Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Greenpeace támogatja az Occupy Wall Street békés demonstrációit

2011.10.27. 10:12 pappdori.bp

A rabszolga-felszabadításért küzdő Theodore Parker szerint a történelem íve hosszú, mégis az igazságosság irányába mutat. Vannak pillanatok, amikor rövidíthetjük a ránk váró utat: ha közösen cselekszünk.

A világ számos pontján aktív megmozdulásokat látunk. Az Arab Tavasz, az Occupy the Wall Street vagy a Wall Street-hez csatlakozó Madisoni (Wisconsin) tiltakozó akciók már nem hagyják szó nélkül a nagyvállalatok és korrupt politikusok túlkapásait és nem akarnak áldozatul esni a néhányakat hatalmas vagyonhoz juttató, de a környezetet és a nyugdíjalapokat fosztogató gazdasági rendszernek.

Az Arab tavasz a válság közepén lángolt fel, miután egy utcai árus lefizetett egy korrupt zsarut. Az emberek utcára vonultak a korrupció ellen, egy sokkal demokratikusabb világért.
Rolling Sunlight - Guruló Napfény - a Greenpeace kampányautója napelemekkel támogatja a mozgalom munkáját

A gazdasági globalizáció és a termelés növekedés érdekében hozott döntéseknek is köszönhető, hogy az  Egyesült Államokban 1973 óta csökkenek a bérek. A végzett diplomások nem tudnak elhelyezkedni. A nemzetbe ivódott cinizmussal becsüljük alá a bennünk rejlő változtatás képességét. Ezt érte el a – többek között – túlkapásaival a Legfelsőbb Bíróság:  rászabadították a nagyvállalati tőkét a politikai életre. Egy teljes generáció nőtt fel olyan szabályokat követve, amiket egy maroknyi csapat, a Koch-hoz hasonló nagyvállalatok vezetői állítottak fel.

Az Occupy Wall Street-et bírálók szerint nem egységesek a követeléseink. Én mégis azt hallom, hogy az emberek – elsőként az amerikaiak, most már a világon mindenki –  együtt mondják a multinacionális cégeknek „ Jutalmakat osztogattok miközben megszűnnek az állások. Darabokra törtétek az Amerikai Álmot – évtizedek óta először fordul elő, hogy rosszabb világot, nehezebb körülményeket hagyunk gyermekeinkre. Kezetekben vannak a bíróságok, megvettétek a Kongresszust is, most nézzetek szembe velünk.”

Az Occupy the Wall Street mozgalom válasz a gazdasági és demokratikus rendszer válságára. Nincs demokrácia középrétegek nélkül, a gazdasági erők azonban mindent megtettek, hogy felszámolják a szakszervezeteket és kiszervezzék a munkát a tengerentúlra. Ezért csökkenek mintegy négy évtizede az átlagbérek. Nem beszélhetünk demokráciáról, amikor a Legfelsőbb Bíróság engedi, hogy a gazdasági szereplők döntsék el a választásokat, számolatlan összegeket költenek saját politikusaik megválasztására vagy éppen lejáratására. Így azonban kevesebb hangsúlyt kapnak a valódi választók tömörülései és kezdeményezései.

A békés Occupy the Wall Street! tilatkozások figyelmeztető kiáltása a demokrácia jövőjéért szól. A Greenpeace U.S. mindig is tudta, hogy nem lehet egészséges az a bolygó, ahol az emberek nem emelhetik fel közösen a hangjukat és nem vehetnek részt a politikai rendszer irányításában. A bolygó és a társadalmat is veszélybe sodorja, ha a döntések kizárólag néhány ember javát szolgálják.

Egyénileg és szervezeti szinten is – támogatjuk a térfoglalókat, akik bárhol is legyenek, békés eszközökkel demonstrálnak egy igazságos, demokratikus, zöld és békés jövőért.

Szerző: Phil Radford a Greenpeace igazgatójaként az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legmeghatározóbb környezetvédelmi szervezetének vezetői közé tartozik. Phil irányítja egy közel 500 főből álló magasan képzett koordinátor csapat munkáját, akik az Egyesült Államokban dolgoznak hazai és nemzetközi szintű kampányokon az óceánok, erdők és föld éghajlatának megmentéséért.

Forrás: Greenpeace USA http://www.greenpeace.org/usa/en/news-and-blogs/campaign-blog/greenpeace-supports-occupy-wall-street-peacef/blog/37414/

 

 


1 komment · 2 trackback

Címkék: politika demokrácia pénz globalizáció wall street

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr63320110

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Occupy Wall Street: jelenleg a világ legfontosabb eseménye 2011.11.05. 13:33:11

Naomi Klein, író, publicista, antiglobalista aktivista október 6-ai beszéde a Wall Streeten....

Trackback: Október 15-én világforradalom 2011.10.28. 06:20:13

Ma több országban lesznek megmozdulások a "Világforradalom" mozgalomhoz illeszkedve. A felvezető események már meg is indultak, lásd az amerikai "városfoglalásokat". A spanyol fiatalok májusi Sol téri tüntetéssorozatával indult...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.10.27. 15:20:14

"A gazdasági globalizáció és a termelés növekedés érdekében hozott döntéseknek is köszönhető, hogy az Egyesült Államokban 1973 óta csökkenek a bérek."

Csak a korrektség kedvéért jelzem, hogy az USÁ-ban a reálbérek azok amelyek stagnálnak, esetleg csökkenek évtizedek óta, nominálisan a bérek ott is nőnek.

A kettő nem ugyan az.
süti beállítások módosítása