb meg 3-5 szörözték a kitermelhető mennyiséget, és az évszázad közepére a jelenlegi 1,5-2 szeresére növekedhet a termelés, így fontosabbá válhat az olajnál.
süti beállítások módosítása