Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

“Ne hallgassatok a szennyezőkre” – ma kell megmentenünk a holnapot!

2012.01.03. 08:17 pappdori.bp

Tudjuk, hogy a progresszív klímaváltozás elleni harc egyedül nem akadályozhatja a gazdasági válságot – nem is feladata -, viszont segít, ha megoldást keresünk a hanyatlásra. Nem kell hinni a “zöldek” szavának, múlt hónapban a konzervatívnak számító Nemzetközi Energia Ügynökség(IEA) jelentése is alátámasztotta, amit mondunk: kongatják a vészharangokat és gyors intézkedéseket sürgetnek és elismerik, hogy a klímaváltozásra hivatkozva megújulókra alapozni a gazdaságot a környezeti szükségességen felül a megfelelő költségvetési politikai döntést is.


Hogy miért?
Mert a fosszilis energiahordozók használatának növelése visszafordíthatatlan, környezeti katasztrófákat előidéző következményekkel járhat.
“Hibás gazdasági döntés az intézkedések halogatása: 2020-ig minden egyes 1 USD után, amit az energiatermelésben megújulók be-nem-vezetésén “megspórolnak”, a megnövekedett kibocsátások miatt ez 2020 után  a költségvetésre 4.30 USD (hozzávetőleges számítás alapján minden 100 forintra kb. 416 Ft) plusz költséget terhel. Erre vonatkozóan további részleteket olvashatunk a Think Progress oldalán közzétett World Energy Outlook 2011-es jelentés összefoglalójában.

  

Mégis mi tart minket vissza?
 

A Greenpeace legújabb jelentésében a Ki tart vissza? -  Hogyan akadályozza a hatékony energiaszabályzást a fosszilis energia című tanulmányában ad választ  a címben feltett kérdésre: ezek a nemzetközi, országos és helyi szinten is a legnagyobb erőt képviselő fosszilis energiát támogató lobbisták , érdekcsoportok, akiknek nagy a politikai befolyásuk, így könnyen gördítenek akadályt a sikeres és progresszív szabályozásokat sürgetők elé. A jelentés részletezi, milyen eszközökkel akadályozzák a hatékony klímaszabályozást Európa (pl. a 30% kibocsátás elleni lobbival) és az Egyesült Államok (többek között, hogyan bukott el a klíma-csomag a Szenátus előtt, hogyan szereznek újabb területeket az olajkitermelésre) mellett Kanadában vagy Dél-Afrikában.

Az Európai Bizottság és a több független kutató intézet szerint is Európa gazdasági érdeke, hogy szigorúbb klíma szabályozást vezessünk be, és megerősítő példákat találunk Kínában, ahol a tavalyi fotovoltaikus napelemek telepítése többszörösére nőtt az elmúlt évben töredéke költséggel, mint tervezték.
Elkerülhetetlen, hogy kormányaink szorosan együttműködjenek az üzleti világ szereplőivel, de nem felejthetik el, hogy a szavazóik nevében hoznak döntéseket, a klímaváltozás visszafordíthatatlan hatásait elkerülendő pedig hallgatniuk kell ránk.
Nem árt, ha a durbani COP17 taggyűlésen résztvevő - a gazdaság és a környezet jövőjéről döntő - politikusaink, tisztában vannak ezzel, és a szavazóikra figyelnek   a nagy(szennyező)vállalatok helyett - lsd. Shell, Eskom vagy a Koch Industries.

A plakátok a Greenpeace ma indított kampányának termékei, a logókból összerakott képek célja közvetlen megszólítás: Barroso, Obama, Harper és Zuma sem úszta meg.

A teljes jelentés elérhető a Greenpeace International oldalán: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Whos-holding-us-back/


Szólj hozzá!

Címkék: politika katasztrófa klíma piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr793405842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása