Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tényleg James Bond miatt utálják az atomenergiát?

2012.02.06. 08:30 majcsi

 Végre megtudhattuk, hogy az atomenergiával szemben érzett széleskörű bizalmatlanság oka, hogy 1962-ben Dr. No – a James Bond filmben szereplő gonosz tudós – atomreaktort épített Jamaika szigetén, és azzal fenyegette a világot. Legalábbis innen eredezteti az atomenergiára vetülő sötét árnyat David Phillips professzor, az igen rangos Angol Királyi Kémiai Társaság (Royal Society of Chemistry) tagja. Mindannyiunk szerencséjére James Bond megállította Dr. No-t. De sajnos a közvélemény - amióta csak tudomást szerzett Dr. No aljas tervéről - „könyörtelenül ádáz szemmel” (a professzor szavai) tekint az atomenergiára.

Semmi kétség afelől, hogy Phillips professzor kiváló és tiszteletreméltó tudós. A királynő 1999-ben a Brit Birodalom Éremrendjével (OBE) tüntette ki a tudományos oktatás terén tett szolgálataiért, a kémiában elért eredményeiért pedig 2012 januárjában megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka címet. Rendszeresen publikál, szerepel, és szakterületének vezető tekintélye. 

Ám az, hogy egy 50 éve készült kémfilmet okoljon, amiért az atomenergiában nagyon sokan nem bíznak, sőt félnek tőle és úgy egyébként meg a hátuk közepére kívánják, nos, ez az atompropaganda egyik legkirívóbb példája, amit valaha is láthattunk (és mi még azt hittük, hogy nincs új a nap alatt).

Persze ki az, akire nem hatnak a filmek? Amióta csak láttuk Blofeld drágakövekből összeállított pusztító műholdját, amellyel New Yorkot akarta elpusztítani a Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds are Forever) című filmben, rettegünk a gyémántoktól. És miután átéltük a Casino Royale szörnyű izgalmait, többé már soha nem fogunk pókerezni!

Ha valóban igaz volna Phillips professzor úr elmélete arról, hogy a populáris kultúra ily nagy mértékben befolyásolja az atomenergiával szembeni attitűdöket, akkor bizony az emberek úgy gondolnák, hogy nincs az atommal semmi baj. Nézzük csak meg pl. a Simpson családot, amely van annyira népszerű, mint a James Bond filmek (ha nem népszerűbb). Annak ellenére, hogy a Springfield atomerőmű biztonsági rendszere igen szegényes bizonyítvánnyal rendelkezik, eddig még senki sem halt meg, senki nem lett sugárfertőzött, vagy leukémiás, és egy pár háromszemű haltól eltekintve a környező természet teljesen ép maradt. Az egyik epizódban Homérral még nukleáris hulladékot is etetnek büntetésül, ám ez semmilyen negatív következménnyel nem jár.

Phillips professzor úr furcsa érve arról, hogy miért is van ilyen nagy slamasztikában az atomenergia, sérti azok jó érzését, akik átélték a Three Mild Island-i, a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófa szörnyűségeit, vagy azt a megszámlálhatatlan kisebb nagyobb nukleáris baleset egyikét, amelyek kitörölhetetlenül emlékezetünkbe vésődtek. Hányan emlékeznek egyáltalán Dr. No-ra, vagy akár a film cselekményére, még ha látták is a filmet? Sok ezer atomellenes aktivista van, aki meg sem született még, amikor ezt a filmet vetítették. Ám azok, akik csaknem két évtizeddel korábban átélték a Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák pusztítását, soha nem tudják azt elfelejteni. Mi volt ehhez képest Dr. No ördögi terve?

Ez a hír újabb bizonyítéka annak, milyen elszánt az atomipar és támogatói köre. Egy 60-as évekbeli kémfilmben szereplő csíny felemlegetésével gyakorlatilag arra próbálnak rávenni, hogy felejtsük el, milyen szörnyűségekkel volt megtűzdelve az atomipar története az azóta eltelt fél évszázadban – az uránbányászatból származó szennyezések, az atomreaktorok okozta környezeti károk, az atomhulladék öröksége… az emberi fajt többszázezer évig sújtó pestis.

Phillips professzor úrnak be kellene látnia, hogy Dr. No kiváló reklám az atomenergia számára. A Dr. No építette reaktorban minden a legnagyobb rendben volt– tiszta volt, fényes, hatékony, és egyébként is mindenki iszonyú kúl overált viselt -, amíg Bond fel nem tűnt, és bele nem taszította a  hűtőrendszerbe, és az egész fel nem robbant, BUMM!!! Egyetlen atomreaktor sincs a világon, amelynek ilyen fantasztikus volna a biztonsági rendszere (persze csak ha nem nézzük a BUMM!-ot a végén).

Az atomiparnak Dr. No műszaki és biztonsági előírásai alapján kellene megépíteni reaktorait. Amíg az őrök le tudják lőni a behatoló titkos ügynököket, mielőtt azok elérnék a hűtőrendszert, nem lesz semmi baj. De persze igaziból Az Aranypisztolyos férfi című másik Bond filmben szereplő főgazember,

Sacramanga példáját kellene követniük, és minden erejüket a napenergiának szentelni. Ő aztán előrelátó gazember volt!

 

(Az eredeti blogbejegyzést írta: Justin McKeating, 2012. január 12.-én)


83 komment

Címkék: kommunikáció atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr293744138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrX 2012.02.06. 11:27:33

Ismét egy objektív elfogulatlan cikk...

cm121 2012.02.06. 11:31:45

A szökőár utáni helyreállítást illusztráló kép miért került egy nukleáris vonatkozású posztba?:
A maszk még nem igazolja, hogy Fukusima környékén készült a fotó, a japánok influenza meg egyebek esetén is hordják.

DrX 2012.02.06. 11:47:39

@cm121: ne keress magyarázatot. Fogadd el: Azatom ROSSZ!!!!

2012.02.06. 11:55:37

Ehh, grínpísz. Sikerült a már lejutnotok a négymancs szintjére.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.02.06. 11:58:39

Tudnál linkelni valami felmérést, amiből kiderül, hogy az emberek jobban szeretik a fosszilis üzemanyagokat, mint az atomot?

Előre is köszi, tényleg érdekel.

Advanced Flight 2012.02.06. 11:58:47

És még csodálkoznak, hogy egyre többen utálják a zöldeket meg az egész környezetvédelmet...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.02.06. 11:59:00

Lassan el kéne már fogadni, hogy jelenleg az atom a legjobb a számunkra, persze ha a technológiát betartja az ember.

2012.02.06. 11:59:19

Egyébként a cikk íróját megkérdezném, hogy járt-e már atomerőműben?

2012.02.06. 12:01:50

És azt tudja-e, hogy a foszilis cucokat elfüstölő erőművek a légszennyezésen keresztül hány ember halálát okozzák évente? Hogy mit csinálnak a klimával a CO2 kibocsátás révén? Hogy a klímaváltozás hány ember életét, lakhelyét, megélhetését fenyegeti?

Emmett Brown 2012.02.06. 12:06:02

Zseniális irás. Van itt minden, TMi, Csernobil, Fukushima, sőt még atombomba is.
Ha csak egyszer sikerülne összedobni valamit, ami akár csak egy kicsit is konstruktív, sőt, továbbmegyek, ha csak egy cikk meg lenne támogatva számokkal, és abból lenne legalább pár következtetés levonva. Mert lehet szidni az atomot orrba-szájba, de jó nagy pácban lennénk, ha abbahagynánk a használatát.

Itt van egy táblázat csak úgy gondolatébresztőnek:
nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

Never 2012.02.06. 12:14:28

@Emmett Brown: Szerintem sokkal érdekesebb gondolat-ébresztő lehet:

www.welt.de/dieweltbewegen/article13844278/Wie-demontiert-man-ein-Kernkraftwerk.html

Avagy mennyibe kerül egy - teljesen rendben, mindenféle probléma nélkül, tervezett módon leállított - atomerőmű lebontása tökéletes infrastruktúra mellett.

Nos, a németek (akik híresen rosszak számolásból) ezt erőművenként valamivel 300 milliárd forint (1 milliárd EUR) feletti összegre teszik.

Feltételezem, hogy ha gond van, akkor ez lényegesen több is tud lenni (mondjuk sokszorosa).

Ennyi pénzből nem lenne inkább érdemes smart grid-eket telepíteni?

en.wikipedia.org/wiki/Smart_grid

Never 2012.02.06. 12:16:33

@chipanddale74: Az alternatívák vizsgálata nélkül ezt kijelenteni erős.

Az atomenergia nagyon befektetés-igényes és a kockázatai sokunk számára nem elfogadhatóak. Különböző az egyes emberek kockázat-vállalási hajlandósága és bizalmi szintje, én ennyire azért nem bízom az emberek által tervezett és üzemeltetett műszaki berendezésekben (van pont elég dolgom ahhoz PLC rendszerekkel, hogy legyenek aggályaim...)

RosszTársaság (törölt) · http://rossztarsasag.blog.hu/ 2012.02.06. 12:17:34

Ha jól emlékszem Scaramanga naperőműve is felrobbant, úgyhogy én már a napenergiát is gyűlölöm.

Never 2012.02.06. 12:17:40

@cm121: A japánok mindenhova hordják. Nálunk meg még a kolontári munkáknál sem hordta sok ember (aztán majd csodálkoznak, a tüdőkárosodásuk lesz...)

Never 2012.02.06. 12:18:41

Mikor jön belekotty és röhögő? Nincs igazi atomenergiás poszt nélkülük...

Never 2012.02.06. 12:19:31

@RosszTársaság: Meg az a sok felesleges bikinis maca... Bár azokat valahogy nem sikerült megutáltatniuk velem...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 12:23:08

es akkor majd a fatuzelesu szamitogepeiteken irtok ilyen faszsagokat?:-)

birom amikor a sotetzoldek az atomenergiat meglovagolva agalnak az atomenergia ellen..:-DDD

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.02.06. 12:23:34

Fukusimát, mint nukleáris balesetet említeni elég nagy tudatlanság, vagy szándékos ferdítés. Az egy atomerőmű, amit TERMÉSZETI KATASZTRÓFA sújtott.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 12:27:18

@Never: "Az atomenergia nagyon befektetés-igényes és a kockázatai sokunk számára nem elfogadhatóak."

de akkor miert nem koltoztok el egy szigetre?
szamunkra elfogadhato a kockazat. nem lehet, hogy ha nem tetszik valami, akkor nem masokkal kellene kicseszni egy ilyen torpeminoritasnak, raeroszakolni az ostobasagat a tobbsegre, hanem szepen szektasodni valami szigeten?

az amishok milyen ol elvannak. senki nem baxtatja oket, ok sem baxtatnak senkit.

tanulhatnatok toluk..

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.02.06. 12:27:20

@Never: Nálunk törvény tiltja a gyűléseken, összejöveteleken az arc eltakarását 2006 október óta.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.02.06. 12:30:18

@zulu: "Hogy a klímaváltozás hány ember életét, lakhelyét, megélhetését fenyegeti? "

Ma reggel ránéztem a kinti hőmérőre: -20 fokot mutatott. Mondtam is az asszonynak: Elviselhetetlen ez a globális felmelegedés...

Emmett Brown 2012.02.06. 12:30:42

@Never: tételezzük fel, hogy Paks elbontása is 300 milliárd forint lesz, és tételezzünk fel 30 éves működési ciklust. Ekkor azt kapjuk, hogy: 2011-re vetítve, ahol Paks 15685 GWh-t termelt (15 685 000 000 KWh), hogy egy KWh-ra vetítve az elbontási költség (30 éves ciklusból egy évet kiragadva 10 milliárddal számolva), kicsivel több mint másfél forintra jön ki. Mivel MO-n a paksi áram előállítása a legolcsóbb (10-11 Ft körül), ha ezt még megfejeled a másfél forintos bontással, akkor is olcsóbbra jön ki fajlagosan egy KW áram, mint bármelyik másik forrásból.

A smart gridek meg nagyon szépen hangzanak, és biztos remekül lehet őket fogyasztáscsökkentésre használni őket, de nyilvánvalóan van egy határ, amin túl már nem képesek optimalizálni. Azon felül, szükség van inputra is, hogy legyen mit optimalizálni.

Kicsit olyannak mint a marketingtevékenység meg a számviteli trükközés: ha van alapanyag amit el lehet adni/van profit amit el lehet tüntetni akkor jó hogy vannak, de ha alapvető problémák vannak: a termék a kutyának sem kell/veszteséges a cég, akkor bizony nem ezek fogják kirántani a pácból

Never 2012.02.06. 12:32:10

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Költözzetek ti egy szigetre, mivel az atomerőmű esetleges megatív hatásai nem korlátozhatóak olyan jól a nagyobb szárazföldi területeken.

Muroroa-korallzátony, ha ajánlhatom.

A törpe minoritás pedig Németországban pl. 53 %

www.atomstrom-info.de/allgemein/atomstrom-unterstutzung-schwindet/

Never 2012.02.06. 12:36:17

@Emmett Brown: Én szeretném inkább a smart grid-ekben leő lehetőségeket kiaknázni, és csak utána nyúlni megint a pénztárcáért atomenergia-ügyben.

Számomra mindegyik lobbi - atomenergia, fosszilis, zöld, kék, sárga, piros - nagyon elfeledkezik arról, hogy a rendszerben levő tartalékokat kellene inkább jobban kihasználni - csak ugye a hálózat hatékonyabbá tétele, a veszteségek csökkentése senkinek sem hoz vaskos pénzeket a számlájára.

Ne termeljük inkább meg az energiát, és ne fűtsük vele feleslegesen a környezetet. Minden transzformálás, minden szállítás hőleadással jár, és amíg nem szupravezetnek a vezetékeink, addig ott mindig lehet spórolni.

Nem is szólva a szigetelésről és az energetikailag hatékonyabb végfelhasználó berendezésekről - talán erre kellene inkább a pénz. Lehet, hogy nem egyedi légkondit kellene minden ablakba minden újépítésű társaháznál (az szíjja aztán rendesen a delejt...), hanem egy központi rekuperátoros rendszer, meg talajszondás hűtés...

RosszTársaság (törölt) · http://rossztarsasag.blog.hu/ 2012.02.06. 12:39:58

@Never: Mivel ők nem robbannak fel, ezért őket szeretjük:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 12:40:34

@Never: ahha
aztan veszi az aramot francia nuklearis, aki szerencsere jol kezeli a hozatok hasonlo elmebetegeket:-)

es vegyel vissza az arcodbol kicsit osember, mert te akarsz mammutot hajkuraszni fabunkoval a XXI. szazadban. en azt mondom, csinald, ha ekkora barom vagy, de ha ram akarod kenyszeriteni elveszem a bunkodat es feldugom a valagadba:-)

erted amit mondok? te akarsz valami, a valosagtol es a vilagtol elrugaszkodott utopiat megvalositani. csinald, nem erdekel, csak minket, normalis embereket hagyj ki belole. szokajatok mar le a kurva messias-komplexusotokrol vegre. eleg jol tudjak mar azt kezelni.

nem tudsz 7 milliard embert meleggel, vizzel, etellel, telekommunikacioval, kozlekedessel ellatni atomeromuvek nelkul. egyelore nem hoiztok semmi alternativat, csak beszart fejhangon vonyitoztok, hogy "nem kell atom, nem kell atom", de bazze, itt elvezed minden egyes wattjat.

eleg kepmutato.

stencilezzel kezzel ropiratokat es szord, ha nem kell az atomenergia.

majd amikor a nemeteknek is fizetni kell a franciak hasznat elgondokodnak, hogy menynire volt ez okos dontes es majd helyre teszik ahozzad hasonlo utopiatorokat:-)

es utana lehet visszaepiteni az 1 milliard euroert elbontott eromuveket:-)

okos:-)

Emmett Brown 2012.02.06. 12:48:06

@Never: már hogyne hozna! ott van pl a smartgrid lobbi, meg a passzívházlobbi, meg a távvezeték/transzformátor-felújító lobbi. :)

De komolyra fordítva: igen, valóban ki lehetne aknázni, és jobban rámenni az optimalizálásra, de ha mondjuk egész Magyarországot sikerülne smartgridesíteni (tfh ingyen), és ezzel sikerülne a felhasználást 15%-kal csökkenteni, akkor ott vagyunk, hogy sikerült az importot kiküszöbölni, de a fennmaradó mennyiséget akkor is meg kell valamilyen forrásból termelni. Erre pedig jelen pillanatban az atomenergia a legalkalmasabb, hiszen a legolcsóbban termel, a többi energiatermeléshez viszonyítva pedig a legbiztonságosabban.

Never 2012.02.06. 12:48:52

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

LOLZ. Itt azt hiszem, hogy emelkedik a feszültség, több szempontból is :)

Csak nem érint itt valakit személyes egzisztenciájában az atomerőmű? Kellemetlen lehet azzal a zabszemmel a seggben leülni dolgozni, hogy lehet, hogy a barom zöldek, mint a Merkel és csapata (ja, hogy ők nem zöldek?) után itthon is valakinek olyan ötlete támad, hogy nem kell új Paks?

Nyugi, azt, hogy bezárják, kizártnak tartom, az üzemidő meghosszabbítást pedig úgyis megkapja legalább addig, amíg a nap instabil állapotba nem kerül és el nem nyeli a Földet...

Advanced Flight 2012.02.06. 12:55:25

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: általában elég nagy hülye vagy, de most kivételesen igazad van :-)

Emmett Brown 2012.02.06. 12:57:40

@Never: annyit azért elárulnék, hogy ma Magyarországon, aki bármilyen kapcsolatban is áll a civilizációval, azt igenis érinti, mert ha nem lenne Pakson áramtermelés akkor bizony drágább lenne az áram, és azt mindenhol megéreznéd. Megéreznéd a saját villanyszámládon, a boltokban, ahol szintén nőnek a költségek, az államigazgatásban, a fodrásznál, a kőművesnél stb...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 13:04:01

@Never: ha erintett lennek, bevallanam:-)

de en csak siman szeretem az energiat hasznalni. a mindennapjaimhoz tartozik. es tudom honnan jon. es tudom ha nincs, akkor hianyozna a futes, vagy az internet. es nem ereznem magam komfortosan.

mert ugye nektek, hippiknek halvany liula gozotok sincs arrol, hogyan potolnatok, ahogy kiesik, ahogy a nemeteknek sincs fingjuk sem, hogy tovabbra is atomenergiat fognak hasznalni - a franciaket, dragabban.

es mivel meg mindig az atomenergia a legtisztabb, legbiztonsagosabb es legjobb hatasfoku energiaagazat, szemben az osszes tobbivel, en inkabb ugy velem, neked vannak mol reszvenyeid:-)

amugy ez az egesz greenpeace inkabb tunik az olajlobby talalmanyanak, mint valodi kornyezetvedoknek.

tudod, en speciel igazi kornyezetvedo vagyok. nem ugatok, hanem minimalizalom a vampirfogyasztast, szigetelem az ablakot, telen probalok minnel tobbet a "nappal futeni" a futorendszer helyett, bar megtehetnem, hogy autot veszek, inkabb tomegkozlekedem. probalom optimalizalni a fogyasztasomat, a hulladekomat szelektiven szetvalogatom.

tehat kornyezettudatosan elek.

de tudokm mi a realitas es mi az utopia. mi a destruktivitas es konstruktivitas.

a greenpeace utopisztikus es destruktiv, szorosan kell fogni, mert szabadon engedve milliardok halalaert terhelne a felelosseg.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 13:05:49

@Never: jut eszembe nap...

a napot, mint a naprendszerunk legnagyobb nuklearis eromuvet nem akarjatok betiltani, aranymaszatok?:-)

agyameldobom42 2012.02.06. 13:08:32

Szerintem inkabb Oz a nagy varazslo szereplojetol, a Szalmaembertol eredeztethetjuk ezt az egesz cikket.

Nyilvan mindeki Csernobil ota fosik tole igazan, ezert is kellene a korabeli eromuveket biztonsagosabbakra cserelni. Gondolom a cikk arrol szol, hogy az emberek az ijeszto film miatt jobban lelkukre veszik az atomos baleseteket mint a banyaszosokat vagy a duzzasztosokat.

Azt nem ertem miert lobbizik ilyen elszantan egy amugy kornyezetvedo szervezet a szenbanyaszatert meg szeneromuvekert?

Mert valami addig is kell, amig feltalaljuk a hidegfuziot.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.02.06. 13:13:16

A cikk egyszerűen gyerekes, komolytalan érdemben foglalkozni vele (nem is értem ilyen névvel, h Majcsi miért nem a Diványra ír valaki)

Kb. ugyanennyi értelme van azokat ész érvekkel meggyőzni akik zsigerből támadnak bizonyos dolgokat, amit kurvára nem értenek:
"Ma reggel ránéztem a kinti hőmérőre: -20 fokot mutatott. Mondtam is az asszonynak: Elviselhetetlen ez a globális felmelegedés... "

Never 2012.02.06. 13:17:15

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Nem lobbi, nem részvény, hanem az én mércéim szerinti józan ész.

A saját köreimben megteszek mindent, amit tudok, a saját környezetem védelme érdekében. Utoljára decemberben tettem ki a kukát (van komposztdomb, vannak a szomszéd macskák, van szelektív gyűjtő), a március és október közötti gázfogyasztásunk 6 (hat) m3 volt - gáztűzhely, és kész. A többi hőenergia jön a napkollektoron.

Most már csak a villanyt kell részben kiváltanom (szél, nap) és lehetőségeim határáig értem a saját CO2-lábnyomunk csökkentésében.

A nukleáris energia szép koncepció, csak a teljes összköltsége sajnos számomra nem tiszta - és addig úgy érzem, hogy feneketlen kútba megy a pénz. Hajlandó vagyok inkább többet fizetni a saját energiámért, de akkor tudjam, hogy az tényleg csak annyiba kerül, és nem nyújtanak be később még egy nagyobb számlát.

Never 2012.02.06. 13:18:59

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Szerintem nem lenne ilyen vicces a nap sem, ha a légkör sugárzás-szűrő hatása nélkül próbálnád.

Van oka annak, hogy a transzatlanti járatokon rotálják a személyzetet, és egyes légitársaságoknál nem lehet hosszú ideig ilyen állásban az ember - ugyanis fokozott a sugárterhelés, annak ellenére, hogy pontosan 1 AU-ra vagyunk ugye a naptól.

Never 2012.02.06. 13:20:51

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Ja hozzáteszem: meglapődnél rajtam, mint hippin, de a családom is...

Az, hogy nem mantrázom mint egy agyatlan, hogy "az atom jó, az atom jó, az atom jó, szeretem az atomot, az atom jó, az atom jó, az atom jó....", attól még nem vagyok hippi, legfeljebb szkeptikus, mert többre használom az agyamat, mint hogy ne essen le kétoldalt a két fülem.

Sword 2012.02.06. 13:23:30

@newtehen: Ki mondta, hogy a globális felmelegedés miatt melegünk lesz?
Olvass utána, ha érdekel.
Átlagban biztos melegebb lesz, de inkább szélsőségesebb lesz az időjárás. Európa éghajlatáért jórészt a golf áramlás (is) felelős.
Emiatt van ritkán -20 fok télen. Ha melegszenek az óceánok, akkor az áramlás eltűnhet és télen a -20-25 fok teljesen általános lesz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 13:23:31

@Never: Sajnos a sok hozzád hasonló nem érti meg, hogy a smart grid nem egy termelő. Abba áramot is kell tenni valahol te szerencsétlen...

Egy példa. Attól, hogy te kiépítesz egy csatorna hálóztatot, attól még szivattyúk ugyanúgy kellenek, hogy lehegyen előrehajtó erő, hogy a rendszer végén legyen nyomás elvétel mellett is. Analóg modellben a nyomás és téfogatáram, az a feszültség és áramerősség.

Never 2012.02.06. 13:24:16

@newtehen: Nem gondol, mert nem gondol, de azért nem kötöttem bele, mert a nap nem teljesen "tiszta" fúziós erőmű, hanem bocsát ki sugárzást bőségesen (és itt nem a klasszikus elektromágneses spektrumokra gondolok)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 13:24:29

@newtehen: magenergiara

ami lehet hasadas - atombomba - es egyesules - hidrogen bomba, nap - eredmenye.

nucleus = mag

Never 2012.02.06. 13:25:12

@molnibalage: Juhéééééé. Itt van molnibalage is.

Nem termel a smart grid? Istenem, hogy én eddig erre nem jöttem rá...

Meleg víz! Gyalogút! Spanyolviasz! Értesítsék a Nobel-bizottságot, rendkívüli évközi ülés kell!!!

Never 2012.02.06. 13:26:45

@molnibalage: Szóval a konstruktívabb hangnemben pedig:

Tudom, hogy nem termel, csak optimalizál és ezáltal kisebb termelő kapacitás mellett is tudja biztosítani a rendszer stabilitását.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 13:29:39

@Emmett Brown:

www.rhk.hu/rolunk/mandatumunk/finanszirozas/

170 milliárd is volt már az alapban. A német bérek meg kicsit magasabbak. Elmondható hogy 2030-ra az alapban akkor simán benne lesz az, amiért el lehet bontani.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 13:31:22

@Never: en sem mantrazok semmit.

csak veled ellentetben en tudom, hogy a semmibol nem lesz valami. a joakarat egy rendkivul gazdasagos ledet sem lesz kepes fenybe boritani.

nincs alternbativad, nincs koncepciod, csak az ellenkezes. lehet, hogy hasznalod az agyad, sot, biztosan, hiszen nem folyik a nyalad es gepelni is tudsz a jelek szerint. az megint mas kerdes, hogy az a modszer, ami szerint az agyad hasznalod mennyire helyes, vagy helytelen, mennyire latsz at mukodo rendszereket, mennyire nem, mennyire vagy tisztaban azzal, hogy komplex rendszerek eseteben egyetlen kis modositas is lavinat indithat el - nagyon kivancsi leszek pl, mi lesz a kovetkezmenye annak, hogy a franciaknal most fullra jaratjak az eromuveket, hogy a nemeteknek tudjanak eladni. ha baj lesz, az miattatok lesz....

szoval mindossze a rendszerszintu szemleletet hianyolom. nem mondom, hogy a joindulat hianyzik..

de mint tudjuk, a pokolba vezeto ut is azzal van kikovezve:-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 13:34:01

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

www.energy.eu/

A household elec. részt tessék megnézni. Tessék megnézni a magyar, a francia és német áram árát. Kettőt lehet találni, hogy mitől annyira olcsó a magyar és francia.

Szóval aki smargrid és egyéb hülyeségen pattog, az fizesse a dupla áram árát ő, meg az én részemet is a duplázásban. Addig meg kuss főleg, ha természettudományos analfabéta...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 13:34:49

@newtehen: de akkor is a nuklearis halmaz resze..
:-)

mint tudod, van az a szo, hogy csapadek. az eso is csapaedek, a ho is, a havas eso is...

nna.

a maghasadas es a magfuzio is nuklearis energia.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 13:35:00

@Emmett Brown: Első nagy kérdés, hogy a 15%-os spóroláshoz szükséges befektetés mennyibe kerülna a 15%-nyi áram árához képest...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 13:36:25

@Never: Mindenkiért értint te zseni, mert aki ma áramot fogyaszt, az az egész hálózatot használja a rajta levő erőművekkel...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.02.06. 13:38:54

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Tehát az állításom nem csak hogy helyénvaló, hanem pontosítja is a tiedet. :-D Köszönöm!

(ha a csapadékot már pontosítottad, mint hó, akkor már nem léphetsz vissza csapadék szintre, mert az lehet eső is..)

shua55 2012.02.06. 13:44:05

@Never: Csudajó passzív házad lehet, ha napkollektorral a fűtést is megoldod...

Korábban írtad a talajszondát is, mintha a kompresszor is felvenne némi áramot Paks irányából.

Írod, hogy nap és szél, este mi adja majd neked a delejt? Megsúgom Paks...

Jártál mostanság mondjuk Százhalombattán az erőmű környékén? Nem csak az atomerőműveknek magas ám az elbontási költsége. Nézz csak meg egy jó kis szénerőművet, meglepő mód még sugárzást is mérhetnél :)

kukatr 2012.02.06. 13:45:40

Beszélgettem pár éve SZIN-en egy greenpeace-es aktivistával, aki épp a sok száz új szélerőműért lobbizott. Közben előkerült az atomenergia is, hogy az milyen rossz. Megkérdeztem tőle, hogy amíg átállunk teljesen zöld energiákra, addig mégis mivel termelünk áramot. Nem tudott válaszolni... Azt már nem is mertem tőle kérdezni, hogy ebben az utópisztikus állapotban mennyibe kerülne az áram.

Never 2012.02.06. 13:50:56

@shua55: Nem passzív, csak majdnem. A fűtés nem nagy kunszt tavasztól őszig, azt megfelelő napkollektor méretezés mellett egy nagyobb puffertartállyal gond nélkül meg lehet csinálni.

Az csak a dolog titka, hogy a hőleadást alacsony fűtővíz hőmérséklet mellett nagy felületen kell megoldani - tehát padló- és falfűtés. Emellett leszigetelni alulról is a házat, valamint feltenni annyi szigetelést kívülről, amennyit a kalkuláció még ésszerűen elbír.

A talajszondás hűtés NEM kompresszoros hűtés. Nem kell mindenhez aktív rendszereket építeni, amihez nem kell. Ami kell, az egy szivattyú, ami felhozza a talajban 16-18C-ra lehűtött közeget, meg egy passzív hőcserélő, ami lehűti a rekuperátoron átáramló, beszívott levegőt.

Ami a csodálatos: értelmes épületgépész által megtervezett rendszernél a légkondi energia-igényének tizedével elmegy, és 24 C körül tartja a lakást bármilyen nagy melegben is (feltéve, hogy szigetelve van megfelelően - a meleg ellen ugyanis többet kell szigetelni, mint hideg ellen).

A hátránya: nem lehet vele 18C-t csinálni bármilyen 38C-ban, hogy jó kis tüdőgyulladást kaphasson tőle a marha tulajdonosa.

Törzsanyag 2012.02.06. 13:52:26

Nem kizárt, hogy mégis van abban valami, amit az öreg mond. Ne felejtsük el, milyen szörnyűségek kísérik folyamatosan a hagyományos energiaipar történetét - a kőolajkitermelésből származó szennyezések, a hőerőművek okozta környezeti károk, a mérgező égéstermékek globális öröksége - az egész földi bioszférát többezer évig sújtó pestis....
Erről nem volt kifejezetten ijesztgetős film, meg valamiért nem félünk tőle, vagy inkább könnyebb elhessegetni, ha valaki hajlamos struccpolitikát folytatni. Pedig ha számolgatok, talán kb. 1000x annyi lehetett a halálos áldozata.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.02.06. 14:01:35

@shua55: Ebben az időpontban nem volt nehéz, mert az általa jelzett időpontban "március és október közötti " 20 fok fölött volt a nappali hőmérséklet, tehát még kollektor sem kellett.

Szakyster 2012.02.06. 14:08:50

@Never: Tök jó, hogy csökkented az energiafelhasználásodat, környezettudatosan élsz, ez fontos, terjeszteni kell. Hogy az ökológiai lábnyomod mennyivel csökkent, kérdéses, hiszen a beszerelt eszközök, szigetelőanyagok előállításához is energia kell (meglepődnél mennyi), (veszélyes)hulladék keletkezik, ők maguk is hulladékok lesznek egyszer.

Ráadásul ha mondjuk Magyarország összes házát passziválják, minimalizálják a hő/áram/víz veszteséget, akkor lehet, hogy Battán csökkenteni lehetne a teljesítményt, de hogy Paksnak ugyanúgy működnie kellene, az biztos. Mivel a lakossági áramfogyasztás csak egy kis része a teljes energiafogyasztásnak.

shua55 2012.02.06. 14:19:08

@Never: Pfff... a szivattyúd meg a hörcsögök hajtják... Ráadásul talajszondát építeni csak hűtésre? Akkor már talán a fűtésbe se ártana bedolgoznia. A lényeg, hogy hőszivattyú sincs áram nélkül, de ez kifejezetten kedvező, hiszen távszabályozható hőszivattyúk+atom+nap és szél és van egy nagyon fasza kiegyensúlyozott kis energiarendszered, ami nem mellesleg zöldebb a zöldnél és semmilyen lemondással nem jár...

@newtehen: hát úgy persze megy nekem is :D

Emmett Brown 2012.02.06. 15:10:08

@Törzsanyag: ez nagyon hasonlít a közlekedés megítélésére. Autós balesetek kapcsán sokkkal többen halnak meg mint repülő vagy hajószerencsétlenség miatt, mégis az autós baleseteknek közel sincs akkora hírértéke, illetve nem váltanak ki akkor visszhangot mint egy zátonyrafutás.

Petyat 2012.02.06. 15:14:51

Hamarosan a zöld lobbi áldásos tevékenysége miatt állítják le az ITER programot. Pedig a fúziós erőműnél kevésbé szennyező és hatékonyabb energaforrás ma nem létezik. A nap szél és vízerőművek egyszerűen nem elegendőek, az előbbi kettő pedig csúcserőműnek sem jó, mert nem szabályozható. Ez a szitu. Sajnos a zöldfülűek el vannak tévedve. Minnél több aktivistát küldenek a nukleáris energia ellen, annál több kémény épül majd. Gondolkozni kellene.

msnick 2012.02.06. 16:46:54

Nem kérek atomot. Nem kell annyi energiát fogyasztani meg pazarolni. Éljünk a nap és a szél erejével.
Hajrá Greenpeace! <3

Never 2012.02.06. 16:50:12

@shua55: "Pfff... a szivattyúd meg a hörcsögök hajtják... Ráadásul talajszondát építeni csak hűtésre? Akkor már talán a fűtésbe se ártana bedolgoznia."

Kis import rabszolga hörcsögök Pakisztánból :))

Komolyra váltva: az energia megtakarítás részről lévén szó, én még nem láttam olyan hőszivattyút, ami a jelenlegi (és a középtávon prognosztizált) földgáz árak mellett versenyképes lett volna egy csúcskategóriás kondenzációs gázkazánnal szemben. Akkor megéri, ha nincs gáz csatlakozás a területen (mert a kiépítés költségeivel együtt a gáz már befektetésben drágább), de ha van gáz, az én tapasztalatom szerint nem éri meg a hőszivattyús rendszer (hanem csak flancolás).

A talajszondás hűtés pedig nem mai találmány, a Parlament alatt is ennek egy kezdetleges változata van, érdemes utánanézni - jégvermeken átfúvatott levegővel hűtötték annak idején a már akkor is kényes főrendeket.

Never 2012.02.06. 16:54:16

@msnick: Asszem, a fenti hozzászólásaimból kiderül, hogy nem vagyok nagy híve az atomenergiának, de sajnos rossz hírem van: a mai gazdasági termelést csak nap- és szélenergiával nem lehet megoldani, a jelenlegi infrastruktúra mellett.

Egy teljes Európára (jobb esetben még Észak-Afrikára is) kiterjedő, megfelelő kapacitású, alacsony veszteségű távvezeték-hálózat közös vezérléssel, valamint erre minden lehetséges ponton rákötött megújuló energia termelés, problémák (pl. általános alacsony szélerősségű időszak kiterjedt területen) esetén beugró, gyorsan mobilizálható erőművekkel - nos, ez talán alkalmas lenne, de a mai helyzetet nézve belelóg az ujjam sajnos a bilibe és felébredtem...

EXO 2012.02.06. 17:03:59

@Never:
Ez a 300milliárd forint kereken 1,2milliárd euró.
20 atomerőműre ez 24 milliárd euró
Ehhez képes az atomenergiás részlegét már évekkel ezelőtt felszámoló Siemens szerint csak 2030-ig az atomerőművek korábbi bezárása 1700milliárd euróba kerül a németeknek, ami a tavalyi gdp-ük 2/3-a.
www.reuters.com/article/2012/01/17/us-siemens-energy-idUSTRE80G10920120117
Plusz a magas energiaárak miatt a német ipar egyre nagyobb része tervez elhúzni. Tavaly nyáron a Bayern fenyegette meg jól a német államot, hogyha tovább emelkedik az áram ára, akkor elhúz.
www.nuclearpowerdaily.com/reports/Bayer_chief_warns_firms_may_leave_Germany_over_energy_costs_999.html
Emellett a spanyolok felmérései szerint a magasabb árak miatt minden egyes megújuló munkahelyre 2,2 elvesztett munkahely jut

EXO 2012.02.06. 17:11:17

@Never:
Azt majd kikényszerítik a piaci folyamatok. 30éves távlatban nagyon sokat javul a hatékonyság, még ha azt rövid távon nem is érezzük. Az elmúlt 40 évben a belsőégésűek is fejlődtek kb 30-35%-ot, a következő 40évben ennél még sokkal többet fognak.
Most is van egy új belsőégésű dizájn:
www.youtube.com/watch?v=5Y8QqeuvArE
Az amerikai hadsereg fejlesztette ki: könnyebb kisebb térfogatú és 40%-al hatékonyabb, mint egy sima dízel

EXO 2012.02.06. 17:17:19

@Never:
Nekem volt egy ismerősöm, akinek volt elég pénze, hogy elkezdjen egy 30millás házat önfenntartó energiássá alakítani. 15millióból kijött a szigetelés, napkollektor,napelem, de még mindig nem volt teljesen önellátó, és ezen a szakaszon abbahagyta a kísérletezést

Never 2012.02.06. 17:20:55

@EXO: Házat ÁTalakítani - nos, azt szerintem nem éri meg.

Egy ténylegesen önfenntartó ingatlant úgy kell megépíteni kezdettől fogva (tájolás, benapozás, gépészetnek áttörések, stb.), mert az átalakítás soha nem térül meg.

Nekem megvan az a szerencsém, hogy már olyankor építkeztem, amikor erre volt lehetőség és technológia, és a bekerülési költség m2-re vetítve alacsonyabb lett, mint a társasházi (átlag) lakásoknál hirdetett 300kHUF / m2 (technológiával, mindennel együtt). Ez nem önfenntartó, csak alacsony energiás - de így sem fizetem a gatyámat gázszámlára.

Never 2012.02.06. 17:28:31

@EXO: A Lichtblick AG-nak van egy jó kis project-je a VW-val együtt, ahol gázmotorokat (piciket) telepítenek le magán házakhoz, ahol aztán smart grid keretében működtetik őket. Mini-kogenerációs "erőművek", amiből 100.000 darabot terveznek letelepíteni (végül). Jelenleg heti 25-öt tesznek le.

de.wikipedia.org/wiki/Lichtblick

Ha egy még jobb hatékonyságú belső égésű motorral esetleg ezt a koncepciót "upgrade-elni" tudják, akkor a fogyasztási smart grid-et egy termelési smart grid-del tudják kiegészíteni, ami - laikus szemmel - ideálisnak tűnik.

EXO 2012.02.06. 17:32:03

@Never:
De a gázt ugyancsak meg kell termelni valahol
Amúgy nem egy rossz megközelítés.

EXO 2012.02.06. 17:33:11

@Never:
Az amerikai hadsereg fejlesztése dízel.

Emmett Brown 2012.02.06. 17:37:24

@Never: az atomenergia az elsősorban nem a gáz, hanem a villanyszámláról szól :)

EXO 2012.02.06. 17:38:37

@Never:
A gazdaságosságot nagyon meghatározza a gázár.
Ha magasak az árak, akkor a szénhidrogén termelés is fellendül, aminek legújabb slágertémája a palagáz termelés, aminek következtében az USA-ban a gázár az elmúlt 5 ében 80%-ot esett. Olyan gázárak mellett ez a passzívház dolog nemhogy hosszú idő alatt térül meg, hanem egyenesen pénzkidobás.

Az jó kérdés, hogy ez a technológia Európában mennyi idő alatt fog komoly árcsökkenést hozni,de az oroszok már most csökkentették az áraikat

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.06. 19:51:11

@msnick: Jó. Válj le a hálózatról. Majd értesíts.

Sword 2012.02.06. 20:38:58

@newtehen: "Nem jött át." Mivel nem vagyok troll, ezért elnézést.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.07. 09:32:07

@msnick: a nap es szel erejevel nincs a blog, ahova okosakat irhjatsz, nincs a szamitogeped, amirol az okosakat irod, nincs az internet, amit eszkoznek hasznalhatsz okosakat irni.

szoval ha nem akarsz anyit fogyasztani akkro no tv, no internet, no pc, no mosogep, no mosogatogep, no vasalo...

futes faval, cserepkalyhaban. a szen es gaz banyaszata tulsagosan energiaigenyes a te izlesednek:-)
süti beállítások módosítása